Ambasadorul Rusiei în Norvegia, Viaceslav Pavlovski, a fost convocat luni la Ministerul de Externe norvegian în urma vizitei efectuate la sfârşitul săptămânii trecute de vicepremierul rus Dmitri Rogozin în arhipelagul Svalbard.
Acesta figurează pe lista cu sancţiuni a Uniunii Europene în urma anexării Crimeii de Moscova în martie 2014, relatează ziarul Aftenposten, care îl citează pe şeful diplomaţiei norvegiene, Borge Brende, potrivit mass-media ruse.
Arhipelagul Svalbard este controlat de Oslo, dar are un statut internaţional special. Ruşii au dreptul să viziteze insulele fără viză. După "escapada" lui Rogozin, sugera duminică BarentsObserver, Oslo ar putea lua în considerare impunerea unor restricţii în ceea ce priveşte accesul ruşilor în arhipelag, scrie Agerpres.
După cum menţiona publicaţia Aftenposten, Rogozin care a sosit în arhipelag cu o cursă charter din Rusia a trecut de controlul paşapoartelor, unde trebuia să fie oprit.
Ministerul de Externe norvegian a cerut explicaţii Federaţiei Ruse. Şeful diplomaţiei norvegiene, Borge Brende, a declarat pentru postul TV2 că Rusia a fost înştiinţată că Norvegia nu doreşte să vadă pe teritoriul ei "persoane de pe lista neagră implicate în încălcarea legilor în Crimeea şi în Ucraina".
Chiar dacă nu este membră a UE, Norvegia a aderat la sancţiunile occidentale împotriva Rusiei ca urmare a rolului ei în criză ucraineană. Rogozin este inclus pe lista cu oficiali ruşi împotriva cărora s-au impus sancţiuni, care prevăd în special îngheţarea activelor şi interdicţie de călătorie în Uniunea Europeană.
Rogozin a comentat cu ironie că "norvegienii, pur şi simplu, îl invidiază că s-a scăldat la Polul Nord".
Vicepremierul rus a efectuat la sfârşitul săptămânii trecute o vizită în arhipelagul Svalbard, unde a participat la inaugurarea staţiei ştiinţifice arctice "Polul Nord-2015", iar apoi s-a deplasat la Polul Nord, postând mai multe fotografii pe contul său de Twitter din această călătorie.
Moscova ar trebui să depună toate eforturile pentru a explora partea rusă a Arcticii, a declarat el, indicând că această regiune se confruntă cu o mulţime de probleme care nu au fost rezolvate de-a lungul mai multor decenii.
"Dar acum accentul este pus astfel încât să venim pentru totdeauna în Arctica şi s-o facem să fie a noastră. Cel puţin în partea care se află în zona de responsabilitate a Rusiei", a afirmat Rogozin, subliniind că este vorba în primul rând de dezvoltarea rutei maritime a Nordului.
La începutul acestui an, a amintit el, preşedintele Vladimir Putin a decis înfiinţarea unei comisii de stat pentru dezvoltarea regiunii arctice.
"Toate acestea arată că înalta conducere politică a ţării - preşedinţia şi guvernul - acordă o deosebită atenţie dezvoltării Arcticii în consolidarea poziţiei noastre în această regiune", a menţionat vicepremierul rus.