Interviu cu primarul Municipiului Chişinău, domnul Dorin Chirtoacă
Reporter: La deschiderea recentă a Shopping MallDova aţi declarat că, pentru a investi în Republica Moldova, îţi trebuie curaj. De ce aţi spus asta?
Dorin Chirtoacă: Republica Moldova nu îndeplineşte criterii minime ale unei democraţii funcţionale.
Nu avem instituţii funcţionale democratice, nu avem o economie de piaţă funcţională, o presă liberă şi o nici o justiţie independentă.
Nu există transparenţă la nivelul administraţiei centrale, ci un comportament agresiv, represiv în raport cu opoziţia şi cu societatea civilă.
Oamenii care au bani îşi pun de câteva ori întrebarea dacă merită sau nu să investească în Moldova şi dacă această instabilitate socio-politică existentă va crea, la un moment dat, un cadru favorabil pentru afaceri.
La toate acestea se adaugă problema transnistreană, o frontieră de est necontrolată şi o regiune tampon unde au loc afaceri dubioase.
Reporter: Care sunt avantajele pentru a investi aici?
Dorin Chirtoacă: Republica Moldova este mai mult decât atractivă în ceea ce priveşte costurile de a întemeia o afacere.
Avem cele mai mici cheltuieli cu forţa de muncă din Europa. În perspectivă, investitorii deja prezenţi aici îşi vor dubla, poate chiar tripla avantajele când problemele noastre socio-politice se vor rezolva. Şi se vor rezolva, cu siguranţă pentru că aşa este firesc. Aşa au evoluat lucrurile şi în alte state precum România, Polonia, Cehia sau Bulgaria. Aici este o întârziere de cinci, zece ani de zile care trebuie recuperată.
Reporter: Vorbeaţi de libertatea presei. Care este situaţia presei româneşti în Moldova?
Dorin Chirtoacă: În Republica Moldova posturile de radio şi TV care promovează libertatea de exprimare sunt ameninţate cu închiderea.
TVR nu a primit prelungirea licenţei de emisie. Frecvenţa sa a fost atribuită unui alt operator care transmite emisiuni şi ştiri în reluare de pe Antena 1.
Primarul Municipiului
Chişinău, Dorin Chirtoacă, susţine că Federaţia Rusă îşi bate joc de Republica Moldova şi avertizează România că va păţi la fel dacă va da Romgaz-ul. gigantului Gazprom.
Când sunt ştiri la Antena 1, la noi sunt transmise emisiuni de divertisment sau desene animante şi tot aşa. TVR emite acum aici doar prin cablu. În ceea ce priveşte presa scrisă, nu există niciun ziar din România aici. Pe piaţă se găsesc foarte multe ziare în limba rusă, care au ştiri din Rusia şi doar suplimente cu ştiri interne. La momentul actual, doar un procent între 6% şi 10% dintre cetăţeni citesc presa scrisă aici, aceasta neavând un impact atât de mare, precum cea a televiziunii. În genere publicaţiile din România nu vin aici mai mult din raţiuni comerciale.
Reporter: Faptul că presa română are probleme aici nu este un semnal negativ şi pentru investitorii din România?
Dorin Chirtoacă: La momentul actual se poartă un luptă între adevăr şi minciună, între aspectele corecte şi cele inventate. Comuniştii şi cei care promovează teori staliniste pierd terenul. Investitorii au ajuns la concluzia că merită, în pofida acestor lucruri care se vor rezolva, să investeşti aici.
Reporter: Un investitor mare când stabileşte o locaţie se uită la ratingul de ţară. Există în România, la nivel stereotipal, ideea că nu poţi investi aici fără taxă de protecţie. Este adevărat?
Dorin Chirtoacă: Într-adevăr există în Republica Moldova tendinţa de a controla tot ceea ce însemnă o afacere profitabilă. Subiectul acesta al taxelor de protecţie este foarte sensibil aici, cu toate că este un subiect "pe ducă". Dacă cineva mai cere o astfel de taxă s-a "splălat", în opinia mea, de orice perspectivă. Acum, dacă ai curaj poţi investi aici şi fără să fii nevoit să recurgi la practicile vechi. Este totuşi o presiune din partea autorităţilor ca un investitor să nu fie implicat în activităţi de susţinere a unui partid din opoziţie.
A fost cazul unui operator de retail din România care s-a confruntat cu o asemenea situaţie, "afacerea" fiind mediată de Guvern.
Reporter: Are municipiul Chişinău suficient teren pentru viitoarele investiţii?
Dorin Chirtoacă: Mai întâi de toate un investitor are nevoie de teren. În Chişinău terenurile au cam fost vândute, primaria mai având doar foarte puţin. Acestea s-au dat, până în 2007 fără licitaţii, prin alocări directe, iar la ora actuală, din fondul funciar avut au mai rămas doar două, trei rezerve situate la periferia oraşului. În rest sunt terenuri agricole ale localităţilor din municipiu, care, ca şi în Bucureşti sau în alte oraşe, au devenit ţinta unor afaceri imobiliare. O parte din acestea sunt ale proprietarilor şi urmează să aiba loc definitivarea unui plan de dezvoltare în toate zonele şi schimbarea acestora din terenuri agricole în teren pentru construcţii. Aici este locul unde investitoriiar trebui să-şi îndrepte privirea.
Reporter: Puteţi să ne daţi câteva exemple de companii din România interesate să investească aici? Pe sectorul de retail este prezent Metro.
Dorin Chirtoacă: Am oferit de mai multe ori scheme de amplasare companiilor. Pentru Carrfour am propus şapte variante de teren. Aceştia au ales în cele din urmă o zonă verde, neamenajată, care, "pe hârtie" este un parc. Pentru a demara investiţia este nevoie de o hotărâre de guvern pentru a schimba probleleme ce ţin de utilitatatea respectivei zone. Pentru Cora, la fel, am propus mai multe variante şi aşteptăm un răspuns. Şi în alte situaţii, este tatonat terenul.
Reporter: Care este valoare investiţiilor româneşti în municipiu?
Dorin Chirtoacă: Tot ce pot să vă spun este că valoarea schimburilor comerciale dintre România şi Rusia le-a depăşit, în 2008, pe cele dintre Rusia şi Moldova. Este o dinamică pozitivă!
Reporter: Pe lângă funcţia de primar, sunteţi şi vicepreşedintele Partidului Liberal. Ce relaţii aveţi cu PNL?
Dorin Chirtoacă: Noi am încercat să avem o relaţie de colaborare cu PNL încă din 2005. La început deşi au fost mai reticenţi, PNL a acceptat în cele din urmă să colaboreze cu noi. Numai că, în pofida promisiunilor, nu a avut loc nicio întâlnire oficială. Mai mult, atunci când au venit în cele din urmă aici, au încercat să coaguleze un pol liberal, între noi cu Alianţa Moldova Noastră (AMN) şi cu Partidul Social-Liberal (PSL). Cu aceste formaţiuni au semnat colaborări, cu noi, nu. Aceştia nu numai că s-au distanţat de noi de-a lungul timpului dar ne-au şi minţit! Noi nu am vrut să ne aliem cu cei care reprezintă nomenclatura comunistă, cu cei care au colaborat sau votat cu comuniştii.
Reporter: Deci v-au trădat?
Dorin Chirtoacă: Ne-au ignorat. Singura colaborare am avut-o cu filiala Bacău a partidului. După ce am cerut o colaborare la vârf ne-am trezit că, de fapt, vom dialoga cu o filială, cu care, ce-i drept, am avut contacte ok. Dar nu a fost corect ca AMN şi PSL să aibă contacte cu Bucureştiul iar noi cu o filială. Este totuşi interesant faptul că atunci când am câştigat primăria, PNL şi-a asumat victoria şi a spus că ne-a sprijinit. Asta în condiţia în care finanţarea partidelor din exterior este interzisă şi constituie un fapt penal. Am decis să punem punct definitiv colaborării cu PNL.
Reporter: Şi v-aţi apropriat de PD-L. În baza relaţiilor bune cu preşedintele Traian Băsescu aţi decis acest lucru?
Dorin Chirtoacă: Nu, preşedintele Băsescu chiar ne-a recomandat, pentru a înlătura orice speculaţii, să nu avem un partid preferat în ceea ce priveşte colaborarea pe linie de partid. Aproprierea de PD-L s-a produs mai mult pe linie administrativă.
Reporter: Pare că urmaţi modelul lui Traian Băsescu. Întâi primar, apoi saltul către preşedinte. Veţi candida la această funcţie?
Dorin Chirtoacă: Momentan e prematur să discutăm despre asta. Vreau să-mi termin mandatul, iar Partidul Liberal să intre în parlament şi ulterior la guvernare.
Reporter: Cu actualul primar al Bucureşiului, Sorin Oprescu, aţi discutat?
Dorin Chirtoacă: Nu, până în prezent nu. Am discutat de vizite, rămâne de văzut. O importanţă mult mai mare o au, în opinia mea, proiectele.
Reporter: La ce proiecte faceţi referire?
Dorin Chirtoacă: În primul rând Bucureştiul nu are o statuie a lui Ştefan cel Mare. Am discutat acest aspect, cât şi cel al amplasării unei statui a lui Mihai Vitează la Chişinău. Un alt proiect este cel al înfiinţării unui parc "Bucureşti", la Chişinău. În plus, pe lângă donaţii de carte şi evenimente culturale am dori să extindem această colaborare la nivelul investiţiilor. Mai exact, am dori ca primăriile din România să ne ajute să reabilităm o serie de monumente sau străzi. Spre exemplu, cea din Alba Iulia să ne ajute să reabilităm bulevardul Alba Iulia din Chişinău, sau cea din Bucureşti Piaţa Uniri. Acest proces ar creşte mult aprecierea populaţiei faţă de de România.
Reporter: O iniţiativă frumoasă...
Dorin Chirtoacă: Şi ieftină. Spre exemplu ar fi necesar doar 1% din bugetul Bucureştiului. Am avea nevoie de circa 3-400.000 de euro.
Reporter: Care este situaţia financiară a primăriei Chişinăului?
Dorin Chirtoacă: Noi avem conturile blocate de o lună şi jumătate. Asta deoarece s-au impus primăriei o serie de datorii şi competenţe delegate fără acoperire financiară. Doar 30% din sumele colectate rămân aici. Restul sunt colectate de către Guvern şi redistribuite ulterior. 90% din buget este alocat cheltuielilor curente. Noi nu avem bani de investiţii, Guvernul încearcă să zdruncine poziţia administraţiei. Un exemplu elocvent îl constituie oprirea furnizorului agent termic de către Guvern.
Reporter: Ce rol are Gazprom în această situaţie?
Dorin Chirtoacă: Gazprom este cel care dă gazele Republicii Moldova şi totodată este acţionarul societăţii Moldovagaz. Lucrurile stau cam aşa: "Iţi ordon să faci ceva, nu faci, îţi închid gazul!" Cum Rusia a facut asta faţă de Moldova, şi Guvernul o face la fel faţă de primărie. Tot lanţul comercial este controlat de către Guvern şi de Gazprom.
Reporter: Dacă România va vinde "Romgazul" celor de la Gazprom va păţi la fel?
Dorin Chirtoacă: Da. Se va recurge la formula de mai sus.
Vă mulţumesc!