Industria confecţiilor din judeţul Maramureş, produse în sistemul lohn, este serios afectată de reducerea comenzilor de pe piaţa externă, ca urmare a costurilor de producţie în creş-tere. Primele semne ale reducerii activităţilor comericale au apă-rut la trei fabrici de confecţii din muncipiul Sighetu Mar-ama-ţiei, care anticipează concedierea a cel puţin 2.500 de salariaţi.
"Scăderea de comenzi este perciptibilă şi mai mult ca sigur peste cîteva luni va urma o reducere de persoanal în rîndul anagajaţilor. Fabrica se bazează numai pe comenzile externe angajate în sistemul lohn, fără comercializare şi pe piaţa inter-nă", a declarat Tiberiu Valeanu, directorul "Prima Fashion", citat de Rompres.
Trecerea la sistemul lohn a însemnat un mare dezavantaj pentru fabricile de confecţii consacrate, deoarece au fost în-chise secţiile de creaţie, tipar şi serviciul tehnic. Lipsa acestui personal creează mari dificul-tăţi relansării de produse proprii, care să fie comercializate pe piaţa românească.
"Pentru a pune la punct un colectiv creativ înseamnă ani de muncă şi oameni care au înclinaţie spre domeniul creaţiei în confecţii. În acest moment, cele mai multe fabrici care lucrează în lohn nu deţin tehnologii performante şi secţii de creaţie. E un dezavantaj imens", a precizat sursa citată.
Singura fabrică din Maramureş care s-a orientat spre producţia internă, în paralel cu comenzile externe, este "Petra International". Firma a participat anul acesta la cîteva tîguri de profil pentru a-şi semnala pre-zen-ţa pe piaţă.