Scandalul "Cambridge Analytica" a ajuns la o intersecţie periculoasă, în care unele fire duc spre Rusia.
Parlamentarul britanic Damian Collins susţine că datele a milioane de americani adunate ilegal de firma de cercetări Cambridge Analytica ar fi fost accesate din Rusia. Damian Collins, parlamentar al Partidului Conservator din Marea Britanie, coordonează o investigaţie privind dezinformarea online. Acesta a declarat că a descoperit dovezi care arată că datele colectate de profesorul Aleksandr Kogan pentru Cambridge Analytica au fost accesate din Rusia, dar şi din alte ţări. Descoperirea a fost făcută de Biroul Comisarului de Informaţii, autoritatea pentru protecţia datelor din Marea Britanie.
Kogan, profesor de psihologie de la Universitatea Cambridge, a început să lucreze pentru Cambridge Analytica în 2014, atunci când a creat un chestionar pe Facebook prin care aduna datele personale ale utilizatorilor, dar şi ale celor din lista de prieteni, fără ca aceştia să ştie. Astfel, au fost adunate datele a milioane de americani. Kogan lucra şi la Universitatea din St. Petersburg şi a făcut mai multe vizite în Rusia. El a confirmat pentru CNN că a vizitat Rusia în mai 2014, înainte să înceapă să adune date pentru Cambridge Analytica. El neagă că ar fi transmis datele adunate de pe Facebook unei entităţi din Rusia, adăugând că este posibil ca cineva din Rusia să fi accesat calculatorul său fără ca el să ştie: "Din partea mea, nu ştiu de vreo entitate rusă cu acces la datele mele". Răspunzând comentariilor lui Collins, Kogan a afirmat: "Nu ştiu ce s-a întâmplat cu datele după ce le-am transmis către Cambridge Analytica, aşa că este dificil pentru mine să speculez". Collins nu a putut specifica felul în care au fost accesate datele, ale cui erau şi cum ar fi fost folosite, declarând: "Va exista mult interes pentru a afla cât de mult au beneficiat persoane din Rusia de munca lui Kogan. Aşa că este posibil, indirect, ca ruşii să fi aflat informaţii de la Cambridge Analytica şi să fi folosit acele date pentru a rula reclame politice în America în timpul alegerilor prezidenţiale".
În luna mai, firma de consultanţă Cambridge Analytica a depus cerere de intrare în insolvenţă în Marea Britanie şi îşi va înceta activitatea. Conform informaţiilor oferite de Facebook, datele a circa 87 de milioane de utilizatori ai reţelei de socializare au fost obţinute prin intermediul unei aplicaţii şi transferate firmei de consultanţă politică, care le-a folosit printre altele şi în 2016 în timpul campaniei electorale din Statele Unite. Mark Zuckerberg, CEO-ul Facebook, a confirmat că date ale utilizatorilor Facebook au fost vândute de profesorul Aleksander Kogan (cercetător la Universitatea Cambridge aflat la originea unei aplicaţii folosite cu scopul de a culege datele a zeci de milioane de utilizatori Facebook) şi altor companii, în afară de Cambridge Analytica şi şi-a asumat răspunderea pentru acest scandal: "Nu este suficient să conectăm oamenii, trebuie să ne asigurăm că acele conexiuni sunt pozitive. Nu este suficient să le oferim oamenilor o voce, trebuie să ne asigurăm că ei nu folosesc această voce pentru a le face rău altor oameni sau pentru a răspândi informaţii eronate. Nu este de ajuns să le oferim oamenilor control asupra informaţiilor lor, trebuie să ne asigurăm că dezvoltatorii cărora ei le oferă aceste informaţii le protejează, de asemenea. În consiliul Facebook, avem responsabilitatea nu doar de a construi instrumente, ci de a ne asigura că aceste instrumente sunt folosite pentru a face bine. Va dura ceva timp să realizăm toate schimbările pe care trebuie să le facem, dar eu sunt hotărât să reuşim. Acest demers include modul în care protejăm informaţiile oamenilor şi în care să salvgardăm alegerile din lume".
Imediat după apariţia scandalului, pe 19 martie, cotaţia acţiunilor Facebook a înregistrat o scădere semnificativă, la deschiderea bursei de pe Wall Street. La o oră după debutul tranzacţiilor la bursa de la New York, acţiunile Facebook înregistrau o scădere de peste 7%, o pierdere de 40 de miliarde de dolari. Aceasta a fost cea mai mare scădere procentuală înregistrată într-o singură zi de titlurile Facebook după luna septembrie 2014. Treptat lucrurile au început să-şi revină.
1. SCL
(mesaj trimis de sir Jefrey Patti în data de 19.07.2018, 07:22)
..destul de subtire documentarea dle Dan. Cambridge Analitica este o firma detinuta de Geupul SCL (Strategic Communication Laboratories) specializata in campanii de manipulare influentate militar, santaj, schimbae de comportament si falsificarea votului popular prin segmentare psichografica. Firma SCL este una britanica, condusa din umbra de Stefan Halper. legat ombilical de CIA si MI6. Rusia este un fel de victima colaterala a operatiunii "crossfire hurricane" initiata de FBi & Co in 2016.
1.1. Apropo de "Rusia este... victima colaterală" (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Florin în data de 19.07.2018, 10:41)
Probabil că săracii spioni ruși au găsit într-o bună zi, în cutia lor poștală, un plic expediat de SCL, cu ceva informații și ei doar... au profitat :-)