Un deţinut saudit de la închisoarea militară americană de la Guantanamo Bay (Cuba) a fost transferat în Arabia Saudită, devenind primul care părăseşte acest centru de detenţie de la instalarea la putere a lui Donald Trump, în ianuarie 2017, a anunţat Pentagonul, relatează AFP.
Condamnat la 13 ani de închisoare, în 2017, din cauza participării la atentatul contra petrolierului francez Limburg în 2002, Ahmed Mohammed Ahmed Haza al-Darbi "îşi va ispăşi restul pedepsei în Arabia Saudită", a precizat Departamentul american al Apărării într-un comunicat.
Familia a fost informată cu privire la sosirea sa şi s-au luat măsuri să se întâlnească, a adăugat purtătorul de cuvânt, precizând că deţinutul va urma un "program de rabilitare".
Darbi colaborează cu autorităţile amricane după ce a pledat vinovat, în urmă cu patru ani, de faptul că a planificat şi ajutat la executarea ataculuii vizând Limburg, în Golful Aden, în 2002.
Un marinar bulgar a fost ucis, iar alte 12 persoane au fost rănite.
Încarcerat la Guantanamo în 2002, sauditul a fost condamnat la 13 ani de închisoare în octombrie 2017, iar începerea ispăşirii pedepsei a fost stabilită la data la care a pledat vinovat.
Acordul cuprindea o dispoziţie potrivit căreia, după ispăşirea a patru ani la Guantanamo de când a pledat vinovat, el putea să-şi încheie pedeapsa într-o structură de deradicalizare pentru juhadişti din Arabia Saudită, Centrul de consiliere şi orientare Mohammed ben Nayef.
Preşedintele american Donald Trump a acordat, în ianuarie, o a doua sansă acestei închisori, hotărând să o menţină deschisă şi să încarcereze în ea noi deţinuţi.
El a însărcinat atunci Pentagonul să definească ce fel de prizonier de război ar putea să fie trimis din nou la Guatanamo, iar secretarul american al Apărării,Jim Mattis, i-a trimis concluziile sale la Casa Albă, a anunţat miercuri Pentagonul.
Recomandarea lui Mattis le transmite "combatanţilor noştri instrucţiuni despre modul de desemnare a unor deţinuţi drept transferabili la Guantanamo, în cazul în care ei reprezintă o ameninţare persistentă şi semnificativă la adresa securităţii Statelor Unite", a precizat o purtătoare de cuvânt a Pentagonului.
Consiliul de Securitate Naţională al Casei Albe a refuzat să facă vreun comentariu.
Pentagonul nu a oferit detalii suplimentare despre conţinutul recomandărilor lui Mattis, care a anunţat, luni, că Forţele Democratice Siriene (FDS), o coaliţie arabo-kurdă aliată Statelor Unite, deţine în prezent 400 de străini care au luptat alături de gruparea Statul Islamic (SI).
Guantanamo nu a primit niciun nou prizonier din 2008, însă, din campania sa electorală din 2016, Trump nu-şi ascunde intenţia de a trimite în această închisoare militară nişte "răi".