Scădere de 37% a exporturilor de energie

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 8 septembrie 2009

Exportul de energie electrică a scăzut, în primele opt luni ale acestui an, cu 37,3% faţă de perioada similară a anului trecut. Octavian Lohan, director general adjunct al "Transelectrica" SA, ne-a declarat: "Media ponderată lunară de export este, pentru perioada ianuarie - august 2009, de 340 MWh/h. Scăderea este puternică faţă de perioada similară a anului trecut, când această valoare medie era de 542 MWh/h". Domnia sa ne-a precizat că, în această perioadă, doar o cincime din capacitatea de interconectare rezervată de furnizori (circa 1.000 MW) este utilizată efectiv pentru export.

Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), ne-a declarat: "Scăderea puternică a energiei exportate în acest an este cauzată de diminuarea consumului ţărilor din regiune, care au fost afectate de criză. Economia s-a contractat peste tot în regiune, iar consumul de energie reprezintă o oglindă perfectă a acestei situaţii".

Domnia sa ne-a precizat că, în acest an, singura destinaţie importantă de export pentru furnizorii din România a fost Grecia. Oportunităţile de export din Bulgaria, Ungaria şi ţările din fosta Iugoslavie aproape că au dispărut. Cererea a scăzut simţitor, dar au scăzut şi preţurile de tranzacţionare de pe pieţele vecine.

Preşedintele AFEER a adăugat: "Preţul mediu al pieţei spot OPCOM este printre cele mai mici din Europa. Dar la export sunt şi taxele de transport şi interconexiune care se adaugă la acest preţ, astfel încât nu prea mai sunt oportunităţi de câştig pentru furnizori, decât în rare ocazii. Dacă anul trecut era o diferenţă semnificativă de preţ între piaţa noastră şi a celor din regiune, acum această diferenţă s-a atenuat considerabil".

Piaţa actuală a exportului de energie are mulţi operatori activi, dar este dominată de contracte pe termen lung. În anii trecuţi, furnizorii realizau tranzacţii importante pe termen scurt, care dominau piaţa, pe fondul creşterii accentuate a preţurilor şi cererii de energie din regiune.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb