"Sberbank", cea mai mare instituţie de credit din Europa Centrală şi de Est, a contestat la Tribunalul General al Curţii Europene de Justiţie, a doua instanţă din UE, sancţiunile impuse băncii de Occident în urma crizei din Ucraina.
În iulie, UE a anunţat că "Sberbank", "VTB Bank", "Gazprombank", "Vnesheconombank" şi "Rosselkhozbank" se află pe lista băncilor şi a altor instituţii sancţionate ca răspuns la implicarea Rusiei în conflictul din Ucraina. Conform sancţiunilor, investitorilor europeni li s-a interzis să achiziţioneze acţiuni sau obligaţiuni cu scadenţa de peste 90 de zile emise de aceste bănci după 1 august. Analiştii sunt de părere că excluderea principalelor bănci ruseşti de stat de pe pieţele europene de capital va duce la creşterea costurilor de finanţare ale acestora, la scăderea profiturilor şi a capacităţii lor de creditare.
"Sberbank" nu a prezentat detalii privind conţinutul contestaţiei.
În luna august, "Sberbank" a avertizat că decizia liderilor UE de a include banca pe lista instituţiilor sancţionate "subminează fundaţiile sistemului financiar mondial şi nu va contribui la atenuarea crizei cauzate de situaţia din Ucraina".
"Sberbank" este cea mai mare bancă din Rusia, având peste 19.000 de filiale. Instituţia este lider pe segmentul local de retail, business şi corporate banking.