SCANDALUL DIN JURUL SILVER MOUNTAIN Fantoma lui Dan Fischer bântuie BCR

OVIDIU VRÂNCEANU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 14 iunie 2016

Fantoma lui Dan Fischer bântuie BCR

"Curtea de Apel Bucureşti sesizează DIICOT pentru efectuarea unor verificări privind potenţiale infracţiuni de spălare de bani care ar fi fost comise de BCR"

BCR: "Sintagma «spălare de bani» reflectă o plângere făcută cu rea- credinţă de către un denunţător implicat"

Firmele de insolvenţă implicate în falimentul Silver Mountain îşi aduc acuze, reciproc, conducând la un adevărat scandal în jurul acţiunilor întreprinse de Banca Comercială Română în procedura de insolvenţă şi faliment a complexului de la Braşov.

Curtea de Apel Bucureşti a sesizat DIICOT pentru efectuarea unor verificări privind potenţiale infracţiuni de spălare de bani care ar fi fost comise de BCR, în procedura de dobândire a unor imobile din Snagov şi a unui complex turistic din Poiana Braşov.

Curtea de Apel Bucureşti a hotărât, vineri, următoarele: "Sesizează organul de urmărire penală în privinţa efecuării unor verificări privind potenţialele infracţiuni de spălare a banilor de către Banca Comercială Română SA, constând în dobândirea imobilelor active situate în satul Tâncăbeşti, comuna Snagov, judeţul Ilfov compus din 15 loturi de teren adiacente cu o suprafaţă totală de 59.679 mp, conform procesului verbal de licitaţie publică nr. 1870/23.05.2014 şi, respectiv, a activului Silver Mountain, situat în Poiana Braşov, judeţul Braşov, compus din 171 apartamente, 176 locuri de parcare, 2 spaţii comerciale, clădire multifuncţională - Restaurant, Club, Spa & Fitness, drumuri de acces, spaţii verzi şi teren excedentar în suprafaţă de 206.500 mp şi bunuri mobile care deservesc activul. Copie a prezentei, precum şi a dosarului de instanţă se va înainta şi parchetului competent, respectiv Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - DIICOT".

Instanţa a luat această decizie în urma unei plângeri depuse de firma de recuperare care a preluat creanţa pretinsă de executorul judecătoresc (Insolvency Recovery Solutions SRL) împotriva unei ordonanţe de clasare, dispusă de procurorii DNA, într-un dosar privind suspiciuni de corupţie în legătură cu Remus Borza şi firma de insolvenţă a acestuia, Euro Insol SPRL - lichidatorul judiciar al firmei care a dezvoltat proiectul Silver Mountain, INR Management Real Estate.

Banca Comercială Română nu a fost citată până la această dată în niciun dosar penal pentru vreo faptă reţinută în sarcina sa, au anunţat, ieri, reprezentanţii BCR.

Aceştia au menţionat, într-un comunicat: "Menţionarea sintagmei de «spălare de bani» reflectă o plângere făcută cu rea credinţă de către un denunţător implicat în cauză (Insolvency Recovery Solutions SRL), care a încasat nejustificat de la BCR aproximativ 1 milion de euro, în calitate de proprietar al unei creanţe reprezentând onorariu executor judecătoresc.

BCR s-a aflat într-un litigiu cu denunţătorul, iar contestaţia băncii a fost admisă definitiv, cel în cauză având de restituit băncii suma încasată nejustificat, precum s-a arătat mai sus. BCR a formulat cerere de insolvenţă împotriva denunţătorului, pentru recuperarea sumei, iar acesta s-a sustras obligaţiilor de restituire, schimbându-şi sediul şi înregistrând o altă cerere de insolvenţă la o altă instanţă din ţară.

BCR se află într-un proces perfect legal de recuperare şi vânzare a garanţiilor imobiliare (clădiri, terenuri etc.) aferente unui credit neperformant acordat pentru dezvoltarea proiectului turistic Silver Mountain din Poiana Braşov.

Acţiunile reclamate (adjudecare imobile ipotecate în favoarea băncii în contul creanţelor pe care banca le avea împotriva debitorului) au fost desfăşurate în integralitate cu respectarea dispoziţiilor legale, în cadrul derulării procedurii de insolvenţă şi în scopul recuperării creditului neperformant înregistrat de BCR.

Toate contestaţiile formulate de denunţător împotriva actelor îndeplinite în cadrul procedurii de insolvenţă au fost supuse controlului judiciar, fiind respinse definitiv.

Regretăm situaţia reflectată incorect.

Aceasta a fost cauzată de faptul că BCR nu a fost parte în litigiul soluţionat de Curtea de Apel Bucureşti, pentru a formula eventuale apărări în cauză.

Solicităm responsabilitate în interpretarea unor detalii incomplete şi formulări neclare".

Silver Mountain - scos la vânzare cu 35 milioane euro

BCR a acordat un credit de peste 80 de milioane de euro omului de afaceri Dan Fischer ca să construiască Silver Mountain şi un alt proiect în Snagov. După ce omul de afaceri a murit, iar proiectul a intrat in insolvenţă, BCR a răscumpărat complexul, în primăvara lui 2014, scos la vânzare de Euro Insol, lichidatorul dezvoltatorului imobiliar INR Managament Real Estate, la un preţ de 45,5 milioane de euro.

Expunerea băncii pe acest proiect este de 40 de milioane de euro. Falimentul fusese solicitat la începutul lui 2014 chiar de BCR, principalul creditor al proiectului, care avea creanţe de 85 de milioane de euro.

BCR, parte a Erste Group, a desemnat Knight Frank România să scoată pe piaţă, în vederea vânzării, ansamblul Silver Mountain din Poiana Braşov. Potrivit unor surse din piaţă, preţul solicitat de BCR este de 35 de milioane de euro, la care se adaugă TVA.

Silver Mountain din Poiana Braşov, cel mai mare proiect de leisure din estul Europei, este dezvoltat pe o suprafaţă de teren de 23,6 hectare şi cuprinde patru clădiri de apartamente (171 de unităţi, de la studio-uri la penthouse-uri), 2.600 de metri pătraţi utili de spaţiu comercial, care include o clădire multifuncţională compusă dintr-un restaurant (cu o capacitate de 140 de persoane), un club şi un centru spa&fitness, cu locuri de parcare subterane.

Proiectul a fost dezvoltat în perioada 2008-2011 de către compania INR Management Real Estate, deţinută de omul de afaceri Dan Fischer.

Clădirile existente acoperă două hectare şi jumătate de teren, iar investitorii "vor avea oportunitatea să dezvolte în continuare oferta de petrecere a timpului liber şi sport, pe o suprafaţă de teren deschis de 23,3 hectare", conform reprezentanţilor Knight Frank România.

"Poiana Braşov este una dintre puţinele staţiuni montane în care cererea din partea turiştilor este mare, iar oferta este relativ limitată. Proiectele mixte precum Silver Mountain sunt aproape inexistente în piaţă, având în vedere activitatea investiţională în creştere şi ne aşteptăm ca vânzarea să genereze mult interes din partea investitorilor. În ultimii doi ani, volumele de investiţii în real estate-ul românesc au totalizat peste 1,4 miliarde euro, pe baza unei creşteri economice puternice de mai mult de 3% şi ne aşteptăm să crească în acelaşi ritm în anii următori", spun reprezentanţii consultantului imobiliar, care încearcă să găsească un cumpărător pentru proprietatea din Poiană.

Remus Borza, şeful Euro Insol, spunea că BCR ar fi intenţionat să continue dezvoltarea proiectului din Poiana Braşov.

Proiectul - demarat în 2008

Compania INR Management Real Estate, care era controlată de un offshore din Cipru în spatele căruia, alături de omul de afaceri Dan Fischer, se afla şi prinţul Albert de Monaco şi Ion Ţiriac, a demarat în 2008 construcţia celui mai luxos proiect imobiliar din România, estimat la peste 300 de milioane de euro. Dezvoltatorul intenţiona să construiască o mini-staţiune turistică, aceasta urmând să cuprindă apartamente şi vile, un hotel cu 184 de camere afiliat lanţului Raddison SAS, două săli de cinematograf, un heliport, un club de tenis şi un teren de golf cu 18 găuri amenajat pe un teren de 440.000 de metri pătraţi. Cele 15 vile cu 600 de apartamente ale complexului urmau să fie construite pe o suprafaţă de 88 de hectare. Criza economică a împiedicat finalizarea proiectului. La finele lunii mai 2013, sora lui Fisher a vândut compania INR Management fondului asiatic de investiţii UNI-ASIA Holding.

Potrivit unui raport al administratorului judiciar, principalele cauze ale insolvenţei INR Management identificate de administratorul judiciar sunt depăşirea termenelor de execuţie a lucrărilor, costurile foarte mari cu serviciile de consultanţă crescute în mod artificial prin numărul mare de contracte de consultanţă cu obiect identic sau similar şi care se suprapun în timp, contractele de consultanţă încheiate cu persoanele afiliate şi cumpărări de active de la persoane afiliate la preţuri mai mari decât cele de piaţă.

Citiţi, alăturat, poziţiilor companiilor implicare în scandal.

Opinia Cititorului ( 16 )

  1. Frumos articol.

    Nu iese fum fara foc!

    Dar totusi in ce stadiu sunt lucrarile acolo? Locueste cineva acolo? Poti sa bei o cafea, sa joci un tenis ? 

    Iata un caz concret din care se vede de ce au bancile asa o mare aversiune fata de "Legea darii in plata".

    Cate alte astfel de schelete or mai exista in seifurile bancilor si care pot iesi la iveala?!? 

    1. Asa este.

    Implicarea lacoma a BCR in proiecte imobiliare depaseste responsabilitatile unei banci.

    Iata cine sunt adversarii Legii darii in plata!!! 

    Uite cum se pierd banii deponentilor si ai actionarilor! 

    Uite de ce sunt comisioane abuzive, uite de ce sunt dobanzile negative la depozitele deponentilor !

    Hotie curata! 

    1. Pai ce, era vreun mister? Abia acu aflasi ca banii sunt pentru curve si droguri? Ce credeai, ca-s pentru dezvoltarea Romaniei?!

      Buna observatie.

      Poate ne mai repeta domnul de la Bcr experimentul cu apa, de pozitele cum merg in credite. 

      Sunteti cumva domnul Rus de la Cluj? 

      Confunzi marfa cu ambalajul; BCR a creditat constructia complexului imobiliar, asa ca este normal ca dupa ce creditul nu-i ERSTE rambursat sa preia constructiile in contul datoriei. 

    Darea in plata ei spun ca e neconstitutionala dar ce fac ei cum se cheama? oare de ce nu vrea statul Roman listarea pe bursa a BCR cun prevede contractul de privatizare?ASF-UL ar trebui sa verifice de ce nu este listat BCR-UL.

    1. Trebuie sa fie transparenta.

      La Bcr ii place ceata. 

      A spus clar ca se supara daca listeaza BCR. Om fi noi brute, da nu putem fi indiferenti la supararile domnului Treichl. Pe de alta Parte hotelaria nu ERSTE punctul forte:-)

      Sigur ca da maestre; hotelaria (t ,a se citi cu codita) ERSTE punctul forte.

      Atata timp can in calitate de creditor lasi da partivipe la licitatie doar ce -i agreati de tine:-)

      Haha

      e tare :)))))))))) 

      Contractele de privatizare nu sunt respectate intai de toate de catre statul roman !

      Pacat ca DNA-ul nu se autosesizeaza ! 

      Cine sa faca plangere? 

      Avocatul poporului ? 

      ONG-urile ?

      Strada ? 

      Tu nu stii ca era negura? Vaslui, Podu Inalt..Cat mai e pana la Chisinau... Auzi la el , cer senin:-)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb