Scăderi pentru pieţele europene

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 14 aprilie 2022

Scăderi pentru pieţele europene

Creştere a inflaţiei de 7% în Marea Britanie, cel mai ridicat ritm din ultimii 30 de ani Gurpreet Gill, Goldman Sachs Asset Management: "În scenariul nostru de bază, BCE îşi va menţine neschimbată politica la reuniunea din această săptămână"

Principalele burse europene au avut scăderi în sesiunea de tranzacţionare de ieri, după publicarea datelor privind inflaţia în Marea Britanie şi Statele Unite, precum şi în aşteptarea şedinţei de astăzi a Băncii Centrale Europene.

Indicele paneuropean STOXX 600 avea, la ora 17:00, un declin de 0,2%, cele mai mari scăderi fiind înregistrate de acţiunile companiilor de comerţ cu amănuntul şi turism, în timp ce titlurile producătorilor de petrol şi gaze erau în creştere, notează CNBC.

La Frankfurt, indicele DAX 30 era în declin cu 0,8%, în vreme ce la Londra, indicele FTSE 100, referinţa pieţei de acţiuni din Regatul Unit, avea o depreciere de 0,25%.

Acţiunile Tesco, cel mai mare retailer britanic, erau în scădere cu 3,7%, după anunţul privind scăderea profitului pentru acest an, din cauza condiţiilor economice grele din Regat. În Franţa, acţiunile Carrefour aveau o creştere de 0,6%, în ultima parte a sesiunii bursiere.

În Marea Britanie, inflaţia a urcat luna trecută cu 7%, faţă de cel din nivelul din martie anul trecut, cel mai mare ritm de creştere din ultimii 30 de ani, îndeosebi pe fondul creşterii preţurilor alimentelor şi energiei. În dinamică lunară, preţurile de consum au urcat cu 1,1%, peste estimările de 0,7% conform unui sondaj realizat de Reuters. Pentru inflaţia anuală, economiştii chestionaţi de agenţia de ştiri estimau o creştere de 6,7%.

Tineke Frikkee, şeful departamentului de cercetare acţiuni de la Waverton Investment Management, a spus la CNBC că retailerii se vor strădui să transmită inflaţia consumatorului final şi probabil vor avea scăderi ale profitabilităţii.

Acţiunile dezvoltatorului imobiliar suedez SBB erau în depreciere cu 7,7%, în timp titlurile companiei germane miniere de potasiu şi sare K+S erau în creştere cu 5,3%, după ce societatea şi-a majorat estimările de profit pe fondul preţurilor mai mari ale potasiului.

Creşteri în Statele Unite, în debutul sesiunii bursiere

În Statele Unite, inflaţia a avut o creştere anuală de 8,5% luna trecută, cel mai ridicat nivel din 1981, ceea ce a alimentat şi mai mult îngrijorările pieţelor privind înăsprirea politicii monetare a Rezervei Federale. Indicele inflaţiei de bază, ce elimină preţuri considerate volatile precum cele la alimente şi energie, a înregistrat o creştere lunară sub estimări, de 0,3% în martie, uşor sub estimările analiştilor, de 0,5%, conform CNBC.

În debutul sesiunii de tranzacţionare, acţiunile principalelor burse amerciane erau în apreciere, în condiţiile în care peste Atlantic a demarat sezonul raportărilor financiare trimestriale, iar cifrele privind inflaţia dau speranţe investitorilor că valorile înregistrate în martie reprezintă vârful acestui ciclu, scrie publicaţia americană.

Acţiunile BlackRock, Fastenal şi Delta Air Lines erau în creştere, pe fondul raportării unor rezultate trimestriale peste aşteptări. În plus, titlurile Delta au fost susţinute de estimarea conform cărei compania va reveni pe profit, în acest trimestru.

În zona Asia-Pacific, bursele au avut în mare parte aprecieri miercuri, în condiţiile în care exporturile Chinei au crescut peste aşteptări, în martie. În Noua Zeelandă, banca centrală a ridicat rata dobânzii de politică monetară cu 50 de puncte de bază, cea mai mare creştere din ultimii 20 de ani.

Pieţele - cu ochii pe Banca Centrală Europeană

Astăzi, atenţia pieţelor este concentrată pe Banca Centrală Europeană, care caută un echilibru între temperarea inflaţiei şi creşterea economică.

"În scenariul nostru de bază, BCE îşi va menţine neschimbată politica la reuniunea din această săptămână, urmând ca detaliile privind încheierea programului de relaxare cantitativă să fie anunaţate la reuniunea din iulie", a spus Gurpreet Gill, strateg la Goldman Sachs Asset Management, conform CNBC. "În fond, încheierea programului achiziţiei de active a fost deja semnalată pentru trimestrul al treilea, aşa că atenţia va fi îndreptată către o eventuală modificare a acestui moment - un termen mai apropiat favorizând creşteri mai rapide ale ratei dobânzii".

Organizaţia Mondială a Comerţului şi-a redus, marţi, previziunile privind creşterea comerţului global în acest an la 3%, de la 4,7%, din cauza unei "lovituri duble", cauzate de războiul Rusia-Ucraina şi de pandemie. De asemenea, a avertizat că o continuare a creşterii preţurilor poate duce la o criză alimentară.

Conform serviciilor de informaţii din Marea Britanie, forţele ruse pregătesc un atac amplu pentru extinderea controlului asupra estului Ucrainei, iar secretarul de externe britanic a declarat că guvernul verifică un presupus atac cu arme chimice în oraşul ucrainean Mariupol, conform CNCB.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. ar fi momentul ca bancile centrale sa inceapa sa ridice dobanzile in mod serios (adica intr-adevar urmarind diminuarea inflatiei) in toata lumea - in primul rand ECB, apoi FED, BOE etc...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb