Numărul firmelor mici şi mijlocii care nu pot rambursa creditele a scăzut în acest an şi se remarcă o creştere a împrumuturilor IMM-urilor pentru investiţii în detrimentul celor pentru "subzistenţă", a declarat Aurel Şaramet, preşedintele Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri.
"În primele cinci luni ale anului faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut rata de credite neperformante garantate de Fond s-a redus cu 38%, ceea ce este foarte mult. Astfel că estimez că dacă anul trecut rata de default a fost de 7-7,2%, în acest an va fi de 4,6-4,8%. Acest lucru arată o încredere a IMM-urilor şi o conştientizare a faptului că este nevoie să-şi schimbe strategia", a spus Şaramet, citat de Mediafax.
Un alt semn de revenire a sectorului IMM-urilor este, potrivit reprezentantului Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), creşterea numărului creditelor pe termen lung, pentru investiţii.
"Anul trecut, doar 19% din credite erau pe termen lung, pentru finanţarea investiţiilor. În acest an aceste credite reprezintă 29% din total. Este un semnal pozitiv că a început accesarea de credite pentru creşterea cifrei de afaceri, şi chiar dacă mai sunt cereri pentru finanţarea capitalului de lucru, pentru subzistenţă, acestea sunt în scădere", a adăugat Şaramet.
De asemenea, a crescut numărul firmelor din industrie care accesează credite, în condiţiile în care cele mai active, anul trecut, erau cele din construcţii şi comerţ. În acest an, 26% din firmele care vor garanţii pentru credite sunt din industrie, faţă de 16-17% în ultimii ani.
"Toate acestea sunt elemente că a crescut încrederea, interesul pentru investiţii din partea IMM", a adăugat Şaramet.
Fondul a acordat anul trecut garanţii de peste 650 milioane de euro, în creştere cu peste 40% faţă de anul anterior, iar numărul contractelor a urcat la 9.000.
Cele mai multe garanţii au fost acordate pentru firmele din comerţ, industrie, servicii, construcţii şi agricultură.
FNGCIMM este o instituţie financiară nebancară ce are ca unic acţionar statul român reprezentat de Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri. Fondul garantează până la 80% din creditele acordate IMM-urilor, până la valoarea de 2,5 milioane de euro. Fondul are un capital social de 160 de milioane de euro, în condiţiile în care anul trecut acesta a fost majorat cu cira 90 de milioane de euro.
Din anul 2009, Fondul garantează şi achiziţia de locuinţe prin intermediul programului "Prima Casă".