Saxo bank: Întrevedem paritatea EURUSD în câteva luni

Elena Deacu
Macroeconomie / 17 iulie 2015

Combinaţia dintre euro slab şi un USD în creştere ar putea echivala cu o paritate la tranzacţionarea EURUSD în următoarele patru - şase luni, arată o analiză a Saxo Bank.

Potrivit acesteia, existenţa unui acord cu Grecia ar trebui să dezlănţuie un nou val de vânzări EURUSD. Astfel, un entuziasm proaspăt pentru vânzarea euro s-ar putea întoarce, după o perioadă de precauţie şi poziţii short determinate de criza din Grecia. În acelaşi timp, injecţia de lichidităţi din partea BCE va ajuta ca atenţia să se mute, din nou, pe divergenţele din politica băncii centrale şi pe drumul Rezervei Federale către prima creştere de dobândă din ultimii ani, arată John J Hardy, Head of FX Strategy, Saxo Bank.

Domnia sa consideră că, între timp, economia SUA continuă să meagă cu toţi cilindrii funcţionali, ceea ce înseamnă că, în aceste condiţii, am putea vedea o creştere de dobândă în decembrie, sau chiar în octombrie, la reuniunea FOMC. Totodată, un potenţial wild-card pozitiv pentru dolar ar putea reprezenta o înţelegere rară din partea partidelor politice dominante de a taxa diferit profitul corporaţiilor realizat în străinătate, ceea ce ar aduce un val de taxe... repatriate. Combinaţia dintre euro slab şi un USD în creştere ar putea echivala cu o paritate la tranzacţionarea EURUSD în următoarele patru - şase luni.

"Parlamentul grec a aprobat acordul cu o largă majoritate; acum, atenţia se îndreaptă către obţinerea temporară de lichidităţi pentru a pune din nou în funcţiune economia Greciei şi sistemul financiar elen, asta în ideea în care parlamentele europene, inclusiv cel german, vor aproba acordul. Un alt aspect interesant este că FMI a declarat datoria Greciei ca fiind "nesustenabilă", ceea ce, cel puţin în teorie, determină Fondul să nu se mai implice. De asemenea, tulburarea politică din Grecia este departe de final: sciziunea din Syriza determinată de înţelegerea cu UE îi face viaţa grea lui Tsipras. Cu toate acestea, prezentul capitol al crizei este aproape de a fi terminat, chiar dacă şansele unui Grexit nu sunt totalmente eliminate, dacă Greciei nu i se vor oferi şi alte condiţii diminuante de-a lungul acestui proces. Sentimentul de uşurare va permite investitorilor europeni să înceapă din nou să caute oportunităţi de investiţii şi va încuraja poziţii short pe euro, în tranzacţionările cu euro în poziţie carry", se mai arată în analiză.

Potrivit acesteia, în SUA, în timp ce raportul de vânzări retail a fost foarte slab pe luna iunie, Janet Yellen (preşedinta Boardului de Guvernatori ai Rezervelor Federale) a depus o declaraţie în faţa Congresului în linie cam cu ce ne aşteptam: a menţinut tonul optimist şi a nutrit speranţa că dobânda ar putea creşte anul acesta, dacă datele din rapoartele ce vin vor sprijin acest demers. Pieţele sunt destul de sceptice în privinţa curajului lui Yellen, pentru că aşteptările privind creşterea au rămas neclintite, chiar dacă dolarul a crescut.

Saxo Bank consider că poate că piaţa crede doar în datele economice, nu în îndrumarea Rezervei Federale. Yellen a încercat să evidenţieze că sincronizrea creşterii dobânzii este mai puţin importantă decât ritmul cu care se renunţă la acomodare, deşi piaţa va fi totuşi surprinsă şi va fi nevoită să gâfâie un pic dacă cifrele din iulie şi august vor arăta că economia americană se dezvoltă, în special dacă vedem o accelerare în creşterea veniturilor şi o scădere a şomajului spre 5%. Şomajul pe luna iunie a scăzut până la 5.3% de la 5.5% în mai, iar Rezerva Federală tocmai şi-a modificat proiecţia referitoare la şomaj, în sensul că prognozează până la finele lui 2015 un şomaj de 5.2 - 5.3%, deci suntem la limita superioară a marjei şi mai sunt încă 6 luni până la finele anului. Nu prea mai sunt date notabile aşteptate săptămâna viitoare, aşa încât USD s-ar putea tranzacţiona pe baza acestui sentiment, cel puţin până vom vedea declaraţia de politici monetare a FOMC din 29 iulie şi apoi datele cheie legate de economia SUA în luna iulie.

Potrivit analizei, un adevărat wild-card pentru dolarul american va fi potenţiala repatriere a profiturilor realizate de corporaţiile SUA în străinătate. Un adevărat ocean de peste 2 trilioane de dolari reprezentând venituri corporatiste americane zace dincolo de graniţele ţării, din cauza regulilor regimului fiscal din SUA care cere taxarea veniturilor deja taxate în străinatate - unde au fost obţinute, ceea ce înseamnă că aceste venituri nu sunt repatriate decât dacă va exista o facilitate fiscală care va determina coporaţiile să aducă banii acasă. Acum, se pare că o înţelegere bipartită prinde contur în Congres în acest sens: veniturile realizate în străinătate ar putea fi taxate cu un procent redus, iar taxele să se "ducă" în finanţarea autrostrăzilor. Asta ar putea însemna un adevărat impuls pentru dolarii de peste Ocean, chiar şi dincolo de traiectoria politicii monetare a Rezervei Federale. Cei care sunt activi pe piaţă de ceva vreme poate îşi amintesc de ceva similar: Legea pentru Investiţii Naţionale din 2005 (Homeland Investment Act - HIA), care a sprijinit un an de zile repatrierea veniturilor realizate de corporaţiile americane peste hotare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb