Monedele ţărilor din Europa de Est s-au depreciat astăzi, în urma votului britanicilor pentru ieşirea din UE.
Zlotul polonez a consemnat cel mai puternic declin din 2011 până acum, pe fondul speculaţiilor potrivit cărora Brexit-ul (ieşirea Regatului Unit din UE) va ameninţa ajutorul financiar dat ţărilor din estul UE şi va afecta comerţul cu Marea Britanie.
Zlotul a coborât cu 2,6% pe piaţa din Varşovia, la ora 08.35, ajungând la 4,4824 unităţi/euro. Faţă de dolar, zlotul a pierdut 7,4%, atingând 4,11 unităţi.
Forintul ungar a scăzut cu 1,2%, la 317,92 unităţi/euro. Moneda cehă a pierdut numai 0,1% faţă de euro, ajungând la 27,09 coroane, însă faţă de dolar a coborât cu 3,8%, la 24,647 unităţi.
Indicele MSCI Emerging Markets Currency a scăzut cu 1,8% în această dimineaţă.
Totodată, euro a pierdut 2,7% faţă de dolar, ajungând la 1,1076 unităţi/moneda SUA.
"Brexit-ul este o sursă majoră de incertitudine care poate cauza o încetinire a activităţii economice la nivelul UE", a declarat, potrivit Bloomberg, Piotr Matys, strateg la "Rabobank", divizia din Londra. În opinia sa, zlotul va scădea la 4,6 unităţieuro. "Pieţele nu au anticipat votul Marii Britanii de ieşire din UE sau cel puţin au subestimat un asemenea scenariu", a adăugat Matys.
Simon Quijano-Evans, şef pentru pieţe emergente la "Commerzbank" AG Londra, a afirmat: "Toată lumea este în şoc. Europa Centrală şi de Est are, de departe, cel mai mult de pierdut din Brexit, dat fiind că ţările din regiune sunt beneficiari neţi ai parteneratului european".
David Bloom, strateg-şef la "HSBC Holdings" Plc din Londra, consideră că ziua de astăzi este una "care nu va fi uitată niciodată".
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.06.2016, 20:48)
Cam putin au scazut.