Moneda americană, dolarul, a înregistrat, în ultima zi a săptămânii trecute, cel mai redus curs al tuturor timpurilor în raport cu euro, după ce "JPMorgan Chase & Co." şi banca centrală a statului New York (New York Federal Reserve) au realizat o injecţie de capital în vederea salvării de la colaps a "Bear Stearns" Cos., al doilea subscriitor de obligaţiuni ipotecare din SUA.
Analiştii susţin că această situaţie confirmă faptul că instituţiile financiare din Statele Unite trec printr-o perioadă foarte grea. În asemenea condiţii, investitorii evită plasamentele în active denominate în dolari.
Dolarul a avut o cotaţie de 1,5688 unităţi/euro vineri, cea mai slabă de la debutul monedei unice europene, în 1999. La finele zilei, cursul era de 1,5671 unităţi/euro, de la 1,5635 unităţi/euro în ziua precedentă. În urmă cu o săptămână, cotaţia monedei americane a fost de 1,5355 unităţi/euro.
Potrivit specialiştilor, încrederea în bancnota verde este "la pământ". Drept urmare, investitorii se orientează către un plasament sigur, cum este cel în aur. Cererea mare de aur, determinată de declinul dolarului, a făcut ca, în intervalul 10-14 martie, cotaţia metalului preţios să ajungă la recordul maxim istoric de 1.009 dolari uncia. Săptămâna trecută, preţul aurului a depăşit pentru prima oară pragul de 1.000 de dolari/uncie.
Săptămâna aceasta, banca centrală a SUA va lua o decizie privind dobânda de referinţă. Specialiştii anticipează că Fed va decide o reducere cu 1%, la 2%. Fed a micşorat dobânda de cinci ori începând cu luna septembrie 2007, când aceasta era de 5,25%. Traderii aşteaptă o nouă reducere în luna aprilie, când dobânda ar putea ajunge la 1,75%. În zona euro, dobânda de referinţă este de 4%.