• Demisia comisiei din Primăria Capitalei blochează restituirile bunurilor în natură
Aplicarea Legii 10/2001 la nivelul Capitalei se înscrie în acţiunea de destabilizare a oraşului, exercitată de primarul general, Traian Băsescu, cu scopul de a arunca vina pe Executiv şi asupra legilor statului, acuză Doru Giugula, liderul consilierilor municipali PSD. Comentînd demisiile de săptămîna trecută a tuturor membrilor comisiei de aplicare a Legii 10/2001, domnia sa a spus că motivele invocate în formularea cererilor sînt puerile şi încearcă o scăpare de răspundere a acestora pentru ilegalităţile comise.
Cei şase membri ai comisiei susţin că mulţi dintre cei care, în momentul de faţă, deţin cu chirie imobile preluate abuziv de stat, recurg la plîngeri penale împotriva lor, încercînd, în acest fel, să blocheze procesul de restituire. Ei spun că atunci cînd cei afectaţi de procesul de restituire sînt oameni care beneficiază de sprijin politic sau de relaţii în Poliţie sau Parchet, funcţionarii publici devin ţinta unor nesfîrşite interogatorii şi anchete conduse de ofiţeri şi subofiţeri de poliţie sau de procurori incompetenţi în problematica restituirilor. Demisionarii acuză că, prin puneri nejustificate sub învinuire, deschideri de dosare penale, poliţişti şi procurori încearcă să-i intimideze.
Doru Giugula comentează: "Mişcarea prin care aceşti funcţionari au fost obligaţi să demisioneze dovedeşte falimentul sistemului administraţiei în Bucureşti. Acest sistem, condus de Traian Băsescu, este falimentul politicii PD în Bucureşti şi managementul defectuos al primarului general". Consilierul municipal a precizat că, în cazul Comisiei de aplicare a Legii 10 din Primăria Capitalei sînt semnalate nereguli precum inexistenţa unei evidenţe stricte şi clare a dosarelor depuse, nu sînt numerotate documentele depuse la dosar, iar din dosare dispar acte sau dispar dosarele cu totul.
Traian Băsescu neagă acuzaţiile aduse şi declară că a aprobat imediat demisia membrilor comisiei. Primarul Capitalei susţine: "De mai bine de 12 luni funcţionarii Primăriei Municipiului Bucureşti sînt nevoiţi să se prezinte la diverse secţii de poliţie, la Poliţia Municipiului Bucureşti sau la Parchet, în pos-tura de învinuiţi, lucru care face practic imposibilă desfăşurarea unei activităţi normale în compartimentele pe care aceştia le conduc. Toţi cei şase membri ai Comisiei îndeplinesc funcţii de directori sau şefi de serviciu, fiind în acelaşi timp oameni cu experienţă şi pregătire foarte bună în problematica restituirilor. Practicile instituţiilor statului precum Parchetul, Poliţia, Prefectura Capitalei de a ancheta continuu pe cei şase funcţionari publici au constituit sistemul prin care actuala putere a încercat să descurajeze aplicarea Legii 10/2001".