SCANDAL ÎN GRĂDINIŢELE DIN VOLUNTARI Copii care nu sunt primiţi de educatoare dacă părinţii n-au plătit apa

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Miscellanea / 15 noiembrie 2022

Copii care nu sunt primiţi de educatoare dacă părinţii n-au plătit apa

Dreptul la educaţie al preşcolarilor din oraşul Voluntari pare să fie pus între paranteze de administraţia locală, care ar condiţiona înscrierea copiilor la grădiniţă de existenţa certificatului fiscal emis de Primărie, dar şi de existenţa contractelor cu societatea de salubrizare şi compania de apă şi canalizare sau chiar de plata facturilor emise de aceste firme, după cum susţin mai mulţi părinţi, în cadrul unei sesizări transmise redacţiei BURSA.

"La înscrierea la grădiniţă ţi se solicită obligatoriu certificat fiscal de la primărie (pentru ambii părinţi), pentru a dovedi că nu ai datorii la bugetul local. Altfel nu îţi primesc copilul la şcoală sau la grădiniţă. În lista cu documentele solicitate la înscriere, apare clar şi acest certificat fiscal. Asta se întâmplă pe tot teritoriul oraşului. Avem mulţi copii care nu merg la grădiniţă din acest motiv. Aceasta este o constrângere a părinţilor şi îngrădeşte dreptul la educaţie. De curând, a fost exclus un copil deoarece părinţii nu au prezentat chitanţele pentru plata facturilor la apă şi la gunoi", se arată în sesizarea primită la redacţie.

Părinţii reclamă şi lipsa de calificare a cadrelor care activează în unităţile de învăţământ: "Îngrijitoarele sunt necalificate, sunt luate de pe posturi din salubrizare şi aduse la grădiniţă pentru a îngriji copiii. Una dintre îngrijitoare este tot timpul băută în timpul programului, miroase a alcool, fapt ce a fost sesizat de copii. Îngrijitoarele servesc masa copiilor fără niciun fel de echipament de protecţie (mănuşi, bonetă, halat, mască), în ţinuta personală".

Conform legislaţiei în vigoare, documentele care sunt solicitate de unităţile de învăţământ din oraşul Voluntari ar face parte din criteriile speciale de departajare, la înscriere. Legea prevede o serie de criterii generale de departajare care sunt menţionate în Nota Ministerului Educaţiei nr.28704/4 mai 2022 - privind Cadrul normativ pentru desfăşurarea procesului instructiv-educativ în anul şcolar 2022-2023, dar şi criterii speciale care ar fi trebuit să fie trimise de administraţiile locale sau de unitatea de învăţământ către inspectoratele şcolare judeţene, spre avizare, până la 27 mai 2022.

Într-adevăr, la nivelul oraşului Voluntari există un regulament de înscriere a copiilor în grădiniţe, aprobat prin hotărâre a Consiliului Local în 25 aprilie 2018, unde, la articolul 7, printre alte documente sunt menţionate şi contractele valabile la salubritate, apă şi canal pentru locuinţa în care trăieşte familia respectivă, precum şi certificatul fiscal de la adresa de domiciliu sau a proprietăţii deţinute în localitate.

Cu toate acestea, criteriile speciale de mai sus nu au fost introduse în adresele înaintate în mai 2022 de unele unităţi de învăţământ din Voluntari - cum ar fi cazul Grădiniţei nr.1 - către Inspectorul Şcolar Judeţean Ilfov şi, drept urmare, documentele respective nu trebuie să fie solicitate la înscrierea copiilor.

Florentin Pandele: "Nu se ajunge la exmatricularea copilului dacă părintele nu a plătit salubrizarea sau consumul de apă ori canalizarea"

Florentin Pandele, primarul oraşului Voluntari, susţine că, dacă totuşi aceste documente au fost solicitate, ele nu au împiedicat înscrierea copiilor la grădiniţă sau la şcoală.

Edilul oraşului ne-a explicat: "Am primit mesaj de la directorul SC EcoVol SA, societatea de salubrizare, prin care mi se transmite că se cere, doar la înscriere, o adeverinţă cum că familia copilului are contract cu societatea respectivă. Acelaşi lucru se întâmplă şi la apă şi canal. Dar sub nicio formă nu se ajunge la exmatricularea copilului, dacă părintele nu a plătit salubrizarea sau consumul de apă ori canalizarea. Nu facem presiuni asupra copiilor, sub nicio formă. Prin adeverinţa respectivă avem o posibilitate în plus să aflăm exact care familii nu au contracte la salubrizare şi nici la apă-canal, dar sub nicio formă nu condiţionăm înscrierea copilului la grădiniţă sau la şcoală de existenţa acestor contracte. De asemenea, nu condiţionam înscrierea copiilor de existenţa certificatului fiscal, numai că am avut discuţii nenumărate cu staff-ul Primăriei referitoare la faptul că sunt cetăţeni din comunele limitrofe - Ştefăneşti, Afumaţi, Tunari, Petrăchioaia, Dascălu - şi din sectoarele 1 şi 2 ale Capitalei care îşi iau viză de flotant în Voluntari şi înscriu copiii la grădiniţele şi şcolile de la noi, prin prisma condiţiilor oferite, aici incluzând şi pe cele de la Clubul Sportiv din oraşul nostru - unde avem 17 discipline sportive, cele mai recente fiind scrima şi echitaţia -, condiţii pentru care părinţii nu plătesc nicio taxă. Tot acest fenomen duce la creşterea cheltuielilor pe care Primăria Oraşului Voluntari le face cu unităţile de învăţământ din localitate, la creşterea numărului elevilor din clase, ceea ce atrage scăderea calităţii procesului educaţional prin prisma timpului alocat de profesor fiecărui elev. De aceea le solicităm certificate fiscale emise de Primăria Voluntari", ne-a transmis primarul oraşului Voluntari.

Florentin Pandele a ţinut să ne precizeze că oraşul Voluntari este "una dintre localităţile din ţară în care părinţii nu achită mâncarea copiilor la grădiniţă şi nu plătesc nimic în învăţământul preşcolar şi şcolar". "Copilul vine dimineaţa la şcoală, i se serveşte micul dejun, înainte să plece acasă i se serveşte mâncarea de prânz - felul I, felul II şi desert, plus un sandviş care se dă la ora 15 celor care rămân la programul after-school sau before-school. Acest lucru a dus şi la creşterea frecvenţei prezenţei copiilor la ore şi a redus abandonul şcolar", ne-a spus primarul Pandele, care a menţionat că de vină pentru actualul scandal ar fi fostul director al unei unităţi de învăţământ, respectiv Grădiniţa nr.1.

"Fosta directoare crează tot felul de situaţii care să pună presiune pe părinţi, pentru că i-am cerut schimbarea din funcţie. Este vorba despre o şcoală cu o grădiniţă din cartierul Nicolae Bălcescu, unde fosta directoare a fost schimbată, pentru că locuia într-una din anexele şcolii. Am fost informat că se întâmplau acolo lucruri care depăşeau sfera unui cadru didactic. Doamna respectivă a locuit mai bine de zece ani într-un apartament de la Grădiniţa 1, nu plătea absolut nimic pentru utilităţi, şi a fost scoasă de acolo", ne-a spus Florentin Pandele.

Maria Savu: "Faptul că mă opun acestor criterii discriminatorii a dus la demiterea mea"

Referitor la cele de mai sus, am contactat-o şi pe fosta doamnă director a Grădiniţei nr.1, care a fost demisă din funcţia respectivă începând cu 4 octombrie 2022, adică la aproape o lună de la începerea noului an şcolar.

"M-au demis din funcţia de director al Grădiniţei nr.1. Motivul nu pot să vi-l spun, pentru că nu îl ştiu. Am o decizie de încetare, începând cu 4 octombrie, a activităţii din funcţia de director, fără să se precizeze în ea vreun motiv anume. Cred că unul dintre motive ar fi acela că nu am trecut la criteriile specifice de înscriere la grădiniţă trimise la Inspectoratul Judeţean Ilfov în 18 mai 2022 certificatele fiscale emise de Primăria Voluntari şi adeverinţele de la societăţile de salubrizare şi de apă şi canalizare", ne-a declarat Maria Savu, fost director al Grădiniţei nr.1 Voluntari.

Ea ne-a spus că, din 2018 încoace, s-a opus criteriilor specifice pentru înscrierea la grădiniţă adoptate de Consiliul Local Voluntari, deoarece le consideră discriminatorii, iar poziţia aceasta i-ar fi atras presiuni din partea administraţiei publice locale.

Maria Savu ne-a explicat: "Nu am refuzat înscrierea vreunui copil la grădiniţă, dacă nu avea documentele solicitate de Primăria Voluntari. Eu am fost un mediator şi le-am explicat părinţilor ce se solicită, să înţeleagă faptul că trebuie să aibă plătite taxele şi impozitele către Primărie, iar părinţii au fost foarte nemulţumiţi, susţinând că acest lucru le încalcă dreptul la educaţie al copiilor. Le-am explicat că nu e decizia mea sau a Inspectoratului Judeţean Ilfov şi i-am trimis să îşi rezolve problemele la Primăria Voluntari. Din auzite, ştiu că sunt copii rămaşi pe dinafară care nu au mai venit la grădiniţă, dar nu ştiu din ce motive. Ei ca să poată să fie înscrişi la grădiniţă, în dosarul personal trebuia să aibă toate aceste acte. Dacă nu le aveau, eu nu aveam voie să opresc dosarul. Nu am refuzat înscrierea niciunui dosar şi le-am dat timp părinţilor să îşi rezolve problemele cu Primăria. Toţi copiii au avut ce a trebuit şi toţi copiii au fost înscrişi. În 5 septembrie, la începerea anului şcolar, toţi copiii au început procesul educaţional. (...) Ce s-a întâmplat după 4 octombrie, eu nu mai ştiu. Până atunci nu a fost exclus niciun copil. E posibil ca unii să nu fi avut certificatul fiscal, să fi stat acasă şi să fi fost anunţată de părinţi doar educatoarea, pentru că eu, în calitate de director, nu ţineam legătura cu toţi părinţii, ci cu cei de la grupa pe care o aveam. Eu am încercat să mă opun acelor criterii de înscriere, am încercat să mediez toate conflictele cu părinţii. (...) Acum, la Grădiniţa nr. 1 este director o altă educatoare de la altă grădiniţă, care nu are decât definitivatul. Au pus în funcţia de director un om pe care să îl controleze, pentru că pe mine nu au reuşit să mă controleze. În cei zece ani în care am fost director, nu am nicio reclamaţie din partea părinţilor sau a autorităţilor locale şi nicio reclamaţie din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean Ilfov. Faptul că mă opun acestor criterii discriminatorii a dus la demiterea mea. Iar la aceasta se adaugă faptul că eu, personal, am dat afară o angajată, care era apropiată doamnei director al Direcţiei Educaţie Cultural Sportivă Şi Identitate Comunitară Voluntari (DECSIC). (...) Mie nu îmi prezentau nimic, dar îmi schimbau oamenii ca pe şosete şi eu nu puteam să risc ca, într-o unitate de învăţământ preşcolar, să intre oameni despre care nu ştiam dacă au efectuate la zi analizele medicale sau dacă sunt bolnave. Referitor la îngrijitoarea care mirosea a alcool, abia astăzi (n.r. ieri) la ora 10:30 au luat-o din Grădiniţa nr.1. Eu nu am acceptat astfel de lucruri".

Fostul director al Grădiniţei nr.1 a ţinut să facă lumină şi cu privire la faptul că a locuit într-un apartament care se află într-o dependinţă a unităţii de învăţământ.

"Într-adevăr, am locuit începând din anul 2013 într-un apartament care este anexă la Grădiniţa nr. 1, dar a fost cu acordul domnului primar Pandele, nu cu forţa, nici ilegal. În toată perioada respectivă nu am plătit nici chirie, nici utilităţile folosite, către Primărie. Nu am plătit absolut nimic la Primărie, în toată această perioadă, pentru folosinţa respectivului apartament, dar situaţia era cunoscută de cei de acolo. Timp de aproape zece ani am stat acolo, domnul primar cunoştea situaţia şi, dacă mi-ar cerut să plec, aş fi părăsit imobilul respectiv, fără nicio discuţie, cum de altfel am şi făcut-o anul acesta, la solicitarea domniei sale", ne-a mai spus Maria Savu.

Tăcere din partea ISJ Ilfov

Am încercat să aflăm un punct de vedere şi din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean Ilfov, dar inspectorul ce răspunde de grădiniţe nu a putut fi contactat şi, deşi angajaţii ISJ au spus că ne va contacta persoana respectivă, nu am primit niciun apel de la aceasta, până la închiderea ediţiei.

Trecând peste situaţia personală a fostului director al Grădiniţei nr.1 din Voluntari, subliniem că, potrivit articolului 2 aliniat 4 din Legea educaţiei naţionale, "statul asigură cetăţenilor României drepturi egale de acces la toate nivelurile şi formele de învăţământ preuniversitar şi superior, precum şi la învăţarea pe tot parcursul vieţii, fără nicio formă de discriminare".

Or, solicitarea pe baza unor criterii de departajare specifice a unor documente suplimentare la înscrierea unui copil într-o unitate de învăţământ de stat reprezintă discriminare. Mai ales atunci când documentele solicitate sunt contractele pe care părinţii minorului le au cu firma de salubrizare şi cu compania de apă şi canalizare.

Poate că Parlamentul, care modifică de câteva ori pe an diferite prevederi din Legea educaţiei naţionale, ar trebui să definească în mod clar criteriile specifice care pot fi adoptate de consiliile locale pentru înscrierea copiilor în unităţile de învăţământ, pentru a nu lăsa loc de interpretări şi de eventuale abuzuri din partea unor inspectorate şcolare judeţene. Sau, dacă Parlamentul nu găseşte timp pentru aşa ceva, poate asistăm la o iniţiativă legislativă în acest sens din partea Ligiei Deca, noul ministru al Educaţiei, care este unul dintre coautorii programului România Educată.

O Românie Educată nu poate fi concepută atât timp cât există discriminări, fie şi pozitive, în sistemul educaţional din ţara noastră.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Între condițiile de desfacere/modificare a unui contract de muncă este aceea că actul emis de angajator să prevadă motivele de fapt și de drept ale dispoziției în cauză.Aceasta pentru a da posibilitatea că angajatul să se poată aparat,inclusiv în justiție, față de motive concrete,determinabile și nu abstracte.Plus, că dacă e vorba de o desfacere disciplinare este obligatorie cercetarea prealabilă incluzând ascultarea salariatului și verificarea susținerilor sale Rămâne de văzut situația.

    Asta e grija pentru familiile si copii din tara aratata de Pandele al doilea sot al lui Firea ministresa familiei si femeii din Guvern... Rusine PSD.... Huoooooo

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb