Scăderea inflaţiei loveşte în performanţa dolarului din acest an

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 14 decembrie 2022

Scăderea inflaţiei loveşte în performanţa dolarului din acest an

În noiembrie, moneda americană a avut cel mai mare declin lunar din ultimii doisprezece ani, conform Reuters Adrian Mitroi, profesor de finanţe comportamentale: "Cred că dolarul este deja prea scump şi nu mai promite nici profit, nici diversificarea riscului" Adrian Codirlaşu, CFA România: "În următoarele luni văd volatilitate în jurul parităţii, pentru dolar"

După creşterea spectaculoasă din acest an, ce a dus dolarul american la cel mai ridicat nivel din ultimele două decenii, strălucirea monedei americane a început să pălească. În noiembrie, Indicele Dolarului American (US Dollar Index-DXY) a avut scădere de 5%, cel mai mare declin lunar din ultimii doisprezece ani, deprecierea continuând şi în această lună, potrivit Reuters.

Conform analiştilor, slăbirea dolarului apare în primul rând pe fondul perspectivelor ca Rezerva Federală să reducă pasul de creştere a dobânzii de politică monetară, ca urmare a scăderii inflaţiei. Existenţa unei anumite corelaţii între preţul petrolului şi moneda americană, precum şi aspecte care ţin de tranzacţiile cu mărfuri şi costurile finanţării sunt alte elemente care este posibil să fi avut impact asupra dinamicii recente a dolarului, mai cred specialiştii consultaţi de ziarul BURSA.

Scăderea inflaţiei loveşte în performanţa dolarului din acest an

Adrian Codirlaşu: "Intrarea inflaţiei pe un trend descendent a dus la anticipaţii că Rezerva Federală îşi va tempera rata de creştere a dobânzilor"

Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte al CFA România, subliniază că scăderea inflaţiei a făcut ca piaţa să anticipeze că banca centrală a Statelor Unite va începe să aibă o abordare mai relaxată în ceea ce priveşte politica monetară.

Analistul ne-a declarat: "Inflaţia în Statele Unite a scăzut şi a intrat pe un trend descendent. Acest lucru a dus la anticipaţii că Rezerva Federală îşi va tempera rata de creştere a dobânzilor, fapt anunţat de altfel şi de Fed. Deoarece dobânda nu va creşte atât de mult pe cât se aştepta piaţa, dolarul s-a corectat".

În noiembrie, Indicele Preţurilor de Consum din SUA a avut o creştere de 7,1% în dinamică anuală, atât sub cea din octombrie, cât şi sub aşteptările economiştilor, de 7,3%, conform CNBC. Declinul vine după ce, în iunie, indicele atinsese maximul ultimelor patru decenii, de 9,1%. Inflaţia de bază (ce exclude alimentele şi energia) s-a ridicat luna trecută la 6%, sub nivelul de 6,3% din octombrie.

Recent, preşedintele Rezervei Federale, Jerome Powell, a afirmat că este posibil ca banca centrală a SUA să scadă pasul de creştere al dobânzii încă din decembrie. În aceste condiţii, piaţa vede o probabilitate ridicată, de circa 80%, ca Fed să majoreze rata fondurilor federale cu 50 de puncte de bază, după patru creşteri consecutive de 75 de puncte, conform CNN Business. Decizia băncii va fi anunţată astăzi.

Adrian Mitroi: "Statele Unite sunt cu şase - nouă luni înaintea Europei, inclusiv din punctul de vedere al dezinflaţiei"

Adrian Mitroi, profesor de finanţe comportamentale şi analist CFA, spune că declinul dolarului reprezintă o reaşezare după creşterea puterică a monedei americane din ultima perioadă.

"În primul rând, trebuie să ţinem cont de faptul că această corecţie vine după o apreciere de 20% a dolarului. Este o reaşezare a monedei Statelor Unite", ne-a spus analistul.

De la începutul anului şi până la maximul atins la finele lunii octombrie, dolarul a avut o apreciere de 19%, în timp ce faţă de jumătatea anului trecut, aprecierea a fost chiar de 23%.

"Din punctul meu de vedere, cel mai relevant factor care să explice dinamica dolarului este scăderea inflaţiei. Statele Unite sunt cu şase - nouă luni înaintea Europei, inclusiv din punctul de vedere al dezinflaţiei. Iar dezinflaţia este considerată de investitori ca premergătoare unei abordări mai relaxate a politcii monetare, ceea ce estompează diferenţialul substanţial de dobândă (n.r. dintre SUA şi Zona Euro, de pildă), care a fost motivul principal de apreciere a dolarului", ne-a spus Adrian Mitroi.

Domnia sa a adăugat: "Un alt element ţine de corelaţia dintre petrol şi dolar, care este cea mai solidă corelaţie politico-economică care există în finanţele moderne. Astfel, deprecierea monedei americane vine în siajul scăderii preţului petrolului".

Conform analistului CFA, faptul că 90% din tranzacţiile cu mărfuri se realizează în dolari, monedă care în ultimul timp s-a apreciat, nu mai este pe placul ţărilor BRICS, a ţărilor ale căror economii sunt bazate pe materii prime. "Mi se pare firesc să îşi dorească o altă monedă. De asemenea, cred că nici măcar Statelor Unite nu le mai convine să-şi finanţeze datoriile cu un dolar scump, ca monedă (n.r. cu dobânzi mari) şi curs de schimb", a punctat profesorul de finanţe comportamentale.

Analiştii nu văd mişcări importante pentru dolar, în următoarele luni

Legat de perspectivele dolarului pentru viitorul apropiat, analiştii nu anticipează oscilaţii semnificative faţă de euro sau faţă de coşul de valute ce reprezintă referinţa standard peste Atlantic.

Adrian Codirlaşu ne-a spus: "Pentru următoarele luni văd volatilitate în jurul parităţii (n.r. raport de unu la unu faţă de euro). Vor mai urma decizii de politică monetară şi conferinţe de presă din partea Rezervei Federale şi ale Băncii Centrale Europene. În Europa inflaţia este mai mare şi s-ar putea ca BCE să fie ceva mai agresivă decât Fed în ceea ce priveşte ridicarea dobânzilor".

Adrian Mitroi este de părere că, în prezent, dolarul este poziţionat rezonabil pentru toată lumea. "Îl văd destul de stabil atât faţă de euro cât şi faţă de coşul său (n.r. Indicele Dolarului American) - fără vreun trend. Consider că este acolo unde trebuie - cea mai mare necunoscută este preţul mărfurilor, nu preţul dolarului, aşa că moneda americană nu are deocamdată motive să meargă nici în sus şi nici în jos", a spus profesorul de finanţe. "Nu-l recomand ca activ investiţional. Pentru că este deja prea scump şi nu mai promite nici profit, nici diversificarea riscului".

Există şi opinii conform cărora dolarul se va întări, anul viitor. Francesco Pesole, strateg la ING, este de părere că pieţele speră prea mult într-o pivotare a Rezervei Federale către o politică monetară mai relaxată, în condiţiile în care mesajul băncii centrale americane, că preferă să facă prea mult decât prea puţin, a fost clar. "Aşteptările noastre sunt că Fed va continua să crească ratele în 2023 - ceea ce ar trebui să ducă la o nouă creştere a dolarului", a spus Pesole, conform Reuters.

Chiar şi după pierderile din ultima perioadă, moneda americană este pe cale să aibă cel mai bun an din 2014 încoace, în condiţiile în care până ieri la ora 12:00, creşterea Indicelui Dolarului American era 9,4%, în 2022. La jumătatea săptămânii trecute, dintre monedele economiilor majore şi ale ţărilor emergente, doar pesoul mexican şi realul brazilian aveau o performanţă relativă mai bună în acest an decât a dolarului, conform trustului de presă cu sediul principal în Londra.

Scăderea inflaţiei loveşte în performanţa dolarului din acest an

Notă

Indicele dolarului american (US Dollar Index-DXY) este o măsură a valorii dolarului american în comparaţie cu un coş format din alte şase monede: euro (cu o pondere de 57,6% din coş), yenul japonez (13,6%), lira sterlină (11,9%), dolarul canadian (9,1%), coroana suedeză (4,2%) şi francul elveţian (3,6%), conform investopedia.com.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. ce se intampla cand dobanzile se prabusesc si viteza de creare noi bani in piata se prabuseste odata cu dobanzile?

    Ce se intampla cu cei ce au de dus credite pe carca cand dobanzile se prabusesc si murile stagneaza / aplatizeaza sau cresc sub inflatie? 

    " fr om feast to famine in rapid succession. " 

    s c cret 

    la yen japo trebuia sa afisati ce a facut in expresie gold!!

    Asimetric cu dolarul in gold. 

    Deci clar profit. 

    s c cret 

    unde e bancherul vali sa ne zica de dolar?

    1. eu am tot zis inainte sa inceapa miscarea descendenta usd

      asteptati undeva la final de iarna sau inceput de primavara 2023 nivele de genul dxy 95-97 sau eur/usd 1.14-1.15 sa va luati dolari... eur/usd 1.14-1.15 e valid doar daca eur/usd sparge 1.085 intai 

      tinta finala e temelie curata pentru activele voastre.... dxy 160-165 ... eur/usd nu va zic tinta (calculati-o singuri!) ca va ia cu ameteli daca v-o scriu ! E mult sub paritate eur/usd.  

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7329
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3176
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9824
Gram de aur (XAU)Gram de aur387.3649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb