Cu toate asigurările autorităţilor, nu este sigur dacă ţara noastră va putea cheltui pînă la sfîrşitul acestui an toţi banii puşi la dispoziţie de către Uniunea Europeană, prin intermediul programului SAPARD. Potrivit secretarului de stat în Ministerul Agriculturii, Valeriu Steriu, pînă în prezent, Uniunea Europeană a plătit 32,4 milioane de euro din totalul de 150 de milioane pe care trebuie să îi primim pînă la sfîrşitul anului (22% din total). Cele 150 de milioane de euro reprezintă alocaţia financiară pe care a oferit-o UE pentru anul 2000. În cazul în care banii nu sînt cheltuiţi pînă la sfîrşitul mandatului actualei Comisii Europene (octombrie 2004), sumele vor fi pierdute, cu consecinţele de rigoare asupra imaginii autorităţilor noastre, care nu vor putea justifica de ce solicită subvenţii de miliarde de euro de la Bruxelles, dacă nu pot cheltui 150 de milioane de euro.
• "Centrul" controlează primăriile din zona rurală, chiar şi în timpul campaniei electorale
Pentru a nu întîrzia lucrările deja contractate, funcţionarii din Ministerul Agriculturii verifică, în aceste zile, potrivit lui Valeriu Steriu, consiliile locale şi primăriile care nu pot garanta creditele luate pentru demararea lucrărilor sau care "nu se preocupă suficient" de soarta programului SAPARD. "Am luat măsura de a garanta creditele luate de municipalităţi pentru a evita blocarea unor lucrări, în cazul în care apar situaţii de incompatibilităţi", a mai arătat secretarul de stat. Potrivit aceleiaşi surse, măsura nu intră în conflict cu cerinţele Uniunii Europene care cer, în cazul SAPARD, să nu mai existe alte subvenţii în afara celor deja angajate (în funcţie de domeniu, statul român şi UE îşi împart în proporţii diferite valoarea unei investiţii).
"Veriga slabă" este măsura 2.1. referitoare la îmbunătăţirea infrastructurii rurale. Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, din cele 437 de proiecte verificate de către Agenţia SAPARD, doar 120 se află în execuţie. De la acestea, autorităţile aşteaptă, în iulie şi august, cereri masive de plată, care să urce plafonul de fonduri alocate de către UE la 150 de milioane de euro. Autorităţile se tem că unele proiecte se află în situaţii de incompatibilitate sau au probleme de organizare, ceea ce ar întîrzia lucrările şi, implicit, efectuarea plăţilor.
Oficialii Ministerului Agriculturii şi cei ai Agenţiei SAPARD afirmă că nu există probleme şi că fondurile europene vor fi cheltuite la timp. Rămîne de văzut dacă numărul de proiecte la care se lucrează efectiv nu va continua să scadă, "mulţumită" complicităţilor locale, cum s-a întîmplat în judeţul Suceava, unde inspectorii judeţeni au cercetat activitatea... soţiilor lor.