Actualizare 17:45
Compania de călătorii EXIMTUR informează că deţine poliţa de asigurare cu nr. I 46026, valabilă până la data de 17.08.2017, şi licenţa de turism cu nr. 1191/20.10.2011, se precizează într-un comunicat trimis redacţiei.
Potrivit sursei citate, în baza acestei licenţe funcţionează în prezent cele 18 agenţii EXIMTUR, proprii, din care una este online, fly.ro. Agenţiile francizate de către EXIMTUR, un număr de zece, funcţionează în baza licenţelor şi poliţelor de asigurare proprii.
În listele ANT există licenţe de agenţie retrase din motive administrative, după cum urmează: EXIMTUR Bucureşti Latină şi-a mutat sediul în strada Armand Călinescu 26. Licenţa pentru vechiul sediu fost radiată, la cerere, în data de 27 mai 2016; EXIMTUR Târgu Mureş, franciză deţinută de societatea Promo Tours, şi-a încheiat activitatea în 2015. Licenţa a fost radiată la cererea acelei societăţi pe 7 septembrie 2016; EXIMTUR Braşov, franciză deţinută de societatea Ticket to Ride, şi-a oprit activitatea în octombrie 2015, societatea în cauză a cerut ANT radierea licenţei.
Compania subliniază că într-un singur caz, cel al EXIMTUR Ştefan cel Mare din Bucureşti, franciză deţinută de societatea Lara Travel Office, care a funcţionat numai din martie pînă în noiembrie 2013, licenţa a fost retrasă din oficiu.
"Legea este demult depăşită în domeniul agenţiilor de turism, în România încă se acordă câte o licenţă pentru fiecare punct de vânzare, după criterii de suprafaţă şi dotări de birou, în timp ce poliţa de asigurare, de exemplu, se acordă pe societatea care administrează agenţia sau agenţiile de turism. În calitate de fost preşedinte ANAT am cerut în repetate rânduri ministerului trecerea la licenţierea activităţii de agenţie, înăsprirea condiţiilor de asigurare şi garantarea banilor turiştilor, precum şi realizarea unor baze de date corecte cu cei care desfăşoară acest tip de activitate", se mai precizează în comunicat.
(G.F.)
---------
Un nou scandal a izbucnit în sectorul turismului, după ce, luni, Autoritatea Naţională de Turism (ANT) a publicat o listă cu 1.384 de agenţii care ar fi rămas fără licenţă de funcţionare pentru că nu ar fi prezentat poliţa obligatorie de asigurare în cazul insolvenţei sau falimentului.
Agenţia de turism Christian Tour, care apare pe această listă alături de alte nume importante din domeniu - precum Paralela 45, Eximtur sau Perfect Tour - a reacţionat, ieri, precizând că numele său nu ar avea de ce să fie menţionat în acest document.
Christian Tour solicită ANT să iasă public, în 24 de ore, cu un comunicat care să anunţe acest lucru, în caz contrar urmând să fie acţionată în judecată. Christian Tour solicită despăgubiri de 1 milion de euro.
Conducerea agenţiei de turism a precizat, într-un comunicat: "În data de 4 octombrie 2016, ANT a făcut publică, sub titulatura «Lista agenţiilor de turism cu licenţe retrase», numele unor societăţi care încalcă frecvent legea turismului şi nu prezintă garanţii din partea ANT, ca operatori de turism. Demersul ANT, de altfel necesar pentru buna desfăşurare a activităţilor în turismul din România, s-a izbit de lipsa de profesionalism a celor care au conceput respectiva listă de agenţii. În cadrul acestei liste, apar aproape toţi touroperatorii importanţi din piaţa locală, precum şi numeroase agenţii de turism detailiste care au actele de licenţiere la zi, multe dintre acestea făcând publice documentele care dovedesc legalitatea funcţionării lor, pe website-urile proprii.
Din nefericire, pe respectiva listă se află de 9 ori menţionat şi numele companiei Christian 76 Tour SRL, cu denumirea agenţiei de turism Christian Tour. În urma acestor menţionări complet eronate, Christian Tour consideră că i-a fost lezată imaginea şi că acest lucru poate afecta piaţa de turism în general".
Marius Pandel, CEO Christian Tour, a precizat, ieri, într-o întâlnire cu presa, că societatea are 40 de agenţii şi că este normal ca în fiecare an să analizeze care dintre acestea au rezultate bune, să reloce unele dintre ele, să înfiinţeze noi sedii în locuri cu vad mai mare ori în diverse mall-uri.
Domnia sa a spus: "Pe lista publicată de ANT nu a fost realizată o distincţie clară între licenţele care au fost radiate la cererea agenţiei de turism pentru sediile secundare, din varii motive, în ultimii şase ani (de exemplu, relocări), şi cele care au fos retrase din oficiu de către ANT pentru nerespectarea legii turismului. Astfel, pe lista respectivă au fost puse laolaltă agenţii de turism aflate în insolvenţă, în faliment sau care au adus prejudicii turiştilor, alături de agenţii de turism cat se poate de serioase şi sigure".
Domnul Pandel a menţionat că, ieri, la ora prânzului, deja primise întrebări de la bănci, care doreau să ştie care este situaţia, precum şi de la agenţiile de turism.
"Este un prejudiciu imens de imagine adus companiei noastre şi capitalului autohton", a mai spus Marius Pandel, adăugând: "Acest tip de eroare conduce la o panică greu de oprit. Este o deformare a realităţii. Este vorba despre comunicare şi considerăm că este un mod neprofesionist de a comunica, nu rea intenţie".
Compania solicită ANT "să remită un comunicat public prin care să se arate că touroperatorul Christian Tour funcţionează în depline condiţii de legalitate, deţinând toate autorizaţiile, poliţele de asigurare şi licenţele de operare în domeniul turismului, iar includerea Christian Tour pe această listă a survenit dintr-o eroare a ANT. În caz contrar, Christian Tour va iniţia procedurile juridice necesare pentru obţinerea de la ANT a unei despăgubiri pentru prejudiciul cauzat. Acesta constă atât în daune materiale, cât şi morale, estimate, în prezent (ieri, la ora prânzului), la o valoare de 1 milion de euro".
Doru Giugula, avocatul Christian Tour, a notificat ANT cu privire la daunele de imagine pe care erorile acestei liste le-a adus brandului.
Domnia sa a declarat: "Consider că este incompetenţă sau rea-voinţă să pui laolaltă agenţii care şi-au radiat în mod legal punctele de lucru inactive pentru a-şi eficientiza activitatea, mai precis, au relocat anumite sedii în noi locaţii mai bine poziţionate comercial. Nu este posibil ca o autoritate să comunice atât de defectuos, încât să creeze panică în rândul turiştilor şi aşa afectaţi de recentele evenimente neplăcute survenite în piaţa de turism".
Christian Tour are în jur de 200.000 de clienţi anual, cifra de afaceri înregistrată anul trecut fiind de circa 60 de milioane de euro.
• ANT anunţă că va publica trei liste diferite cu situaţiile agenţiilor de turism
Reprezentanţii ANT ne-au transmis poziţia lor referitoare la acest subiect. Marius Popescu, purtătorul de cuvânt al ANT, explică faptul că lista publicată pe site-ul Autorităţii cuprinde toate situaţiile - agenţii care s-au închis natural, care şi-au mutat sediul, care nu au comunicat către ANT schimbarea sediului sau poliţa de asigurare, dar şi agenţiile sau sediile celor care au fost închise la solicitarea operatorilor economici.
Domnia sa ne-a declarat: "Acţiunea este una mai veche, listele existau dinaintea venirii noii conduceri, însă acum au fost luate măsurile".
ANT a precizat, într-un comunicat, că, pentru clarificarea situaţiei create, va afişa, pe site-ul său, până la finalul zilei de ieri, trei noi liste: una cu agenţiile licenţiate active, o listă cu cele cărora le-a fost fost retrasă licenţa în urma acţiunilor de control şi lista agenţiilor care au cerut să le fie radiată licenţa sau anexa licenţei de turism.
Menţionăm că, până la închiderea ediţiei, încă nu fusese publicat niciunul dintre aceste trei documente.
Potrivit Autorităţii, verificarea bazei de date a agenţiilor de turism reprezenta o evidenţă de peste zece ani. În această perioadă, foarte multe agenţii s-au închis natural, altele şi-au mutat sediul, fără a comunica către ANT nici schimbarea sediului şi nici poliţa de asigurare. Instituţia estimează că acest tip de situaţii, cu caracter administrativ, înseamnă mai mult de jumătate din totalul agenţiilor închise. Restul turoperatorilor care, în acest moment, nu au asigurare, probabil că le vor transmite, în mare parte, până la sfârşitul anului, mai consideră ANT.
• Popescu, ANT: "Turiştii nu vor fi afectaţi de retragerea licenţelor agenţiilor de turism aflate pe listele ANT"
Turiştii nu vor fi afectaţi de retragerea licenţelor agenţiilor de turism aflate pe listele Autorităţii Naţionale de Turism (ANT), ne-a declarat purtătorul de cuvânt al ANT, Marius Popescu.
Acesta ne-a asigurat că agenţiile îşi pot respecta contractele încheiate cu turiştii, iar în cazul în care va exista situaţia nerespectării serviciilor contractate de agenţie, se va forma un grup de lucru cu asociaţiile patronale şi turiştii vor fi preluaţi de către alte agenţii şi vor beneficia de serviciile contractete.
Purtătorul de cuvânt al Autorităţii a mai precizat că această acţiune vine în primul rand în sprijinul turistului, pentru a evita situaţiile în care banii lui să nu poată fi acoperiţi.
Reprezentantul ANT ne-a mai spus că retragerea licenţelor de turism are menirea să facă piaţa competitivă.
"Nu este corect ca o agenţie să plătească o poliţă de asigurare, iar altă agenţie să nu plătească", a subliniat Marius Popescu.
Instituţia susţine că acţiunea desfăşurată era extrem de necesară, în contextul evenimentelor cu impact negativ asupra pieţei turistice din aceasta vară.
ANT anunţă că aceste agenţii au fost notificate în prealabil, iar lista lor a fost făcută publică în perioada martie-septembrie 2016 pe site-ul instituţiei, iar o a doua notificare s-a trimis personalizat către fiecare agenţie de turism, lista finală a agenţiilor care au rămas fără dreptul de a vinde pachete turistice fiind publicată pe 4 octombrie pe site-ul ANT.
De la data publicării, operatorii economici care figurează în listă nu mai pot desfăşura activităţi specifice agenţiilor de turism, conform prevederilor art. 14 alin. (3), lit. a) şi b) din H.G. nr. 1267/2010 privind eliberarea certificatelor de clasificare, a licenţelor şi brevetelor de turism, cu modificările şi completările ulterioare.
Potrivit instituţiei, această acţiune se înscrie în lista acţiunilor premergătoare unor noi reglementări legale, privind asigurarea agenţiilor pentru insolvenţă şi faliment, Directiva Europeană stipulând că trebuie asiguraţi toţi banii turiştilor. În acest scop, pe circuitul de avizare internă se află un proiect de act normativ care va aduce corecţiile necesare, transmite ANT.
Finalitatea acestei acţiuni este obţinerea unei liste clare şi transparente a agenţiilor serioase, care respectă legea.
• ANAT sprijină ANT în decizia de retragere a licenţelor de funcţionare, în cazul agenţiilor care nu respectă legea
Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) sprijină ANT, apreciind că decizia Autorităţii Naţionale pentru Turism de retragere a licenţelor deţinute de agenţii de turism care nu aveau poliţă de asigurare în caz de insolvabilitate, insolvenţă sau faliment întăreşte disciplina privind comercializarea pachetelor turistice şi protejează persoanele fizice şi juridice care contractează pachete turistice.
ANAT confirmă că pe lista anunţată de ANT nu se află numai agenţii de turism care funcţionau fără să deţină o poliţă de asigurare valabilă. Pentru o mare parte din cele care figurează în listă licenţa a fost radiată la cerere, în 2016, pentru că şi-au oprit activitatea sau şi-au schimbat sediul în ultimii şase ani.
Potrivit Asociaţiei, în prezent, în evidenţele ANT există peste 1.800 de agenţii de turism active, care respectă principalele condiţii de funcţionare: deţin o poliţă de asigurare valabilă, licenţă emisă de ANT şi brevet de turism pentru manager. Lista agenţiilor de turism care funcţionează legal se află, de asemenea, pe pagina de internet a ANT.
Alin Burcea, preşedintele ANAT, a declarat: "ANAT susţine ANT în acţiunile de eliminare din piaţă a companiilor care nu respectă legea şi care reprezintă un pericol pentru toţi cei care le cumpără pachetele turistice. După măsura luată de ANT ştim dimensiunea pieţei: 1.854 de agenţii de turism funcţionează legal. Acţiunea ANT este prima etapă din suita de măsuri pe care instituţia le va lua pentru ca banii turiştilor să fie în totalitate asiguraţi. Urmează o serie de acte normative în acest sens, în conformitate cu directivele europene referitoare la asigurarea pachetelor de călătorie. Totul în favoarea turistului şi pentru turist!"
Contextul internaţional, economic şi geo-politic, a condus, în acest an, la mai multe momente de îngrijorare printre turiştii din ţara noastră, unii dintre aceştia renunţând la pachetele pe care le achiziţionaseră pentru a-şi petrece vacanţele în alte ţări, din motive diverse, cum ar fi atentatele petrecute în acestă vară.
1. Corect
(mesaj trimis de anonim în data de 06.10.2016, 04:55)
Cu Perfect Tour am fost, ok.
Imi place cum au sunat bancile ca ele cum isi recupereaza bani :)))
1.1. raspundere si lege (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de av deleanu în data de 06.10.2016, 08:23)
masura este corecta in interesul turistilor..
nu inteleg dizcutiile.
sa se asigure si gata.
avocatii, practicienii in insolventa nu pot desfasura activitatea fara asigurare profesionala.
Si atunci de ce vocifereaza "agentiile"?
Problema lor e ebooking,debit cardul si tableta care impreuna au eliminat agentia de turism.plus paravionul!
Ma mir ca mai au clienti.
Buna credinta, servicii de calitate si avantaje competitive e o parte din solutie.
2. NCT - AMEX, bestii cu acte
(mesaj trimis de Laur în data de 10.10.2016, 12:49)
Ticalosia si reaua vointa a unor patroni din domeniul turistic nu are limite. Am avut ghinionul sa lucrez o perioada pentru agentii precum New Concept Travel, unde totul este sub orice critica. Oameni mai neseriosi si mai nesimtiti decat cei de acolo nu exista