SĂPTĂMÂNA PRIMELOR ALEGERI LA SIF-URI Conducerea SIF Moldova : "Ne vom concentra pe creşterea performanţei generale a SIF şi a acţiunii SIF2"

Adina Ardeleanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 3 aprilie 2017

Acţionarii SIF2 Moldova şi cei ai SIF5 Oltenia sunt primii care îşi vor alege noile conduceri, în cadrul Adunărilor Generale programate pentru 4 aprilie.

Dacă la SIF Oltenia pachetul de 6% din BCR din portofoliu a atras 16 candidaţi, mai multe grupuri încercându-şi puterile pentru a obţine locurile din Consiliul de Administraţie, la SIF Moldova, cinci dintre actualii administratori doresc reînnoirea mandatelor, locurile lor fiind ameninţare de numai doi candidaţi, reprezentanţi ai Swiss Capital.

Astfel, la SIF Moldova, actualul Consiliu a propus cinci candidaţi, intenţia fiind ca acţionarii să aprobe şi reducerea numărului de membri CA, de la şapte la cinci: Horia Ciorcilă, Octavian Radu, Iancu Cătălin Jianu, vicepreşedintele Claudiu Doroş şi preşedintele Costel Ceocea. Totodată, Swiss Capital are două propuneri pentru conducerea SIF2 Moldova, respectiv Robert Cosmin Pană şi Olimpiu Blăjuţ.

Câţiva candidaţi de la SIF Oltenia ne-au prezentat, săptămâna trecută, gândurile cu care se prezintă la alegeri, printre obiectivele lor numărându-se lichidizarea portofoliului SIF5.

În cazul SIF Moldova, candidaţii care fac parte din actualul Consiliu nu ne-au oferit declaraţii individuale, ci una comună.

Echipa care asigură managementul SIF Moldova ne-a transmis: "Remarcăm, mai întâi, că este pentru prima dată când propunerile pentru alegerea administratorilor în cadrul AGOA din 04/05.2017 au fost făcute de către Consiliul de Administraţie şi au vizat echipa formată din membrii actuali ai Consiliului de Administraţie, ceea ce spune foarte mult despre solidaritatea membrilor echipei, compatibilitatea expertizelor profesionale, dobândite în mandatul anterior, precum şi asumarea unor obiective clare pentru mandatul viitor.

Un obiectiv principal reprezintă continuarea implementării Strategiei Investiţionale 2014 - 2018. SIF Moldova a adoptat strategii multianuale (singurul SIF care are astfel de strategi) încă din anul 2007, ceea ce a asigurat predictibilitatea politicilor sale investiţionale, revizuite periodic (anual), în urma dialogului cu acţionarii, investitorii şi analiştii din piaţa de capital. Această abordare a fost validată de nivelul realizării indicatorilor de performanţă.

Un alt obiectiv important a fost şi rămâne cel al implementării principiilor de guvernanţă corporativă, prin adoptarea în 2013 şi revizuirea periodică a propriului Cod de Guvernanţă Corporativă (primul SIF care a adoptat un astfel de Cod) care asigură comunicarea transparentă în relaţia cu investitorii / acţionarii şi reprezintă garanţia respectării obligaţiilor de conformitate ce derivă din reglementările aplicabile FIA (fondurilor de investiţii alternative), în procesul adoptării deciziilor manageriale.

Concomitent, Consiliul de Administraţie a militat pentru revizuirea Actului Constitutiv astfel încât să se asigure eliminarea oricăror restricţii (altele decât cele legale) privind managementul SIF, cu creşterea rolului Comitetelor Consultative ale Consiliului de Administraţie, precum şi cu creşterea competenţelor delegate administratorilor neexecutivi (a se vedea modificările Actului Constitutiv aprobate de acţionari în anul 2015 şi cele supuse aprobării acestora în AGEA din 04/05.04.2017).

Ne vom concentra şi pe identificarea unor teme, supuse aprobării acţionarilor, ce au ca scop/impact creşterea performanţei generale a SIF şi a acţiunii SIF2. Reamintim, spre exemplu, propunerea avansată în cadrul AGEA din 04/05.2017 privind derularea unui program de răscumpărare a acţiunilor proprii în scopul reducerii capitalului social, operaţiune ce are ca obiective şi rezultate estimate:

- diminuarea discountului dintre activul net şi preţul de tranzacţionare, creşterea activului unitar, a cotaţiei şi a lichidităţii acţiunii în piaţă, cu efect în creşterea profitului pe acţiune;

- majorarea randamentelor acţionarilor pe seama posibilei creşteri a cotaţiei bursiere ca urmare a implementării programului;

- creşterea ponderii deţinerii în capitalul social pentru acţionarii existenţi.

Avem convingerea că asumarea consecventă a valorilor definitorii - transparenţă, calitate, performanţă - va determina şi pe viitor, în mod semnificativ, performanţă managerială, în beneficiul final al acţionarilor".

Actuala conducere a prezentat, în vederea Adunării Generale, un program de activitate pentru 2017 şi o Declaraţie de politici investiţionale pentru 2014-2018.

Potrivit programului de activitate propus, în 2017, strategia administratorilor are în vedere gestionarea resurselor/activelor în scopul majorării valorii activului net pe termen mediu şi lung, în paralel cu implementarea unui control riguros al riscurilor potenţiale: "Activitatea investiţională se desfăşoară cu respectarea limitelor de expunere prudenţiale şi legale, în acord cu tendinţele macro-economice.

Şi în 2017, investiţiile în private equity vor viza sectoarele real-estate şi agricultură, având în vedere potenţialul de creştere pe termen mediu şi lung al acestor sectoare. În sectorul real estate se vor continua dezvoltările rezidenţiale începute în 2016. Se vor analiza oportunităţi de extindere/consolidare în sectorul agricol, urmărind administrarea profesionistă în condiţii de rentabilitate şi vânzare la preţuri superioare.

În continuare, se va menţine expunerea pe sectorul energetic şi de utilităţi, în condiţiile în care acesta este capabil să furnizeze lichidităţi constante şi predictibile.

Sectorul financiar-bancar, care în 2015 a indicat o reală stabilizare prin reluarea creditării, rămâne în atenţia SIF Moldova, care a alocat deja resurse importante într-o bancă solidă, în continuă dezvoltare după absorbţia altei bănci şi dobândirea unor active performanţe deţinute de o bancă în dificultate.

În anul 2017 se va finaliza procesul de restructurare a grupului SIF Moldova în scopul eficientizării activităţii prin noi abordări, care să conducă la îmbunătăţirea performanţelor financiare a portofoliului de proiecte administrate".

SIF2 precizează că expunerea pe Banca Transilvania (TLV) se va menţine şi în 2017, "datorită potenţialului de creştere a acţiunii, fundamentat de capacitatea de creştere a capitalurilor proprii, care poate susţine un PBV (raport dintre preţ şi valoarea contabilă) competitiv comparativ cu băncile similare din CEE (Europa Centrală şi de Est) în condiţiile unui ROE superior".

Mircea Ursache, vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), a anunţat, săptămâna trecută, că instituţia urmează să dispună concertări între acţionarii care sunt în legătură, înaintea adunărilor generale ale acţionarilor programate la SIF-uri, iar drepturile de vot ale grupurilor concertate vor fi limitate la 5% - pragul legal de deţinere.

Domnia sa a declarat: "Indiferent de ce se va întâmpla, cât timp există actuala legislaţie (n.r. pragul de deţinere de 5% la SIF-uri), orice relaţie între acţionari, indiferent cât de nevinovată o să pară, va face obiectul concertării şi, respectiv, a suspendării dreptului de vot".

Oficialul ASF a avertizat: "Informaţiile noastre (n.r. ale ASF) au un mare grad de exactitate".

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, pe 20 martie, Legea privind emitenţii de instrumente financiare şi operaţiuni de piaţă, adoptată pe 28 februarie, de Camera Deputaţilor, în procedură de urgenţă.

Noua lege conţine o mulţime de detalii legate de definirea persoanelor care acţionează concertat.

Opinia Cititorului ( 24 )

  1. Totul e o speculatie. La SIF2 lucrurile par a fi clare. AGEA nu voteaza reducerea membrilor CA si raman 7 dupa care cei 7 candidati sunt votati pentru cele 7 pozitii de administrator ce trebuie ocupate. Miscarea cu reducerea numarului de administratori a fost doar de fatada menita sa elimine potentialii candidati surpriza care ar fi putut sa-i incurce. Este o miscare obisnuita la SIF2 care inventeaza diverse pretexte si modificari la fiecare 4 ani.

    Concluzia neadoptarii hotararii de diminuare a numarului de administratori este cat se poate de limpede din analiza candidaturilor, a CV-urilor si a informatiilor disponibile legate de trecutul candidatilor si al bugetului aferent remunerarii administratorilor (acesta nu scade ci creste) fiindca altfel CA-ul SIF2 nu se poate constitui legal decat daca sunt alesi ultimii 2 candidati (in ordinea depunerii candidaturilor). Orice probleme legale la constituirea CA-ului este in final o situatie nociva pentru toate partile deoarece poate genera un lung sir de contestatii si de reclamatii la ASF. 

    Carcotasii ar spune ca ne aflam in fata unei intelegeri secrete care, sub aparenta unui conflict consolideaza pozitii comune in alta parte (ex. SIF5 si 3).Sa mai spuna ASF-ul ca e doar o chestiune de decizie sau un noroc teribil si nu exista un acord tacit (cel scris, daca exista, nu cred c-o sa-l publice cineva). 

    Orice deviere de moment de la plan este doar de fatada si, in final, fara efect daca actorii de forta nu intervin (excludem ASF-ul ca pare complice). ASF pare ca actioneaza de pe pozitia dirijorului din concert si niciun fluieras nu intra daca nu e acceptat.

    Suntem astfel spectatori intr-o "punere in scena" magistrala care desi poate fi intuita, aproape ca nu poate fi demonstrata si nici demontata. 

    1. corect

      Nu cred ca vreodata in viata lui va accepta/complota Ciorcila sa faca echipa cu oamenii lui Juravle. Aia sunt outsideri garantat. Si nu mai ramane nimeni sa ocupe cele 2 locuri in afara de ei. Deci teoria ta este discutabila, din punctul meu de vedere.

      Crezi, dar nu esti sigur! :) sau poate ti-a spus el!?!

    Alte vorbe goale emise de ceocea care vrea sa-i faca excecutivi pe toti administratorii contrazicand astfel propriul cod de guvernanta.

    1. deci vor ramine 5.problema este la asf daca il va aviza pe ceocea.dupa parerea mea modul in care a ajuns conferentiar universitar prin sponsorizari din bani actionarilor este total illegal si depaseste orice norma privind conflictual de interese si buna reputatie .dar probabil ca ursache asf va considera ca asta nu se pune avind in vedere ca sint utecisti vechi.

      Foarte corect punctat.

      Felicitari.

      Uite asa mai aflam si noi ceva nou. 

      E fumata chestia...daca ai noutati ....daca nu plimba si tu ursu....ca cei care l-au plimbat inainte s-au asigurat de ...un prieten la nevoie.Nu are nicio legatura incercarea de discreditare cu tonamoate fara trompeta...

      eu nu inteleg ce aveti cu ceocea.aterminat facultatea in 1996 si-a luat doctoratul a devenit conferentiar universitar.unde mai gasiti un asemenea geniu.einstain era un copil prost pe linga asta.

      Sa plece la studentii aia care-l platesc si sa ne lase...

      cred ca e in stare sa strice merculialul profesorilor.

      Pana la ora asta nu a dat nici un raport curent cu concertarea de la Sif 2.

      Asadar ce sa credem ca nu exista? 

      Ciorcila apare ca independent in CA.Deci pe asta cine il crede? 

      Avand in vedere ca este in CA la TLV,unde aproape 8% din TLV este detinut de SIF 2. 

      Grupul lui Catalin Chelu este concertat?Oare cat detine? 

      Si altele.

      Sa nu uitam de grupul Swiss, forta locala cu cel mai mare numar de candidati dar despre care nu vorbeste nimeni...

      Asa este.

      Altul este Allianz Tiriac pensii private,NN Pensii si altele. 

      Claudiu Doroş detine 1.05% din CS iar pe saitul BVB nu apare cu raportare de detinere de peste 1% din CS.

      Eu am spus doar doua grupuri care mi-au venit in cap acum,dar ele sunt mai multe. 

      De unde stiti voi cate actiuni au unii si altii fiindca legea noua ii obliga sa raporteze abia in 4 zile lucratoare adica incepand cu data de 05.04.2017 o sa mai aflam cate ceva. Aveti informatii de la Depozitarul Central>>..!!!!!??? De ce aceste informatii nu sunt publice pe site. Salariatii SIF au fost concertati cu actiunile pe care le-au primit???

      Ne-ai furnizat o informatie interesanta. vor fi 5 administratori. Ramane de aflat daca ii include sau nu pe ultimii 2 candidati. Daca informatia este corecta sa ceri un comision de la ziar.

      Total actiuni proprii detinute de societate la 31.12.2016 13.424.487 reprezentand 1,2931%

      din capitalul social . 

      La data de 31.12.2016 s-a realizat lichidarea voluntara a societatii Agribusiness Capital SA in 

      urma careia SIF Moldova a devenit actionar direct in Agrointens SA si Agroland Capital. 

      Opportunity Capital SA este in proces de lichidare voluntara.  

      Salarii si indemnizatii plătite sau de plătit corespunzatoare perioadei ianuarie-decembrie 2016, 

      in suma de 9.441.802 lei (31 decembrie 2015: 8.056.095 lei). 

      Din care: 

       Contract management 2.597.593 

       Consiliu de Administratie 4.071.632 

       Salariati din care: 2.768.266 

       salarii compensatori pentru disponibilizări 249.380 

       Alti colaboratori 4.311 

      Total : 9.441.802 

      In anul 2016, salariatii au beneficiat de: participare la profit în sumă de 1.638.179 lei  

      Drepturile bănești ale directorilor se aprobă de către Consiliul de Administratie, prin contractul 

      de management. Salariile și indemnizațiile administratorilor reprezintă 70,64 % din totalul 

      cheltuielilor salariale ale societății.  

      Administratorii au beneficiat de participare la profit în sumă de 5.329.766 lei (2015: 

      7.114.443 lei). 

      In luna ianuarie 2017 a fost inregistrata lichidarea voluntara si radierea societatii Opportunity 

      Capital SA (99,99%).  

      Investitii in actiuni emise de catre Societatile de Investitii Financiare rezultate din transformarea Fondurilor 

      Proprietatii Private - limita admisa: maxim 5% din capitalul social al Societatilor de Investitii Financiare la 31.12.2016 

      SIF Muntenia 40.160.859 

      SIF Oltenia 28.760.041 

      SIF Transilvania 97.371.384 

      SIF Banat Crisana 997.623  

      si Banca Transilvania la 31.12.2016 

      Banca Transilvania 261.432.451  

      Bursa de Valori Bucuresti 383.709  

      Sibex Sibiu Stock Exchange 1.671.217  

      Depozitarul Central (Regisco) 7.396.029 

      Depozitarul Sibex 6.480 actiuni 

      Participarea administratorului la capitalul societatii (detineri directe si indirecte la 

      31.12.2016) 

      1 Ceocea Costel 807,733actiuni 0.08% 

      2 Doros Liviu Claudiu 10,906,895 1.05% 

      3 Hanga Radu 706,895 actiuni 0.07% 

      4 Radu Octavian Claudiu 0 actiuni 0.00% 

      5 Ciorcila Horia 448,895 actiuni 0.04% 

      6 Iancu Catalin Jianu 826,305actiuni 0.08% 

      7 Albu Gheorghe 362,347actiuni 0.03% 

      Astea sunt publice in raportul situatii financiare IFRS individual 2016 auditat.

      pai si pe astia cine mama dracului ii spinzura? de ce nu va spune cecea si administrator cit au salariu.au pus in aga ca e acelasi cA ACUM 4 ANI. Eu nu eram acum 4 ani actionarconform legi 31 si vreau sa stiu.asta e transparenta conform guvernantei corporatiste cu care se lauda .idiotul de ceocea.c0nform legi 31 aga aproba indemnizatiile ptr. membri ca.in mod normal asf trebuia sa ia pozitie si sa ii oblige sa puna explicit pe ordinea de zi cit sint indemnizatiile membrilor ca. dar cine sa o faca?utecistul de ursache prieten la catarama cu un alt utecist de frunte care este ceocea,niciodata.imi e sila.

    In ultima vreme articolele legate de bursa se limiteaza a fi strict informative sau de tip "advertorial".

    Nu aduc nicio informatie noua in afara celor publicate pe site-ul BVB sau a unor citate anoste. Ori faceti jurnalism de investigatie ori va transformati in Monitorul Oficial...noroc de comentariile scrise de diversi ca sa aflii ceva nou... 

    1. Foarte corect punctat.

      Felicitari. 

    Ce dracu face ASF...de ce nu da drumu la decizie. Iar iese cu decizia de concertare noaptea?

    1. asf lucreaza si in final va spune ca nu e nici o concertare.asta va decideatotstiitorul utecist de frunte ursache.

    BVB informeaza ca a fost publicata Legea nr. 24/2017 privind emitentii de instrumente financiare si operatiuni de piata in Monitorul Oficial al Romaniei cu nr. 213/29.03.2017. Prevederile legii vor intra in vigoare in data de 01.04.2017.

    1. E o pacaleala!!!! ...a intrat pe 31.03.2017.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb