Scandal la Transelectrica: Reprezentare sindicală sau interes personal?

George Marinescu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 12 noiembrie 2024

Ionuţ Bogdan Grecia este inspector-şef la Departamentul de Audit Public Intern în cadrul CNTEE Transelectrica SA, unde are acces la informaţii critice şi sensibile despre companie. Din această poziţie, Grecia face parte şi din comisia de negociere a Contractului Colectiv de Muncă pentru perioada 2025-2026, în care ar trebui să susţină interesele angajaţilor. Însă, din cauza funcţiilor sale de conducere în cadrul companiei, acest rol generează suspiciuni privind imparţialitatea sa în reprezentarea angajaţilor. (Sursa foto: facebook / Ionuţ Bogdan Grecia)

Ionuţ Bogdan Grecia este inspector-şef la Departamentul de Audit Public Intern în cadrul CNTEE Transelectrica SA, unde are acces la informaţii critice şi sensibile despre companie. Din această poziţie, Grecia face parte şi din comisia de negociere a Contractului Colectiv de Muncă pentru perioada 2025-2026, în care ar trebui să susţină interesele angajaţilor. Însă, din cauza funcţiilor sale de conducere în cadrul companiei, acest rol generează suspiciuni privind imparţialitatea sa în reprezentarea angajaţilor. (Sursa foto: facebook / Ionuţ Bogdan Grecia)

English Version

Angajaţii Transelectrica aşteaptă în această perioadă parafarea noului contract colectiv de muncă (CCM) la nivel de companie pentru următorii doi ani, cu speranţa că îşi vor rotunji veniturile salariale, dat fiind profitul anual consistent al companiei cu capital majoritar de stat, companie ce este listată la Bursa de Valori Bucureşti. Numai că reprezentanţii salariaţilor mimează negocierea CCM, unii dintre ei urmărind interese personale, iar alţii fiind într-o incompatibilitate morală, atât timp cât în trecut au fost parte din directoratul companiei, iar acum au relaţii strânse cu noua echipă de conducere a Transelectrica, echipă însă care nu este consemnată de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, după cum afirmă surse din cadrul companiei.

În centrul acestor controverse se află Ionuţ Bogdan Grecia, actualul preşedinte de sindicat al organizaţiei Energia pentru Viitor, afiliată recent la Federaţia Naţională a Sindicatelor din Electricitate "Univers" (FNSE Univers). Acesta ocupă o poziţie cheie de reprezentare a salariaţilor, dar, în acelaşi timp, deţine şi funcţii de conducere în cadrul companiei şi în arena politică. Ionuţ Bogdan Grecia este inspector-şef la Departamentul de Audit Public Intern în cadrul CNTEE Transelectrica SA, unde are acces la informaţii critice şi sensibile despre companie. Din această poziţie, Grecia face parte şi din comisia de negociere a Contractului Colectiv de Muncă pentru perioada 2025-2026, în care ar trebui să susţină interesele angajaţilor. Însă, din cauza funcţiilor sale de conducere în cadrul companiei, acest rol generează suspiciuni privind imparţialitatea sa în reprezentarea angajaţilor.

Mai mult, Grecia este prim-vicepreşedinte al Biroului Politic PNL Sector 4 şi se ocupă activ de campania electorală a candidatului la Preşedinţia României, Nicolae Ciucă. Această implicare politică contravine prevederilor statutului FNSE Univers, care impun membrilor să evite implicările ce pot influenţa obiectivitatea şi imparţialitatea în reprezentarea sindicală.

Amintim că, într-un recent raport preliminar al Curţii de Conturi a României, publicat în Ziarul BURSA, au fost identificate neconformităţi legate de numirea lui Grecia în funcţia de inspector-şef la Transelectrica SA. Raportul indică faptul că acesta nu ar fi îndeplinit cerinţele stabilite pentru această funcţie încă de la numirea sa în 2021.

În raportul preliminar al Curţii de Conturi se arată, la funcţia ocupată de Ionuţ Grecia: "în cazul ocupării funcţiei de inspector şef audit public intern nu au fost respectate cerinţele privind certificările/autorizările precum şi cele privind experienţa profesională".

Ionuţ Grecia neagă orice formă de incompatibilitate

Prezenţa sa într-un post de o asemenea importanţă, în ciuda posibilelor lipsuri în îndeplinirea cerinţelor, ridică întrebări despre procesul de selecţie şi transparenţa la nivel de conducere.

Referitor la situaţiile de mai sus, Ionuţ Grecia a declarat pentru Ziarul BURSA: "Sunt de mulţi ani în companie şi ţin mult la ea, mai ales că am fost şi în echipa de conducere. Scopul meu principal este ca, dacă nu am reuşit cât am fost în boardul companiei să rezolv anumite inechităţi - pentru că nu am avut un timp foarte îndelungat ca mandat -, măcar să încerc să rezolv pe partea sindicală aceste probleme. Reiterez că eu fac parte din companie înainte să fi făcut parte din board sau să ocup o funcţie sindicală. În discuţiile pe care le-am avut cu colegii atunci când făceam parte din board au fost legate de faptul că eu înţeleg cel mai bine fibra companiei, nevoia angajaţilor şi, înainte de toate, sunt legat sufleteşte de această companie. Adică scopul, dacă eşti în board, nu este să fii doar un băiat rău care să facă profit. Scopul când eşti în board este acela de a găsi un echilibru, astfel încât să îţi maximizeze profitul, dar şi angajatul să fie cât mai bine plătit conform muncii respective şi să aibă satisfacţie la locul de muncă. Aceasta este viziunea mea de management. Având în vedere timpul limitat, am luat decizia reprezentării angajaţilor la rugămintea unor colegi care au vrut să mă susţină pentru această poveste, că nu ţineam eu neapărat să fiu şi lider de sindicat, pentru că am suficientă treabă de făcut".

În ceea ce priveşte informaţiile conţinute de raportul preliminar al Curţii de Conturi, domnul Grecia ne-a transmis că nu a citit documentul respectiv şi nu ne-a putut preciza dacă, fostul vicepreşedinte al Curţii de Conturi, Vasile Cosmin Nicula, care a avizat raportul respectiv, şi care acum face parte din noua echipă de conducere a Transelectrica, se află în comisia care negociează încheierea noului contract colectiv de muncă.

Sursele noastre susţin că, pe lângă Ionuţ Grecia, liderii sindicali ai FNSE Univers, Nicolae Buzea şi Ionuţ Claudiu Anghel, ar ocupa şi ei funcţii de management în cadrul companiilor din energie, veniturile lor substanţiale provenind din multiple roluri, care generează suspiciuni de conflict de interese şi afectează imparţialitatea lor în susţinerea drepturilor salariaţilor.

Conflictele de interese sunt definite ca situaţii în care o persoană deţine interese personale care pot afecta obiectivitatea în îndeplinirea atribuţiilor profesionale. În cazul lui Grecia, combinarea poziţiilor de reprezentant sindical, inspector de audit şi lider politic afectează în mod inevitabil imparţialitatea şi integritatea procesului de negociere a drepturilor angajaţilor. Cu toate acestea, la nivelul conducerii CNTEE Transelectrica SA, nu s-au iniţiat până acum măsuri clare pentru clarificarea sau soluţionarea acestui conflict de interese.

CCM va fi parafat săptămâna viitoare

Cert este că, după şedinţa de negociere din 7 octombrie, care, potrivit surselor noastre, a fost mai mult un prânz oferit prin intermediul unei firme de catering sindicaliştilor de către conducerea companiei Transelectrica, parafarea contractului colectiv de muncă şi acordul cu privire la noul regulament de acordare a sporurilor ar urma să aibă loc în 20 noiembrie la o "chermeză" ce va avea loc la Covasna, alături de conducerea Transelectrica, ce va fi prezentă acolo pentru inaugurarea creşterii capacităţii fostei linii electrice de 200 kilovolţili pe tronsonul Fântânele-Gheorghieni-Stejaru. Potrivit unor surse din interiorul echipei sindicale care negociază contractul colectiv de muncă, reţinem că în urma discuţiilor a fost acceptată o majorare salarială de 400 lei din cinci în cinci ani (adică mai puţin de 100 lei pe an) şi acordarea unui spor de 90% pentru angajaţii care lucrează în weekend. Angajaţii care au copii mici vor mai primi un plus de 300 lei pentru grădiniţă sau creşă, pe lângă voucherele stabilite prin legea bonurilor de valoare, regulamentul de acordare urmând a fi aprobat la întâlnirea de la Covasna, unde ar mai urma să se stabilească dacă banii rămaşi în fondul de rezervă al companiei, adică undeva în jur de 6-7 milioane lei, vor fi distribuiţi sau nu angajaţilor Transelectrica.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. PNL a dat afara abuziv un snop de administratori si a adus altii politruci de casa in pandemie,opera lui Citu.

    Asta spune Curtea de Arbitraj unde respectivii castiga milioane pe banda rulanta,pagubita fiind astfel Transel ectrica de sume considerabile.Cine plateste pentru abuzul dovedit de o instanta,inca externa? 

    Acum nu se dau afara inainte de termen dar se numesc fara procedura legala alti administratori,placintari,covr igari.Chiar daca este suspendata plata de sute de milioane euro din PNRR exact pe motivul asta. 

    Concluzia e ca PNLPSD pagubesc cu buna stiinta ori societati detinute de stat majoritar ori direct bugetul in beneficiul politrucilor.

    Consecinta e ca avem cele mai mari preturi din energie pentru ca....strainii sunt rai!Cu asemenea competenti numiti pe banda rulanta e clar cum poate arata piata noastra energetica. 

    1. bine spus!

      tocmai d-aia reprezentanti de seama , nu spui cine, pozau la rand la covrigarie in semn de prealuminos omagiu! 

      ... pai cine sa plateasca? noi prostii de actionari. e inadmisibil. ar trebui sa raspunda cine face si semneaza din partea TEL acest gen de contracte de mandat cu ,,administratorii,, prin care se insereaza clauza atributiva de arbitraj la Viena si un asemenea cuantum urias de despagubiri.

      ..iar pe de alta parte sunt vinovati reprezentantii legali care denunta/revoca aceste contracte de mandat fara indeplinirea conditiilor legale pentru denuntare/revocare. si acestia ar trebui sa raspunda cata vreme instanta de la Viena le da dreptate pe banda rulanta reclamantilor. voi ati vazut cate litigii au avut in ultimii ani? si la ce sume totale a fost obligata TEL??? chiar nimeni nu vede si nu se sesizeaza??? e strigator la cer!!

      Probabil ca toti sunt oamenii lor, si cei revocati abuziv, si cei numiti fara sa corespunda functiei si, uite-asa, isi recompenseaza latraii, cate 3-4 pe aceeasi functie, pe indemnizatii de te crucesti cand auzi, iar de sesizat ... cine sa se mai sesizeze? Ei sunt si la putere si in opozitie. Trai nineaco, pe banii contribuabilului !

      pare o spaga mascata

      sa nu uitam sa mergem la vot!

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb