Sberbank a oprit creditarea în Ucraina

V.B.
Bănci-Asigurări / 23 februarie 2014

Sberbank, cea mai mare bancă din Rusia, a oprit creditarea în Ucraina către persoane fizice, în urma violenţelor recente, a anunţat, astăzi, directorul general al instituţiei de credit, Herman Gref, citat de Bloomberg.

Sberbank este prezentă de mai puţin de un an pe piaţa ucraineană şi deţine 50 de sucursale în această ţară. Banca a fost nevoită să închidă trei puncte de lucru din Kiev în această săptămână, pe fondul ciocnirilor dintre protestatari şi forţele de ordine loiale preşedintelui Viktor Ianukovici.

Gref a adăugat că Sberbank s-a confruntat şi cu retrageri masive de la bancomatele din Ucraina, după prăbuşirea grivnei.

De la începutul anului, moneda naţională a Ucrainei a scăzut cu 8% faţă de dolar, iar tranzacţiile forward indică o prăbuşire de încă 11% în următoarele trei luni.

"Am suspendat temporar operaţiunile active. Am încetat să acordăm credite clienţilor retail. Vom continua să finanţăm companiile mari de a căror situaţie financiară nu ne îndoim", a menţionat şeful Sberbank.

Recent, banca rusă a anunţat că are 800 de mii de clienţi persoane fizice în Ucraina. Piaţa ucraineană reprezintă sub 1% din activele Sberbank, evaluate la 458 de miliarde de dolari.

Analiştii financiari avertizează în legătură cu riscul de retrageri masive de depozite din băncile ucrainene, în urma scăderii vertiginoase a grivnei.

Protestele din Ucraina (soldate, săptămâna aceasta, cu câteva zeci de morţi) au început în noiembrie, după ce preşedintele Viktor Ianukovici s-a retras dintr-un acord de liber schimb cu UE, optând pentru apropierea de Rusia, în schimbul unei linii de finanţare de 15 miliarde de dolari şi al reducerii preţului la gaze naturale. Tot în această săptămână, Rusia a suspendat ajutorul financiar, după un acord între putere şi opoziţie intermediat de miniştrii de Externe din Polonia, Germania şi Franţa, trimişi de UE la Kiev, pentru a negocia oprirea violenţelor.

Parlamentul Ucrainei a votat, ieri, destituirea preşedintelui Viktor Ianukovici, care a părăsit Kievul şi a calificat evenimentele drept "lovitură de stat". În urmă cu puţin timp, Rada Supremă l-a desemnat pe preşedintele ei, Oleksandr Turcinov, ca şef de stat interimar.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb