Multiplele probleme ale sistemului de învăţământ provoacă discuţii pe bandă rulantă. Tradiţionalul scandal de început de an şcolar a debutat deja şi nu este legat, aşa cum s-a întâmplat în ultimii ani, de igienizarea şcolilor sau de absenţa mobilierului adecvat. Manualele şcolare sunt acum mărul discordiei.
Membrii Federaţiei Editorilor din România au depus săptămâna trecută nu mai puţin de 17 contestaţii şi au sesizat mai multe instituţii ale statului, inclusiv Consiliul Concurenţei şi DNA, privind neregulile legate de modul în care s-a făcut licitaţia pentru manualele şcolare. Ministerul Educaţiei a reacţionat prompt, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor anunţând că a respins ca nefondate cererile de suspendare a procedurii de licitaţie pentru manualele de clasa I şi a II-a, depuse de două edituri.
Vizat de nemulţumirile editorilor, ministrul Remus Pricopie şi-a expus punctul de vedere într-un comunicat: "Constat zbaterea unor actori economici privaţi care au interese de business în legătură cu şcoala românească. Este dreptul lor să întreprindă orice acţiune, dar precizez încă o dată că nu voi pune niciodată interesele lor de afaceri înaintea interesului elevilor, care au nevoie de manuale noi, moderne, adaptate secolului XXI. Avem manuale în uz şi de 14 ani. Acest lucru este inadmisibil! Nu se mai poate aşa! Pe mine mă interesează soarta copiilor, nu acţiunile editorilor. După atâţia ani de stagnare în privinţa reformării manualelor, avem acum şansa să le oferim elevilor manuale noi, inclusiv în format digital. Acest proces important pentru conectarea şcolii româneşti la realităţile învăţământului contemporan se doreşte a fi blocat de un scandal centrat în jurul banilor şi a intereselor de afaceri. Nu voi accepta acest lucru, cu atât mai mult cu cât întreaga procedură s-a desfăşurat transparent, cu respectarea strictă a prevederilor legale. Sunt hotărât să duc mai departe acest proces de modernizare şi dezvoltare a şcolii. În acest sens, pe măsură ce vor fi aprobate noile programe şcolare, vor fi scoase la licitaţie manualele pentru celelalte clase. Nu vom proceda altfel, pentru că nu putem avea manuale noi fără programe revizuite şi aduse la zi. Deocamdată am început cu clasele I şi a II-a. Apoi, vom scoate la licitaţie manualele pentru clasa a III-a, clasa a V-a şi probabil clasa a IX-a, urmând ca în anul următor să scoatem pentru clasele a IV-a, a VI-a şi a X-a, până când închidem ciclul. Acolo unde nu sunt ofertanţi, vom însărcina, aşa cum prevede legea, instituţii publice, nu firme, să redacteze manualele." Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare a făcut public, în luna aprilie a acestui an, anunţul de participare la licitaţia deschisă pentru achiziţia manualelor şcolare pentru clasa I şi a II-a. Valoarea estimată a contractului era de 30.508.150 de lei, fără TVA. Membrii Federaţiei Editorilor din România susţin că rezultatele licitaţiei pentru manualele şcolare sunt "dezastruoase", fiind eliminaţi în mod "dubios" ofertanţi care au respectat caietul de sarcini, rămânând numeroase discipline fără manuale, iar manualele declarate câştigătoare având, de fapt, note mici pentru conţinut. Editorii aşteaptă ca, în următoarea perioadă, Consiliul Concurenţei şi DNA să înceapă investigaţiile legate de această licitaţie.
Cu siguranţă că scandalul este departe de a fi consumat, la mijloc, tot tradiţional, aflându-se elevii, părinţii acestora şi profesorii.