SCANDALUL CATHEDRAL PLAZA Papalekas, între poala popii şi Gabriela Firea

A.S.
Ziarul BURSA #Companii #Construcţii / 17 mai 2017

Gabriela Firea vrea demiterea lui Francisc Doboş

Francisc Doboş: "În Biserica Catolică avem o vorbă: moare un papă, se alege altul

Doboş: "Naşa de nuntă a primarului general este nimeni alta decât Daiana Voicu, cea care a construit «turnul corupţiei», Cathedral Plaza. O fi o pură coincidenţă?"

----------

Actualizare 15:45 Municipalitatea: "PMB a iniţiat demersurile pentru punerea în aplicare a sentinţei privind desfiinţarea construcţiei de birouri Cathedral Plaza"

Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, nu a afirmat că doreşte realizarea unui sondaj în care să întrebe bucureştenii dacă să respecte sau nu hotărârea unei instanţe, declaraţia edilului fiind scoasă din context, a transmis astăzi Primăria Municipiului Bucureşti (PMB), care a precizat că instituţia a iniţiat demersurile pentru punerea în aplicare a sentinţei privind desfiinţarea construcţiei de birouri Cathedral Plaza.

PMB menţionează, într-un comunicat de presă trimis Redacţiei: "Aşa cum a reiterat în repetate rânduri Primarul General, Primăria Municipiului Bucureşti respectă şi va respecta întotdeauna legea şi va lua toate măsurile legale pentru protejarea atât a banului public, cât şi a patrimoniului oraşului. Astfel, Gabriela Firea s-a referit la faptul că, în condiţiile în care o acţiune de o asemenea amploare (demolarea unei clădiri situate în centrul oraşului, care se află în topul celor mai înalte construcţii din Capitală, având 19 etaje + alte 4 etaje în subteran) implică o serie de costuri de ordinul milioanelor de euro, ar fi indicat ca bucureştenii să fie consultaţi dacă doresc să suporte o asemenea cheltuială, în condiţiile în care această clădire a fost edificată în baza unei autorizaţii emise de o altă autoritate locală şi anume primăria sectorului 1".

Municipalitatea precizează că afirmaţia Primarului General a fost făcută în contextul în care hotărârea emisă de instanţa de judecată obligă Primarul General să emită dispoziţia de demolare, dar nu precizează pe cheltuiala cui se va face această demolare.

"Considerăm că reducerea soluţionării unei probleme reale la simple interpretări nefundamentate, tendenţioase şi denigratoare nu reprezintă în nici un caz o abordare constructivă, adevăratul subiect fiind complet ignorat: se pare că niciuna dintre persoanele care au interpretat declaraţia Primarului General nu este preocupată de faptul că ar putea plăti, alături de ceilalţi bucureşteni, o suma colosală pentru corectarea unor erori făcute cu mulţi ani în urmă", se mai arată în comunicat.

În sprijinul celor afirmate mai sus, PMB reaminteşte că a iniţiat demersurile pentru punerea în aplicare a sentinţei nr. 2520/28.06.2012 privind desfiinţarea construcţiei de birouri Cathedral Plaza. Astfel, pentru identificarea modalităţilor de demolare şi a costurilor aferente acestui proces, au fost demarate în anii precedenţi două proceduri de achiziţie publică.

Potrivit Municipalităţii, ambele proceduri de achiziţie au fost anulate, prima pentru lipsa oricăror oferte conforme, iar la cea de-a doua procedură neprezentându-se niciun ofertant.

Pentru continuarea demersurilor în vederea atribuirii unui contract de consultanţă în domeniul evaluării impactului asupra structurii imobilului Cathedral Plaza şi asupra siguranţei în exploatare, precum şi pentru stabilirea modalităţilor de desfiinţare a construcţiei, a fost inclusă în Programul Anual al Achiziţiilor Publice pe anul 2017 al Municipiului Bucureşti o nouă procedură de licitaţie publică. În bugetul pentru anul 2017 a fost alocată suma de 1 milion de lei, precizează PMB.

Noua procedura urmează să fie publicată atât în SEAP (Serviciul electronic de achiziţii publice), cât şi în TED (Tenders Electronic Daily) - versiunea on-line a "Suplimentului la Jurnalul Oficial al Uniunii Europene" dedicat achiziţiilor publice europene pentru maximizarea şanselor desemnării unui câştigător.

Primăria menţionează că pe rolul instanţelor de judecată mai există şi alte litigii cu privire la acest imobil, iar cercetarea judecătorească în aceste cazuri nu este finalizată.

Potrivit PMB, majoritatea dosarelor privind această speţă sunt suspendate până la soluţionarea dosarului nr. 8563/3/2013, aflat aflat pe rolul Tribunalului Bucureşti, ce are ca obiect cererea de chemare în judecată formulată de proprietarul construcţiei - S.C. "Millenium Building Development" S.R.L. - prin care acesta a solicitat obligarea Primarului Municipiului Bucureşti să emită actul administrativ final reprezentat de autorizaţia de construire pentru intrarea în legalitate a construcţiei clădirii Cathedral Plaza.

(S.A.)

------------

Clădirea, aflată acum în proprietatea discretului om de afaceri Ioannis Papalekas, trebuie demolată, potrivit unei hotărâri definitive a instanţei.

Zilele acestea, scandalul a prins o altă formă, cea a injuriilor, între Gabriela Firea, Primarul General al Capitalei, şi Francisc Doboş, purtătorul de cuvând al Arhiepiscopiei Romano-Catolice. Gabriela Firea i-a adresat, ieri, o scrisoare Arhiepiscopului Ioan Robu prin care îi solicită înlocuirea din funcţia de purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Bucureşti a preotului Francisc Doboş, pe care îl acuză de conduită inadecvată poziţiei sale de prelat şi de reprezentant oficial al Bisericii Catolice. Acest lucru survine, potrivit unui comunicat de presă al Primăriei Bucureşti, în urma unor luări de poziţie total inadecvate, atât prin comunicate oficiale cât şi prin postări pe reţelele de socializare.

Gabriela Firea a declarat: "Nu vreau ca relaţiile dintre Primăria Capitalei şi Arhiepiscopia Romano-Catolică să fie încordate din cauza faptului că o persoană nu înţelege să se comporte în mod civilizat".

În replică, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucureşti (ARCB) Francisc Doboş a spus că solicitarea primarului Capitalei, Gabriela Firea de a-l înlocui din funcţie este o încercare de intimitare şi că, oricare ar fi purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei, în cazul demolării clădirii de birouri Cathedral Plaza poziţia ARCB rămâne neschimbată. Francisc Doboş a scris pe Facebook: "Hopaaa... Ce avem noi aici?! Cred că doamna primar general şi-a dat seama că a întrecut măsura, vineri, 12 mai, somându-l public pe IPS Ioan Robu şi insinuând că ar servi grupuri de interese. Eu am sărit ca ars aici, pe Facebook, la un asemenea tupeu. Azi (n.r. ieri), doamna primar încearcă s-o dreagă, cerând demiterea mea. În Biserica Catolică avem o vorbă: moare un papă, se alege altul. Oricare ar fi purtătorul de cuvânt, poziţia ARCB în cazul Cathedral Plaza rămâne neschimbată".

El mai spune că în cazul Cathedral Plaza nu este prima persoană care a încercat de-a lungul anilor să intimideze ARCB, solicitând tăcerea arhiepiscopului Ioan Robu sau a purtătorului de cuvânt.

Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Bucureşti a avut, în ultima perioadă, postări critice la adresa primarului Capitalei, referitoare la clădirea de birouri Cathedral Plaza: "Din odiseea Cathedral Plaza. Nu pot să nu remarc că naşa de nuntă a primarului general este nimeni alta decât Daiana Voicu, cea care a construit «turnul corupţiei», Cathedral Plaza. O fi o pură coincidenţă?!".

Într-o altă postare despre situaţia Cathedral Plaza, Francisc Doboş a scris: "Apropo, cum se spune în limba română ţoapă şi tupeu?!". El a distribuit o ştire despre cererea de eliberare a avizului necesar desfiinţării clădirii de birouri Cathedral Plaza pe care Primăria Capitalei a trimis-o la Ministerului Culturii, iar în acelaşi timp primarul Capitalei i-a cerut arhiepiscopului Ioan Robu să nu mai lanseze acuzaţii la adresa sa.

Săptămâna trecută, arhiepiscopul romano-catolic de Bucureşti Ioan Robu declara că, în opinia sa, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, "fuge de obligaţia de a da decizia de demolare" în cazul Cathedral Plaza, explicând că în această problemă nu s-a ajuns la niciun acord. El spunea că există o hotărâre definitivă de demolare a imobilului, dar că în această problemă nimeni nu vrea să facă primul pas.

Primăria Generală susţine că a trimis, la finalul săptămânii trecute, către Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale o cerere privind eliberarea avizului privind desfiinţarea imobilului "Cathedral Plaza", situat lângă Catedrala Sfântul Iosif. Primăria susţine că acest aviz este obligatoriu pentru orice lucrări de construcţii care se fac în zonele de protecţie a monumentelor, aşa cum este Catedrala Sf. Iosif: "Subliniem încă o dată că, înainte de efectuarea oricărui demers pentru demolarea acestui imobil, este obligatorie realizarea unei expertize tehnice în vederea stabilirii modalităţilor de desfiinţare a construcţiei, estimarea costurilor şi determinarea impactului asupra clădirilor aflate în vecinătate".

De-a lungul ultimului deceniu, o serie întreagă de procese, în principal între Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti (ARCB) şi autorităţi, s-au desfăşurat pe rolurile tribunalelor din diverse localităţi din ţară. Se pare că miliardarul israelian Eyal Ofer a capitulat în faţa Monseniorului Robu, vânzând, în anul 2013, acţiunile companiei Millennium Business Developement (MBD), care deţine Cathedral Plaza, către cunoscutul investitor grec Ioannis Papalekas, care conduce compania Globalworth.

Ioannis Papalekas a avut, în ultimii ani, mai multe ieşiri în presă, aducând acuzaţii grave Arhiepiscopului Romano-Catolic, Monseniorul Ioan Robu. Într-un interviu acordat ziarului BURSA, Papalekas a afirmat acum ceva timp că Monseniorul Robu l-a "atacat mişeleşte", ARCB fiind "târâtă în mod total greşit" de Arhiepiscop "într-un război care are mult mai mult de-a face cu orgoliul personal şi ambiţiile Monseniorului Robu, decât cu o problemă obiectivă a comunităţii catolice din jurul Catedralei Sfântul Iosif".

În replică, Monseniorul Robu a susţinut că afirmaţiile omului de afaceri reprezintă o litanie (n.r. potrivit dexonline, Litanie, litanii, înseamnă "rugăciune lungă (rostită alternativ de preot şi de credincioşi)", precum şi "expunere, înşirare lungă, monotonă, plictisitoare") de minciuni.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb