• MC Commodities Vienna - "Planurile lui Ştefan Vuza de extindere în piaţa energiei verzi, bazate pe o decizie nelegală"
"MC Commodities Vienna", un acţionar al companiei Şomeş Dej, îl acuză pe omul de afaceri Ştefan Vuza că planurile sale să construiască o unitate de producţie de energie verde în Dej stau pe o fundaţie instabilă.
Producătorul de energie electrică A6 Impex din Dej, companie controlată de Ştefan Vuza, prin intermediul firmelor "Iaşitex" şi "Someş" Dej, urmează să finalizeze, în iunie, o investiţie de 16 milioane euro la Dej într-o unitate ce va produce energie electrică din surse regenerabile.
Adunarea Generală a "Someş" Dej, din 7 decembrie 2009, a aprobat vânzarea unei suprafeţe de 1.325 mp teren pentru suma de 66.700 lei, şi a unui imobil (teren şi construcţii) pentru 83.200 lei, decizie care nu a fost însă pe placul acţionarilor mai mici, MC Commodities Vienna şi SIF Banat Crişana, motiv pentru care au şi contestat-o în justiţie.
Martin Müller-Römheld, reprezentantul MC Commodities Vienna, declară: "Decizia de a vinde terenurile, ce se presupune că sunt destinate construcţiei acestei unităţi de producţie, de la Someş la A6 Impex şi dreptul de vot al acţionarilor A1 Impex şi A4 Impex, ambii acţionari ai Someş SA, au fost contestate în cadrul Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor Someş de la data de 7 decembrie, atât de către SIF Banat Crişana, cât şi de MFC Commodities GmbH, care deţin 13,1193% şi respectiv 9,7984% din capitalul social al companiei SOMEŞ SA".
Compania A6 Impex a fost înfiinţată în anul 2007 la Dej cu scopul de a produce energie verde.
Ca urmare a conflictului de interese existent între A1 şi A4 pe de o parte , ca acţionari ai Someş, şi A6 ca viitor cumpărător al terenurilor de la SOMEŞ, ambii acţionari, A1 şi A4, aparţinând Serviciilor Comerciale Române, grupul controlat de Ştefan Vuza, ar fi trebuit să se abţină de la votul privind vânzarea acestor terenuri către o altă companie din grup, A6 Impex SRL, susţin reprezentanţii "MC Commodities Vienna", care adaugă că "aceste terenuri sunt situate în mijlocul combinatului Someş Dej, făcând dificilă o viitoare vânzare a altor terenuri nefolosite".
Domnul Martin Müller-Römheld a mai precizat: " Motivul vânzării, astfel cum a fost acesta expus de către reprezentanţii Someş a fost acela că cei aproximativ 35.000 euro care ar rezulta din vânzare sunt necesari pentru lichidităţi în companie. Pentru a aşeza această sumă în contextul activităţii companiei, trebuie menţionat că aceasta nu reprezintă nici măcar 4% din suma pe care Someş o cheltuie lunar pentru a achiziţiona celuloza de la furnizori".
Producţia de celuloză la Someş a fost închisă în octombrie 2008, ducând la concedierea a 500 de angajaţi. La acel moment, Ştefan Vuza vorbea despre o închidere temporară a secţiunii de celuloză pentru o perioadă de 6 luni, mai arată comunicatul citat.
Până la închiderea ediţiei, Ştefan Vuza nu a putut fi contactat pentru declaraţii.
MFCC a înaintat către Tribunalul Cluj o acţiune pentru anularea hotărârilor Adunării Generale Extraordinare a acţionarilor Someş SA din data de 7 decembrie 2009 privind vânzarea terenurilor în discuţie, precum şi o cerere urgentă de ordonanţă preşedinţială în vederea suspendării efectelor deciziei AGA din aceeaşi dată până la rezolvarea cererii principale de anulare, considerând că acestea aduc prejudicii societăţii Someş şi acţionarilor săi minoritari.
Primul termen în cazul procedurii urgente a fost fixat pentru 17 februarie 2010.