Europarlamentarii PSD vor solicita Comisiei Europene şi Consiliului European să prezinte un punct de vedere în legătură cu scandalul diplomatic dintre Ungaria şi România iscat pe tema arborării steagurilor Ţinutului Secuiesc.
Purtătorul de cuvânt al PSD, Cătălin Ivan, care este şi liderul delegaţiei PSD din PE, a precizat că subiectul acestui scandal diplomatic este unul "apărut peste noapte" şi "umflat artificial", el arătând că declaraţiile pe această temă făcute de secretarul de stat din MAE ungar Zsolt Nemeth sunt "iresponsabile" şi "primitive din punct de vedere politic şi european".
El a menţionat că reacţia MAE român pe acest subiect a fost fermă şi corectă, spre deosebire de anii trecuţi, când autorităţile române erau lipsite de reacţie în faţa "abuzurilor" venite din partea Ungariei.
El a mai spus că Guvernul lui Viktor Orban e în dificultate, în condiţiile în care economia Ungariei nu funcţionează foarte bine, iar anul viitor sunt alegeri şi a acuzat faptul că astfel de mesaje, pe care le-a catalogat ca fiind "populiste", sunt menite să prevină "picajul electoral".
Cătălin Ivan a adăugat: "Îi înţelegem, avem compasiune, dar pe termen lung sunt mai importante relaţiile de bună vecinătate dintre state. Eu cred că trebuie să luăm cu oarecare rezervă declaraţia secretarului de stat din MAE ungar, sunt iresponsabile, primitive din punct de vedere politic. În Europa de azi e greu să vorbeşti de subiecte abordate de acest secretar de stat. Nu sunt declaraţii serioase. În Parlamentul European avem sprijinul grupului socialiştilor şi democraţilor şi vom lua atitudine. Vom trimite o solicitare CE şi să prezinte un punct de vedere, şi Consiliului. Mai mult decât atât, să facem din ţânţar armăsar e prea mult".
Ministrul ungar de Externe Janos Martonyi a anunţat ieri că nimic din ceea ce a declarat ambasadorul ungar în România pe tema autonomiei Ţinutului Secuiesc "nu deviază de la poziţia Guvernului ungar", relatează MTI.
Răspunzând unei întrebări în cadrul unei conferinţe fără legătură cu acest subiect, Martonyi a declarat că Ungaria şi-a menţinut o poziţie clară privind eforturile pentru asigurarea autonomiei Ţinutului Secuiesc, în ultimii 22 de ani. Dacă o comunitate pretinde o formă de autonomie în mod democratic, societatea majoritară trebuie să ia în considerare cererea, a declarat el.
În ceea ce priveşte interzicerea de către România a arborării steagului secuiesc pe clădirile publice, Martonyi a afirmat că Ungaria va acţiona ca partener în rezolvarea situaţiei.
"Fără îndoială, România este într-o poziţie în care trebuie să ia măsuri; procedurile judiciare iniţiate în legătură cu arborarea steagului în România trebuie abandonate", a declarat el.
Martonyi a declarat că situaţia trebuie gestionată cu calm, nu în atmosfera în care este ea prezentată de presa din România.
Este foarte important "să nu începem lupta steagului", a declarat ministrul ungar. În ultimele câteva luni, i s-a transmis României că relaţiile bune şi parteneriatul strategic dintre cele două ţări ar putea fi puse în pericol, a adăugat el, citat de Mediafax. În timp ce răspunsul a fost deseori că nu există motive de îngrijorare, măsurile româneşti pe tema steagului secuiesc "aparţin categoriei gesturilor negative". El a declarat că dreptul unei comunităţi de a afişa un simbol este în prezent un "minim european".
• Borbely: E atipic şi impropriu ca un ambasador să se perinde pe la TV şi să se avânte în analize
Vicepreşedintele politic al UDMR, Laszlo Borbely, spune că i se pare total atipic şi impropriu ca un ambasador să se perinde pe la televiziuni şi să se avânte în analiza politică a situaţiei din ţara în care este acreditat, referindu-se la ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Oszkar Fuzes.
Borbely a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, că i s-a părut nepotrivit faptul că ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Oszkar Fuzes, "s-a perindat" pe la posturile de televiziune şi a discutat despre steagul secuiesc.
"Ambasadorul Ungariei la Bucureşti, care s-a perindat la nu ştiu câte posturi de televiziune - e total atipic pentru un ambasador, care în general este laconic. Un ambasador nu se avântă să facă aşa, o analiză politică a situaţiei din România. Mi se pare improprie această perindare a domnului ambasador", a spus Borbely.
Întrebat dacă, în opinia sa, Ungaria ar trebui să îl retragă pe Fuzes, Borbely a spus că nu îşi permite să facă vreo sugestie.
"Guvernul Ungariei l-a numit pe domnul ambasador, care mi se pare e de cinci ani şi jumătate aici. Nu fac niciun fel de sugestie, pentru că nu-mi permit, nici nu am dreptul să fac niciun fel de sugestie, Guvernul Ungariei trebuie să analizeze activitatea unui ambasador", a spus Borbely, adăugând că Fuzes a făcut "şi lucruri bune".
Secretarul de stat în MAE ungar Nemeth Zsolt a declarat, marţi, că maghiarii din Transilvania sunt supuşi unei agresiuni simbolice şi, prin urmare, maghiarii din Ungaria trebuie să răspundă arborând steagul Ţinutului Secuiesc.
Presa maghiară a relatat că declaraţia lui Nemeth Zsolt este o replică la scandalul steagului secuiesc. Oficialul maghiar, cunoscut pentru poziţiile sale pro-autonomie, a îndemnat primarii din Ungaria să arboreze în semn de solidaritate steagul Ţinutului Secuiesc.
La sfârşitul săptămânii trecute, la ceremonia de învestire a noului prefect de Covasna, steagul Ţinutului Secuiesc a fost scos din sala de protocol unde s-a desfăşurat evenimentul.
În replică, premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului de Externe să adopte o atitudine fermă şi să transmită că România nu acceptă de la nimeni din străinătate "obrăznicii" şi lecţii privind funcţionarea autorităţilor locale şi nici sfaturi privind arborarea steagurilor.
Ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Oszkar Fuzes, a declarat, miercuri, într-o intervenţie televizată, că asumă integral afirmaţiile secretarului de stat în MAE ungar Nemeth Zsolt privind steagul secuiesc, el exprimând şi ideea că ar susţine modificarea articolului 1 din Constituţia României şi autonomia.
În replică, ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat că afirmaţiile ambasadorului ungar privind modificarea Constituţiei României reprezintă "o clară încălcare a regulilor diplomatice", iar dacă nu se va întoarce în limitele mandatului, partea română va lua măsuri pentru încetarea acestuia.
• Antonescu: "Reacţia premierului şi cea a MAE, corecte"
Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat, ieri, că reacţia premierului Victor Ponta şi cea a MAE în privinţa scandalului legat de steagul Ţinutul Secuiesc au fost corecte. "Cred că reacţia premierului şi a MAE au fost corecte, o să vedem evoluţiile şi o să ne pronunţăm", a spus Crin Antonescu. Chestionat despre faptul că reprezentanţii Ministerului de Externe ungar au anunţat luarea unor măsuri diplomatice, preşedintele Senatului a spus că doreşte întâi să vadă informaţia şi abia apoi se va pronunţa.
• Dragnea: Conflictul privind arborarea steagului Ţinutului Secuiesc trebuie gestionat cu înţelepciune
Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat ieri, referitor la conflictul legat de arborarea steagului Ţinutului Secuiesc, că situaţia trebuie gestionată "cu înţelepciune" atât de România, cât şi de Ungaria, pentru a nu escalada. "Eu cred că putem avea capacitatea şi înţelepciunea, şi noi şi Ungaria, ca lucrul acesta să se stingă", a spus vicepremierul Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, după ce a participat la prezentarea bilanţului activităţii din 2012 a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi a Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.
Dragnea a precizat că situaţia este gestionată la nivelul Ministerului Afacerilor Externe şi deocamdată "este bine să fim rezervaţi".
Vicepremierul a mai spus că pentru aplanarea conflictului vor avea loc şi discuţii cu membri ai comunităţilor locale. "Mai mulţi dintre noi vom discuta cu cine trebuie ca să nu se escaladeze. Nu trebuie să se ajungă la un nivel foarte ridicat", a afirmat Dragnea, întrebat dacă membrii Guvernului vor iniţia discuţii cu lideri ai comunităţilor locale. Acesta a mai spus că, în contextul creat, UDMR poate să folosească această oportunitate şi să fie o interfaţă şi o punte de legătură "între noi şi ceilalţi".
• Stroe: Prefecturile, Jandarmeria şi Poliţia să aplice legea privind arborarea unui drapel străin
Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, a declarat, ieri, că a cerut prefecturilor, Jandarmeriei şi Poliţiei să aplice legea în cazul arborării unui drapel străin pe teritoriul României. Radu Stroe a precizat că încă de miercuri a solicitat prefecturilor, Poliţiei şi Jandarmeriei să se aplice toate dispoziţiile legale cu privire la arborarea în România a darapelului altui stat.
"Ieri (miercuri n.r.) am dispus pe linia prefecţilor, dar şi pe linia celorlalte instituţii de specialitate ale Ministerului Afacerilor Interne, Poliţia şi Jandarmeria, să se aplice în continuare toate dispoziţiile legale cu privire la arborarea drpelului altui stat pe teritoriul României", a spus Radu Stroe.
Ungaria va lua măsuri diplomatice în privinţa interzicerii de către România a arborării steagului secuiesc pe clădirile oficiale, a declarat ieri secretarul de stat în Ministerul ungar de externe Zsolt Nemeth.