Scandal pe noul Cod Silvic

C.I.
Ziarul BURSA #Politică / 13 mai 2015

Scandal pe noul Cod Silvic

Doina Pană (PSD): "Codul Silvic este foarte bun"

Varga (PNL): "PSD are interesul să fragmenteze pădurea"

"Holzindustrie Schweighofer" a ameninţat Guvernul cu procese

Societatea civilă susţine stoparea tăierilor ilegale

----------------

Actualizare 22:38 Ponta: "Am vorbit cu Preşedintele pe tema OUG privind interzicerea exportului de masă lemnoasă neprelucrată"

Premierul Victor Ponta a declarat în această seară că l-a informat pe preşedintele Klaus Iohannis despre intenţia Guvernului de a interzice temporar exportul de masă lemnoasă neprelucrată prinntr-o ordonanţă de urgenţă, potrivit surselor din presă.

"Am vorbit cu preşedintele pe această temă, inclusiv de faptul că ne dorim să avem o discuţie în CSAT şi l-am informat pe preşedinte chiar de aseară despre intenţia de a adopta un asemenea act normativ. Impresia mea personală, poate greşesc, e că preşedintele a retrimis legea la Parlament (Codul Silvic, n.r.) pe baza unor informaţii pe care le-a primit de la nişte «binevoitori», în special nişte binevoitori liberali pe care îi vedeţi zilele acestea luptându-se cu dinţii pentru interese care sunt strict private", a spus Ponta la B1TV.

Premierul a mai precizat că dialogul cu şeful statului a fost "foarte serios şi foarte constructiv".

(A.C.)

------------------

Actualizare 21:52 Ponta: "Lideri PNL au avut întâlniri private cu firma Holzindustrie, va fi o informare în CSAT"

Lideri din PNL au avut întâlniri private şi pe baza funcţiei publice ocupate anterior cu reprezentanţi ai companiei austriace Holzindustrie Schweighofer pe tema proiectului Codului Silvic, dezinformându-l ulterior pe preşedintele Klaus Iohannis, a afirmat liderul PSD, premierul Victor Ponta, potrivit surselor din presă.

El a precizat că are informaţii concrete legate de aceste întâlniri, dar nu a dorit să prezinte numele acelor liberali, spunând doar că este convins că instituţiile statului monitorizează situaţia şi vor informa Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) în reuniunea care va analiza şi problema Codului Silvic şi care a fost programată pentru luna iunie.

Ponta nu a divulgat numele acelor liberali nici când a fost întrebat dacă este vorba de deputatul PNL Lucia Varga, secretar de stat în Ministerul Mediului în 2005-2008 şi ministru delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură în Guvernul Ponta din decembrie 2012 până la ieşirea PNL de la guvernare.

Întrebat la B1 TV dacă este vorba în acest caz de trafic de influenţă, Ponta a răspuns în primă fază "100%", după care a precizat că nu el este cel care poate face încadrări juridice, insistând însă pe ideea că liderii liberali au avut întâlniri private cu reprezentanţii Holzindustrie Schweighofer.

Referitor la scrisoarea primită din partea acestei companii, în care, conform presei, este solicitată scoaterea pragului de 30% din Codul Silvic şi este invocată posibilitatea acţionării în instanţă a statului român, premierul a spus că ameninţări din partea firmelor a mai primit în mandatul de prim-ministru, dar nu l-au impresionat.

"Este anormal. Este un mijloc de presiune, dar nu e nici prima, nici ultima firmă care-l foloseşte", a spus Ponta.

El a susţinut totodată că reprezentanţii companiei austriece i-au cerut o întrevedere, dar nu a acceptat.

La remarca moderatorilor că Preşedinţia a prezentat opinia Consiliului Concurenţei, din care rezultă că această instituţie a propus eliminarea pragului de 30% la comercializarea masei lemnoase, Ponta a răspuns: "Nu aţi văzut că oameni din conducerea Consiliului acum lucrează la Schweighofer?".

El a adăugat însă imediat că a lucrat foarte bine cu membrii Consiliului Concurenţei, care este o instituţie certificată de Uniunea Europeană, şi că nu vrea să lanseze acuzaţii fără probe concrete, precizând însă că în cazul liderilor liberali care au avut întâlniri cu firma austriacă se bazează pe lucruri concrete.

(A.C.)

---------------

Actualizare 20:08 Preşedinţia prezintă opinia Consiliului Concurenţei: "Concurenţa a propus eliminarea pragului de 30%"

Preşedinţia a publicat opinia primită, în martie, din partea Consiliului Concurenţei referitor la proiectul Codului Silvic, în care instituţia apreciază că limitarea achiziţiei/procesării de masă lemnoasă la 30% este o barieră pe piaţa comercializării şi propune eliminarea acestui plafon.

Consiliul îşi argumentează opinia prin faptul că poate fi afectată concurenţa, arătând că nu este motivată de apărarea unui interes public major pentru a fi introdusă o derogare de la legea în domeniu, iar plafonul poate limita posibilitatea operatorilor economici/grupurilor de operatori economici de a achiziţiona sau procesa masă lemnoasă, ceea ce poate afecta concurenţa care trebuie să se exercite cu ocazia licitaţiilor.

Totodată, mai arată Consiliul, limitarea la 30% din volumul aferent unui sortiment industrial din fiecare specie a cantităţii de masă lemnoasă care poate fi achiziţionată din fondul public ar putea reprezenta un avantaj pentru unii operatori, în condiţiile în care se poate demonstra că statul renunţă la nişte venituri pe care le-ar fi obţinut în absenţa acestui prag. Un alt argument este că menţinerea unei limitări ar putea reprezenta o încălcare a Tratatului de Funcţionare a Uniunii Europene în ceea ce priveşte libera circulaţie a mărfurilor, ce poate avea ca posibilă consecinţă declanşarea procedurii de infringement împotriva României.

Consiliul mai apreciază că pentru încredinţarea unor servicii remunerate în cadrul ocoalelor silvice trebuie organizată o procedură de selecţie deschisă, transparentă şi necondiţionată, cu licitaţii obligatorii.

În acelaşi document, Consiliul Concurenţei informează că a solicitat Departamentului pentru Ape, Păduri şi Piscicultură să fie consultată cu privire la legislaţia secundară care urmează să fie elaborată în aplicarea Codului Silvic, pentru evitarea apariţiei ulterioară a unor probleme de natură să contravină legislaţiei concurenţei şi ajutorului de stat.

(A.C.)

---------------

Actualizare 14:06 Guvernul vrea să interzică, limitat, exportul de lemn

Guvernul intenţionează să interzică, pe o perioadă limitată, exporturile de orice fel de masă lemnoasă neprelucrată, procedura fiind deja pregătită printr-un proiect de ordonanţă de urgenţă care a fost însă blocat în discuţii la Ministerul Justiţiei, a anunţat premierul Victor Ponta.

El a precizat că a avut o discuţie în acest sens cu ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu.

"Am solicitat încă de aseară doamnei ministru Gavrilescu, şi, sigur, cu Departamentul pentru Relaţii Europene, cu Economia şi cu Justiţia, să adoptăm azi o ordonanţă de urgenţă prin care să interzicem pe un termen limitat exportul de orice fel de masă lemnoasă neprelucrată. Din păcate, înţeleg că, Justiţia, nu aţi găsit soluţia, restul la dumneavoastră s-a blocat", a spus Ponta, astăzi la începutul şedinţei de Guvern.

El le-a cerut reprezentanţilor Ministerului Justiţiei să găsească o soluţie juridică până săptămâna viitoare, avertizându-i că, în caz contrar, îşi pot găsi de lucru în altă parte.

"Eu vreau să vă rog, până săptămâna viitoare, să găsiţi o soluţie sau să vă găsiţi toţi de la Justiţie altceva de lucru! Până săptămâna viitoare, vreau să veniţi cu soluţia legislativă temporară până când avem o soluţie pe termen lung, cu siguranţă. Cred că, dacă vă puneţi mintea la contribuţie, treceţi peste «Nu»-ul tradiţional şi găsiţi o soluţie", a arătat prim-ministrul.

Ponta a adăugat că înţelege că trebuie respectate toate obligaţiile României, dar crede că cele de pe plan european nu sunt împotriva intereselor României, iar Ministerul Justiţiei trebuie să reprezinte interesele ţării.

Ponta a precizat totodată că în Parlament este susţinută formula de Cod Silvic adoptată de Guvern, după ce preşedintele Klaus Iohannis a respins acest proiect.

La începutul şedinţei Guvernului nu a fost prezent ministrul Justiţiei, el fiind înlocuit de un secretar de stat, potrivit surselor din presă.

(Alexandru Costea)

------------

Deputaţii din comisiile juridică, de agricultură şi mediu au respins ieri, cererea de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis a proiectului de modificare a Codului silvic, fiind înregistrate 35 de voturi "împotriva" cererii şi 21 "pentru"'.

Reprezentanţii PNL au susţinut cererea de reexaminare, în timp ce PSD şi UDMR au fost împotrivă. În timpul dezbaterilor au avut loc dispute procedurale, deputaţii PSD susţinând că în comisii trebuie votat direct asupra acceptării sau respingerii cererii de reexaminare, în timp ce PNL a dorit să se dea cuvântul reprezentanţilor societăţii civile, Consiliului Concurenţei şi să se dezbată punct cu punct obiecţiile preşedintelui.

Compania austriacă Holzindustrie Schweighofer a ameninţat Guvernul cu procese, dacă va fi adoptat Codul silvic în forma actuală. Compania i-a trimis o scrisoare premierului Victor Ponta, în care spune că forma actuală a Codului Silvic încalcă normele europene privind competiţia, potrivit informaţiilor din mass-media.

Pe de altă parte, deputatul PSD Doina Pană a declarat, ieri, că forma actuală a Codului Silvic este foarte bună. În schimb, deputatul PNL Lucia Varga a spus că PSD are interesul să fragmenteze pădurea ca să-i fidelizeze politic pe pădurari.

"Codul silvic este foarte bun sub foarte multe aspecte, inclusiv ca să crescă preţul lemnului aici, în România, şi să vindem mobilă, şi să aducem plus valoare aici, în România", a precizat Doina Pană, fost ministru delegat pentru Ape şi Păduri.

Ea a susţinut prevederea din Codul Silvic, contestată de preşedinte şi de PNL, potrivit căreia amenajamentele silvice nu se fac pe suprafeţe sub 10 hectare, arătând că "a dat un search" pentru a vedea ce se întâmplă în UE în acest caz. Doina Pană a explicat: "În Codul Silvic din 2008, aceşti mici proprietari nu au putut beneficia de propriul lemn decât cu rândul. Noi nu puteam să ne facem că nu vedem şi, atunci, pentru că tot am rescris Codul Silvic, am dat un search, ce se întâmplă în UE şi am văzut că şi acolo sub 10 hectare nu există amenajamente, ei folosesc nişte ghiduri de bune practici. Atunci, cu articolul cu care am venit, noi împiedicăm defrişarea ilegală care a fost până acum. Dacă tu, ca fost proprietar, faci un acord cu un ocol silvic şi vine şi-ţi marchează ce arbori poţi tăia, ce trebuie să faci la pădurea respectivă, îţi asigură paza, îţi asigură serviciile silvice normale, tu să ai dreptul la cel mult 3 metri cubi de lemn pe an. Am dat un minim. Regimul silvic este acelaşi, indiferent dacă vorbim de pădurea statului sau pădurea privatului. Este a ta, dar nu poţi să faci ce vrei cu ea, dar când ai un control cu ocol silvic e clar că vei respecta regimul silvic".

În replică, Lucia Varga, fost ministru delegat pentru Ape şi Păduri, a declarat că acest articol 20 din Codul silvic care permite exploatarea pădurilor până la 10 hectare fără amenajament trebuie eliminat, deoarece se favorizează tăierile ilegale de păduri, adăugând că PNL ar vota Codul silvic dacă este acceptat acest amendament de eliminare a acestei prevederi.

Lucia Varga a mai criticat şedinţa comisiilor în care s-a respins cererea de reexaminare a preşedintelui, arătând că este "o ignorare a oricăror reguli elementare ale democraţiei": "O comisie trebuie să fie un loc de dezbatere, să asculţi societatea civilă, să asculţi Consiliul Concurenţei, opoziţia şi puterea şi să iei decizii în cunoştinţă de cauză. PNL îşi exprimă regretul că actuala putere nu a creat cadrul necesar dezbaterii în această comisie. Am fi putut vorbi de articolul 20, care permite tăierea pădurilor până la 10 hectare fără amenajament silvic, am fi putut asculta glasul specialiştilor. PNL ar fi votat Codul silvic dacă acest articol 20 ar fi fost eliminat".

ONG-urile ameninţă cu proteste

Reprezentanţii ONG din domeniul protejării mediului au criticat, ieri, după ce comisiile parlamentare au respins cererea de reexaminare a preşedintelui la Codului Silvic, faptul că nu au putut să-şi exprime punctele de vedere, sugerînd că vor fi prezenţi în stradă pentru proteste.

Liviu Mihaiu, preşedintele Asociaţiei "Salvaţi Dunărea şi Delta", a declarat, după şedinţa celor trei comisii în care a fost respinsă cererea de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis la Codul Silvic, că, deşi reprezentanţilor societăţii civile li s-a promis că îşi vor exprima punctul de vedere, acest lucru nu s-a întâmplat şi a arătat că vor continua protestele în stradă pentru protejarea pădurii. Liviu Mihaiu a precizat: "Ni s-a promis, ca parte a societăţii civile, că vom vorbi ceea ce cere strada şi societatea civilă la codul silvic, nu ni s-a permis. Deşi s-a invocat că punctul de vedere al societăţii civile trebuie auzit, tocmai am fost în stradă, vom mai fi în stradă, nu ni s-a dat voie să ne exprimăm principiile, nu aveam o industrie de susţinut".

El a adăugat că societatea civilă susţine stoparea tăierilor ilegale, menţinerea şi îmbunătăţirea programului radarului pădurilor, protecţia pădurilor virgine şi a parcurilor naţionale, deblocarea dosarelor de corupţie, întărirea instituiţiilor cu atribuţii în silvicultură, măsuri antimonopol în industria lemnului, eliminarea abuzurilor de poziţie dominantă şi de monopol, precum şi reguli de valorificarea lemnului în beneficiul comunităţilor locale, plăţi compensatorii pentru proprietarii de păduri cu rol de protecţie, finanţare adecvată, oprirea proiectul vânătorii.

Sorin Popescu, reprezentantul Federaţiei proprietarilor de păduri din România, a spus, citat de Mediafax, că meritau să fie discutate problemele ridicate în cererea de reexaminare a preşedintelui, arătând că sunt subiecte serioase în această cerere.

Gheorghe Tinel (PNL): "Afacerea Schweighofer a intrat în România ca o afacere a familiei lui Ponta"

PNL acuză PSD că, prin Codul Silvic, ar dori să scoată 1,2 milioane de hectare de pădure din fondul forestier naţional, a declarat, ieri, deputatul PNL Tinel Gheorghe, arătând că liberalii nu vor vota Codul, dacă nu le sunt acceptate amendamentele care se suprapun pe cele ale preşedintelui Iohannis.

Parlamentarul a spus: "Am depus amendamente la Codul Silvic şi credem că, în momentul de faţă, PSD încearcă să scoată 1,2 milioane de hectare de pădure din fondul forestier naţional şi de sub regimul silvic. Este una dintre cele mai mari afaceri. Modificarea articolului 20 ar fi pentru România cel mai mare dezastru ecologic, am scădea dintr-o dată suprafaţa fondului forestier naţional la 22%, faţă de 32-33% cât este acum. Acesta este şi substratul pentru care PSD a ieşit cu scandalul Schweighofer, ca să acopere scandalul scoaterii din fondul forestier naţional (...) Afacerea Schweighofer a intrat în România ca o afacere a familiei primului ministru Victor Ponta. În 2003, ministrul Agriculturii era Ilie Sârbu, iar secretar de stat la păduri era Adam Crăciunescu, care, în momentul de faţă, este director general al Regiei Naţionale a Pădurilor. (...) Asta a fost o afacere de familie, se vrea în continuare o afacere de familie".

Consiliul Concurenţei cere opinia Comisiei Europene privind proiectul de modificare a Codului Silvic

Consiliul Concurenţei a cerut opinia Comisiei Europene privind introducerea pragului maxim de 30% din volumul de masă lemnoasă din fiecare specie care poate fi achiziţionat de o companie, potrivit proiectului legii de modificare a Codului Silvic.

Consiliul Concurenţei a decis să se consulte cu Comisia Europeană în contextul în care menţinerea unei limitări la achiziţia de masă lemnoasă ar putea reprezenta o încălcare a Tratatului privind Funcţionarea Uniunii Europene în ceea ce priveşte libera circulaţie a mărfurilor, care poate avea ca posibilă consecinţă declanşarea procedurii de infringement împotriva României.

"Nu ne opunem acestei legi şi nici măsurilor de limitare a tăierilor ilegale. Noi avem obiecţii referitoare la unele măsuri punctuale, care, deşi introduse cu bune intenţii, riscă să încalce legislaţia europeană şi pot atrage sancţiuni din partea Comisiei Europene", a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Consiliul Concurenţei şi-a exprimat, încă din iunie 2014, punctul de vedere privind toate proiectele de modificare a Codului Silvic transmiţând obiecţiile sale atât Guvernului (Departamentului pentru Ape, Păduri şi Piscicultură), cât şi Parlamentului (Comisiei parlamentare pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specific, Comisiei pentru mediu si echilibru ecologic, Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi din Camera Deputaţilor).

"Având în vedere că a fost trimisă spre promulgare o formă a legii ce conţine prevederi care pot încălca legislaţia comunitară în domeniul concurenţei, inclusiv al ajutorului de stat, conform atribuţiilor noastre, am transmis Preşedintelui României o informare, atragând atentia aasupra acestui aspect", a mai declarat preşedintele Consiliului Concurenţei.

Legislaţia în domeniul concurenţei, similară celei de la nivelul Uniunii Europene, conţine instrumente pentru depistarea şi sancţionarea abuzului unei companii aflate în poziţie dominantă. De altfel, Consiliul Concurenţei a sancţionat compania Kronospan, activă pe piaţa prelucrării lemnului, cu 3,5 milioane lei pentru abuz de poziţie dominantă. Sancţiunea a fost confirmată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

De asemenea, în perioada următoare autoritatea de concurenţă va finaliza analiza derulată pe piaţa lemnului şi va face recomandări pentru îmbunătăţirea regulilor care guverneazăsectorul şi funcţionarea Romsilva.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb