• Televiziunile private ar trebui incluse într-un program de recuperare a datoriilor
• Construcţia autostrăzii Braşov-Borş ar trebui amînată
Societatea Academică din România (SAR) acuză Guvernul că, din cauza nerespectării promisiunilor sale pe plan extern, a epuizat credibilitatea României. Specialiştii de la SAR vin, însă, cu o soluţie constructivă, pre-zentîndu-le guvernanţilor 15 paşi pe care aceştia trebuie să-i facă pînă în luna iunie, pentru a convinge autorităţile europene că România a trecut la fapte. "Dacă aceste lucruri, care nu costă nimic, nu vor fi făcute pînă în vară, atunci România nu va mai fi un partener de negocieri credibil în faţa Europei, ci doar un copil-problemă", arată directorul de politici publice al SAR, Sorin Ioniţă.
Cei 15 paşi presupun demiterea ministrului justiţiei, Rodica Stănoiu, şi a secretarului de stat din acelaşi minister, res-ponsabil cu integrarea europeană. Totodată, SAR solicită dezincriminarea calomniei din Codul Penal şi renunţarea completă la recursul în anulare, aspecte care afectează independenţa justiţiei şi a presei.
Mai mult, Societatea doreşte destituirea din funcţiile de stat şi de partid a celor care au patronat adopţiile internaţionale. Pentru a preveni supunerea politică a televiziunii şi a radioului public, specialiştii SAR propun ca emisiunile cu caracter politic să fie realizate prin rotaţie de reprezentanţi ai celor mai populare cotidiene. Totodată, societatea civilă doreşte realizarea unui plan de recuperare a datoriilor de la televiziunile private, pentru a asigura independenţa editorială a acestora.
În ceea ce priveşte aspectele economice, SAR cere suspendarea proiectului de autostradă Braşov-Borş şi reorientarea banilor către proiectele convenite deja cu Uniunea Europeană. Mai mult, analiştii societăţii civile cer anchetarea modului în care au fost dirijate către judeţe fondurile publice şi a modului de alocare a fondurilor SAPARD. În acelaşi timp, SAR vrea finalizarea în decurs de o lună a anchetelor de la "Rafo", SNTR şi Insula Mare a Brăilei şi cere des-tituirea tuturor celor care au patronat comisionări fără licitaţie către firmele favorite ale guvernului.
Printre cele 15 cereri ale SAR se numără privatizarea Regiei Patrimoniului de Stat şi eliminarea privilegiilor acordate clasei politice; interzicerea migra-ţiei politice şi verificarea tuturor declaraţiilor de avere şi interese ale demnitarilor şi funcţionarilor publici.