Compania americană SanDisk a obţinut un profit net de 52,5 milioane dolari în al doilea trimestru al acestui an, confirmând astfel redresarea sectorului de producţie al cardurilor de memorie, după ce în aceeaşi perioadă a anului trecut înregistrase pierderi de 73,8 milioane dolari, scrie Reuters.
După publicarea raportului privind cel de-al doilea trimestru, acţiunile SanDisk s-au scumpit cu 1%, în contextul în care analiştii se aşteptau ca rezultatele companiei să fie negative.
Astfel, în al doilea trimestru, SanDisk a avut astfel un profit de 36 de cenţi/acţiune, excluzând veniturile şi cheltuielile excepţionale, în condiţiile în care analiştii anticipau o pierdere de 17 cenţi/unitate.
Reprezentanţii companiei au declarat miercuri că, în al doilea trimestru, preţul mediu pentru fiecare gigabyte de memorie vândut a urcat cu 12% în comparaţie cu primele trei luni ale anului fiscal.
Cotaţia acţiunilor SanDisk urcase cu 4,17% înaintea publicării rezultatelor, crescând apoi cu încă 1% după anunţarea acestora.
Principalele motive pentru revenirea companiei pe câştig au fost creşterea veniturilor obţinute din licenţe şi redevenţe, cât şi stabilirea preţurilor într-un mod mai riguros, potrivit unui analist al firmei de consultanţă financiară Oppenheimer.
Totodată, prin reducerea drastică a producţiei s-au diminuat stocurile, care aveau ca şi consecinţă ieftinirea produselor.
"Se pare că SanDisk îşi administrează afacerea într-un mod mai eficient. Se vede că au adoptat o abordare mai strictă a afacerii şi a modului în care sunt executate contractele", observă analistul de la Oppenheimer.
În al doilea trimestru, veniturile SanDisk s-au comprimat cu 10%, până la 730,6 milioane dolari, depăşind totuşi estimările analiştilor, care prevedeau venituri mai mici, de 711,1 milioane dolari. În acelaşi timp, reprezentanţii companiei spun că rămân optimişti, însă prudenţi, în ceea ce priveşte evoluţia din a doua jumătate a anului.
În luna mai, directorul executiv al companiei, Eli Harari, spunea că anul 2009 s-ar putea dovedi a fi unul mult mai bun decât se anticipa la începutul anului, în condiţiile în care reducerea producţiei a mai echilibrat raportul dintre cerere şi ofertă.
SanDisk este cel mai mare producător de carduri de memorie, utilizate pe scară largă la aparatele foto digitale, dar şi pentru alte produse electronice.