SCANDAL ÎN JUSTIŢIE: Judecătorii boicotează alegerile prezidenţiale şi cer demisia lui Predoiu

C.D.
Ziarul BURSA #Politică / 9 iulie 2009

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, face apel la calm, dar magistraţii sunt de neînduplecat şi anunţă că intră în grevă. Tot ei ameninţă că vor cere Comisiei Europene prelungirea monitorizării pe Justiţie.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, face apel la calm, dar magistraţii sunt de neînduplecat şi anunţă că intră în grevă. Tot ei ameninţă că vor cere Comisiei Europene prelungirea monitorizării pe Justiţie.

Reprezentanţii judecătorilor din ţară au anunţat, ieri, că nu vor mai participa la procesele electorale care vor urma, în semn de protest faţă de reducerile salariale din sector.

"Niciun judecător nu va mai lua parte la procedurile electorale şi niciun judecător nu va mai face parte din birourile electorale", a declarat Adrian Neacşu, preşedintele Tribunalului Vrancea.

Asociaţiile profesionale ale magistraţilor i-au cerut, ieri, demisia ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, după ce acesta a decis reducerea salariilor, prin neplata sporului de solicitare neuropsihică de 50%.

Mai mult decât atât, începând de astăzi, judecătorii din toată ţara vor să întrerupă activitatea în sălile de judecată între orele 9,00 şi 12,00, în semn de protest faţă de reducerile salariale operate de Ministerul Justiţiei.

Protestele vor avea loc în toată ţara.

Iar lucrurile nu se opresc aici.

Conform preşedintelui Tribunalului Vrancea, Adrian Neacşu, judecătorii vor solicita Comisiei Europene să menţină monitorizarea Româ­niei pe domeniul Justiţiei.

În plus, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis să nu acceseze linia de credit pentru salarii, din pricina faptului că Ministerul Finanţelor Publice nu a virat şi banii pentru sporul de 50%.

Judecătorii de la ÎCCJ nu îşi vor lua salariile la termenul prevăzut, respectiv 8 iulie, din cauză că nu vor să le încaseze fără sporul de 50 %.

ÎCCJ a contestat la Curtea de Apel Bucureşti, secţia contencios, adresa Ministerului Finanţelor Publice prin care se aducea la cunoştinţă că sumele de salarii nu cuprind sporul de 50%.

Înalta Curte consideră că Ministerul Finanţelor Publice nu are dreptul să anuleze, printr-o adresă, acordarea sporului de 50%. Primul termen al procesului va avea loc, astăzi, la Curtea de Apel Bucureşti.

La acţiunile de protest participă şi personalul auxiliar din justiţie.

Preşedintele Federaţiei Naţionale Sindicale Projust, Ştefania Teleman, a anunţat că personalul auxiliar din instanţe se va alătura protestului declanşat de judecători.

În replică, ministrul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti, Cătălin Predoiu, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, că încetarea activităţii de judecată este contrară legii, potrivit Agerpres.

Predoiu le-a solicitat, cu acest prilej, magistraţilor şi personalului auxiliar din justiţie să-şi reia activitatea şi a cerut Consiliului Superior al Magistraturii să se implice activ în gestionarea acestei situaţii.

Predoiu a mai precizat că, pentru rezolvarea problemelor, doreşte o rectificare bugetară favorabilă justiţiei, indiferent cât de gravă va fi situaţia bugetului de stat şi a subliniat că situaţia financiară şi economică este foarte grea.

Ministrul a mai precizat că a declanşat procesul de reorganizare a Ministerului Justiţiei, cu scopul declarat de a mai reduce cheltuielile

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb