Scăderea euro redă încrederea în mediul de afaceri german

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 27 aprilie 2004

Încrederea în mediul de afaceri al Germaniei - cea mai importantă economie a Europei, a crescut în mod neaşteptat în aprilie, pentru prima oară în ultimele trei luni, datorită deprecierii monedei unice comparativ cu dolarul, dar şi accelerării creşterii economiei globale, care a generat perspective optimiste pentru exportatori.

Indicele privind încrederea în climatul investiţional german, calculat de institutul Ifo, a cres-cut pînă la 96,3 puncte în aprilie, de la 95,4 - în martie. Economiştii aşteptau ca acesta să scadă la 95,2.

Amintim că moneda europeană a pierdut circa 8 procente după ce a atins maximul istoric, de 1,2930 dolari, la data de 18 februarie. Acest lucru a adus din nou încrederea în mediul de afaceri german, îndeosebi în rîndul exportatorilor, care şi-au diminuat vîn-zările şi profiturile din cauza aprecierii puternice (20%) pe care a cunoscut-o euro în 2003. Germania depinde în mod semnificativ de cererea externă pentru revigorarea economiei sale, mai ales că şomajul crescut afectează cererea internă. "Exporturile sînt singura noastră speranţă", afirmă Jürgen Polzin, economist al asociaţiei ZVEI, din sectorul aparaturii electrice şi electronice. Polzin subliniază că, pe plan intern, vînzările sînt slabe.

Indicele Ifo privind aşteptările viitoare a scăzut la 97,8 în aprilie, de la 98,8 în martie, ajungînd astfel la cel mai redus nivel înregistrat după luna august 2003. Specialiştii Ifo spun că diminuarea acestuia are la bază temerile legate de creşterea preţurilor petrolului. Totuşi, indicele Ifo privind condiţiile actuale ale economiei Germaniei a sporit la 94,9 puncte, de la 92,2.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb