SCANDALUL DIN PIAŢA BĂNCILOR PENTRU LOCUINŢE BCR BpL pierde procesul împotriva Curţii de Conturi

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 26 iunie 2019

BCR BpL pierde procesul împotriva Curţii de Conturi

ÎCCJ a întors decizia Curţii de Apel din 2017

BCR BpL trebuie să restituie statului primele acordate clienţilor

Erste Group constituie un provizion de 230 milioane euro

BCR BpL ia în considerare acţiuni inclusiv în instanţele internaţionale

Scandalul din piaţa băncilor noas­tre pentru locuinţe a ajuns într-un punct foarte sensibil. BCR Banca pentru Locuinţe (BpL) a pierdut la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) procesul împotriva Curţii de Conturi în care banca a contestat decizia instituţiei de control, de la finalul lui 2015, ce stipula că BCR BpL trebuie să res­tituie statului primele acordate anterior clienţilor în scopul obţinerii unui credit pentru îmbunătăţirea condiţiilor locative, prime în valoare de până la 250 de euro anual.

În esenţă, ÎCCJ a decis, în 24 iunie, că BCR BpL nu a respectat cerinţele legale privind plata primelor de stat pentru clienţi, întorcând decizia din primă instanţă a Curţii de Apel Bucureşti din 2017, care a dat câştig de cauză băncii, reprezentată de fostul ministru al Justiţiei, Valeriu Stoica.

În acest context, Grupul austriac Erste, acţionarul majoritar al BCR, a anunţat, într-un comunicat transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB) şi Bursei din Viena, că va forma un provizion semnificativ, de până la 230 de milioane de euro, ca rezultat al deciziei Înaltei Curţi, în urma deciziei definitive, BCR Banca pentru Locuinţe, una dintre cele două bănci din sistemul Bauspar din ţara noastră, fiind nevoită să ramburseze la bugetul statului primele acordate anterior.

Cele două bănci pentru locuinţe din ţara noastră (BCR BpL şi Raiffeisen Banca pentru Locunţe - RBL) au primit, în perioada 2004-2015, de la bugetul de stat, sub formă de prime, o sumă în valoare de 765 de milioane de lei, din care 608 milioane de lei au fost încasate de BCR.

Reprezentanţii băncii ne-au transmis că BCR BpL a respectat prevederile legale atât înainte, cât şi după revizuirea legii care reglementează activitatea de economisire-creditare, şi va lua în considerare acţiuni de contestare a deciziei ÎCCJ atât în ţara noastră, cât şi la curţile internaţionale, după publicarea motivării deciziei.

Amintim că în anul 2015, BCR BpL şi RBL au fost acuzate de Curtea de Conturi că au încălcat legea atunci când au acordat primele oferite de stat şi unor beneficiari care nu au folosit sis­temul bauspar pentru contractarea unui credit, ci doar pentru obţinerea primelor. BCR BpL a câştigat, pe fond, procesul împotriva instituţiei de control în 2017, dar ÎCCJ a întors decizia în recurs.

În decembrie 2015, Curtea de Conturi a publicat un raport ce indica un prejudiciu de aproape 269 de milioane de lei în cazul BCR BpL şi de circa 60 de milioane de lei, sumă ce semnifică prejudiciul produs de RBL. După controale la bănci şi la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), autoritatea care alocă banii pentru prima de stat oferită de cele două bănci pentru locuinţe (316 milioane de lei în 2014), instituţia de control a descoperit că societăţile de credit ar fi încasat şi plătit clienţilor ilegal prima de stat anuală de până la 250 de euro şi ar fi încheiat contracte de economisire-creditare cu clienţi minori, care aveau vârsta mai mică de 18 ani atât la data încheierii contractelor, cât şi la data la care aceste contracte au fost reziliate/repartizate. De credite ar fi beneficiat şi persoanele ce ar fi depăşit vârsta maximă acceptată în normele de creditare, inclusiv mai mulţi membri ai aceleiaşi familii.

Auditorii apreciau că băncile au interpretat eronat calitatea de client în cadrul contractelor de economisire-creditare, subliniind că în spatele acestor contracte se ascundea intenţia debitorilor de a încasa prima de stat pe cât mai multe contracte posibile, respectiv conexarea contractelor şi obţinerea unui singur credit pentru spaţiul locativ, dar cu păstrarea primei de stat pentru toate contractele conexate. În esenţă, scopul nu era contractarea unor credite, ci doar obţinerea subvenţiei de stat, în condiţiile în care, arăta Curtea de Conturi, BCR BpL acordase doar 2.836 de împrumuturi efectiv solicitate la 184.479 de contracte încheiate (procentul de succes este de 1,53%).

În vara anului trecut, legea privind sistemul Bauspar a fost revizuită şi aprobată de Parlament, noile norme metodologice fiind publicate în primăvara acestui an în Monitorul Oficial, acestea stipulând că "orice cetăţean român, indiferent de vârstă, poate beneficia de prima de stat (inclusiv minorii şi persoanele de peste 65 ani)" şi că "justificarea doar a primei de stat şi a dobânzii aferente va fi obligatorie".

În orice caz, prima de stat în valoare de 25% pe an din valoarea economiilor clienţilor depuse la băncile pentru locuinţe ar fi trebuit acordată de bănci doar dacă prima ar fi fost utilizată în domeniul locativ, a susţinut Curtea de Conturi, invocând prevederile OUG 99/2006, potrivit căreia "pentru a beneficia în mod constant de prima de stat, contractele de economisire-creditare trebuie să aibă o durată de minim 5 ani, fără a fi necesară justificarea utilizării în scop locativ a sumei economisite". Astfel, băncile au interpretat legea în sensul lipsei justificării, în timp ce Curtea de Conturi a susţinut opusul, neclaritatea legii fiind motivul pentru care băncile au contestat în instanţă acuzaţiile instituţiei de control câştigând în primă instanţă la CAB.

Totodată, BCR a fost acuzată de Curtea de Conturi că a realizat plasamente cu economiile clienţilor prin care a încasat dobânzi mai mari decât cele plătite propriile clienţi.

Reprezentanţii băncii: "Decizia va submina funcţionarea pieţei de economisire-creditare şi potenţial viabilitatea întregului sistem Bauspar din România"

Reprezentanţii băncii ne-au trans­mis că BCR BpL consideră situaţia actuală problematică din punctul de vedere al predictibilităţii deciziei juridice, considerând totodată că banca a acţionat întotdeauna în concordanţă cu legislaţia pentru sistemul de economisire-creditare şi a preluat cele mai bine practici de la modelul german şi aus­triac, cele două ţări folosind "sistemul cu mare succes în ultimii 70 de ani pentru îmbunătăţirea condiţiilor de locuire".

Aceştia mai arată: "BCR BpL a res­pectat prevederile legale atât înainte, cât şi după revizuirea legii care reglementează activitatea de economisire-creditare, lege care are la bază cele mai bune practici din Uniunea Europeană, şi va continua să reprezinte drepturile clienţilor cât şi propriile drepturi, după publicarea motivaţiei deciziei luate de Înalta Curte. Opţiunile legale luate în considerare de bancă sunt atât acţiuni legale în România, cât şi la curţile internaţionale".

Erste adoptă o poziţie similară în raportul transmis BVB şi Bursei din Viena, afirmând că BCR BpL a acţionat cu bună-credinţă atât înainte de schimbarea legii, cât şi după, şi că va utiliza toate căile legale disponibile după motivarea deciziei ÎCCJ.

BCR BpL mai arată: "Concluzia la care s-a ajuns în urma revizuirii legii care reglementează sistemul de economisire-creditare de către Parlamentul României a fost că BCR BpL a avut o abordare consecventă faţă de lege şi clienţi. În tot acest timp, deoarece plata primei de stat a fost suspendată de către stat, BCR Banca pentru Locuinţe a acţionat cu bună-credinţă şi a acoperit din fonduri proprii echivalentul primei de stat pentru pentru 100.000 de clienţi".

Banca mai subliniază faptul că rapoartele de constatări nejustificate ale Curţii de Conturi afectează în mod nedrept clienţii: "Decizia actuală va submina funcţionarea pieţei de economisire-creditare şi potenţial viabilitatea întregului sistem bauspar din Româ­nia. Grupul BCR va continua să îşi servească prompt clienţii, bazat pe faptul că nivelurile de capital şi lichiditate ale grupului BCR rămân puternice, semnificativ peste cerinţele de reglementare, în pofida unei estimări conservatoare a impactului deciziei instanţei. BCR Banca pentru Locuinţe reprezintă interesele a peste 300.000 de clienţi. Actualmente BCR BpL înregistrează un bilanţ de 2,67 miliarde lei, la 31 martie 2019".

"Această decizie a fost o mare surpriză pentru noi", a arătat şi un purtător de cuvânt al grupului Erste pentru Reuters, adăugând că BCR BpL va aştepta ca instanţa să-şi publice motivarea deciziei înainte de a decide asupra acţiunilor următoare.

În comunicatul trimis BVB se mai arată: "În pofida acestui efect unic negativ, Erste Group îşi menţine estimarea pentru anul financiar 2019 - obţinerea unei rentabilităţi a capitalului propriu de peste 11%".

Erste este acţionarul majoritar al BCR.

Sistemul Bauspar presupune că o persoană economiseşte pentru o perioadă de cel puţin cinci ani, după care este eligibilă să contracteze un credit pentru achiziţia, construcţia sau îmbunătăţirea unei locuinţe, în condiţii mai avantajoase de dobândă decât cele de la nivelul pieţei. Statul sprijină această schemă printr-o primă anuală acordată deponenţilor prin intermediul băncii.

Opinia Cititorului ( 42 )

  1. Cand ma intalneam cu agentul lor de vanzari, imi zicea tot felul de manareli de cum doar sa ma prefac ca utilizez acei bani in scopul dorit - adica sa trag teapa Romaniei. Cand auzeam cum este schema, imi dadeam seama ca nu se poate ca un simplu agent sa stie asemenea multi metode de eschivare - cineva l.a invatat. Cine? Vedeti titlul comentariului. Mi se pare atat de penibil pentru o banca mare si respectata in Romania! Atat de prosti sunteti BCR! Voi nu observati ca statul mereu se face ca nu vede, va lasa cu matrapazlîcurile voastre apoi va paleste cu un baros! Nu era oare mai simplu sa stati linistiti si sa fiti corecti?! Ca sigur stiti sa faceti bani cinstit. Idioti!

    PS: am refuzat schema lor. I.am lasat pe altii sa isi umileasca nepotii, România, etc. Am fost neinspirat ca nu am sunat la DIICOT atunci pe loc. 

    Cand legea spune "fără a fi necesară justificarea utilizării în scop locativ a sumei economisite" si te trezesti dupa 5 ani de economisit disciplinat ca de fapt trebuie sa justifici...

    Nu vorbesc de cei care au inghitit galusca bancilor, vorbesc de cei care s-au informat si stiau in ce se baga. 

    Ce se intampla cu cei ce au economisit dar nu au primit primele datorita procesului?

    Din punctul meu de vedere, acest sistem de economisire-creditare era cel mai bun exercitiu de economisire, avand si posibilitatea de a accesa un credit locativ cu dobanzi mici si rata fixa, care nu tinea cont de evolutia ROBOR. Dar, ca orice lucru bun, trebuia eliminat.

    Nu stiu ce "matrapazlacuri, "tepe" si "manareli" se puteau face.  

    Dar, pentru a fi informati si a judeca singuri, hai sa vedem ce scrie in OUG 99/2006 la CAPITOLUL V Stimularea economisirii şi creditării în sistem colectiv pentru domeniul locativ: 

    "Art. 311. - (1) Fiecare client, persoană fizică cu cetăţenia românăşi cu domiciliul stabil în România, beneficiază de o primă de stat pentru depunerile anuale efectuate în baza unui contract de economisire-creditare încheiat cu o bancă de economisire şi creditare în domeniul locativ.  

    (2) Dreptul la prima de stat se constituie la finele anului de economisire. Anul de economisire este anul calendaristic în care s-au efectuat depunerile îndreptăţite la primă.  

    (3) Prima de stat trebuie solicitată de client până cel târziu la sfârşitul anului calendaristic următor anului de economisire, la banca de economisire şi creditare în domeniul locativ cu care a încheiat contractul de economisire-creditare.  

    (4) Dreptul la prima de stat se prescrie în cazul în care aceasta nu a fost solicitată până la sfârşitul anului calendaristic următor anului de economisire.  

    Art. 312. - (1) Prima de stat se stabileste la 25% din suma economisita in anul respectiv de catre client.  

    (2) Prima de stat nu poate depasi echivalentul in lei a 250 euro, calculat la rata de schimb leu/euro comunicata de Banca Nationala a Romaniei pentru ultima zi lucratoare a anului de economisire.  

    (3) In cazul in care clientul incheie mai multe contracte de economisire-creditare cu banca de economisire si creditare in domeniul locativ si primele stabilite depasesc prima maxima admisa pentru anul de economisire, suma primelor trebuie limitata la nivelul prevazut la alin. (2).  

    Art. 313. - (1) Sunt îndreptăţiţi să beneficieze de primă de stat clienţii persoane singure, precum şi oricare dintre soţi, separat, indiferent care dintre ei a făcut depunerea.  

    (2) În sensul alin. (1), prin persoană singură se înţelege o persoană necăsătorită, văduvă sau divorţată. Art. 314. - Prima de stat se alocă de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului şi se acordă de acesta după expirarea fiecărui an calendaristic, în termen de maxim 60 de zile de la solicitarea care a fost transmisă de banca de economisire şi creditare în domeniul locativ acestei autorităţi. Prima este virată de banca de economisire şi creditare în domeniul locativ în contul clientului.  

    Art. 315. - (1) Pentru a beneficia în mod constant de prima de stat, contractele de economisire-creditare trebuie să aibă o durată de minimum 5 ani, fără a fi necesară justificarea utilizării în scop locativ a sumei economisite, şi este obligatoriu ca înainte de expirarea termenului de economisire stabilit să nu se fi efectuat restituiri totale sau parţiale din sumele economisite. " 

    Ma intreb:  

    - Unde scrie ca persoanele sub 18 si peste 65 de ani nu pot intra in acest program? 

    - Unde scrie ca dupa 5 ani de economisire, respectand si celelalte conditii impuse de art.315 din OUG, un client al acestui program trebuie sa aduca justificari ale utilizarii banilor...? 

    Probabil ca cei de la Inalta Curte de Casatie si Justitie au judecat dupa alta lege, dupa o lege data de un stat paralel cu cel deja considerat paralel... 

    Dar, traim in Romania si aici nu trece nicio zi fara sa ne uimeasca... 

    1. ADEVĂRAT !!!

      Și în concluzie, se vor da banii(dobânda)?!

      NUUUUUUUUU

      Si de cate ori clientul unei banci a solicitat primirea dobanzii? Eu stiu ca asta intra automat, banca are grija de asta, functie de termenul pentru care s-au depus banii, la 1 an, la 6 luni,etc..

      sa ne umileasca .sa ne uimeasca ar fi putut fi si ceva pozitiv. traiesc din micile noastre economii ,fac profituri uriase ruland banii nostrii si noi avem sperante prostesti

      Eu m-am repatriat in anul 2012, din Canada, si cand mi s-a oferit oportunitatea de a economisi timp de 5 ani, in vederea cumpararii unei locuinte, am intrebat agentul de vanzari al acestor contracte, sa-mi dea toate detaliile, specificand ca la data respectiva aveam 73 de ani. Am primit raspuns ca nu exista nici o problema si am incheiat contractul respectiv unde este stipulat ca voi primi cei 25% PRIMA DE STAT, cu conditia sa nu depaseasca 250 euro.Am depus in fiecare an suma stabilita si acum dupa cei 5 ani, m-am prezentat la BCR , sareziliez contractul si sa se transfere suma in contul meu. AM AFLAT CU STUPOARE CAND AM PRIMIT EXTRASUL DE ECONOMISIRE PTR. CEI 5 ANI, CA SUMA CARE ERA STIPULATA , ERA MAI MICA DECAT SUMA CARE A FOST IN EXTRASUL DELA SFARSITUL ANULUI 2014, CU VALOAREA PRIMEI DE STAT DE 919 LEI, PE CARE O PRIMISEM CA PRIMA TRANSA PTR. ANUL 2014 , PLUS DOBANDA PE CELE 11 LUNI ALE ACESTUI AN. ..Eu in 18 Dec. 2019, am stabilit cu vanzatorul unui apartament sa intocmim Contractul de Vanzare- Cumparare, deci folosesc acesti bani, in scop locativ. Ma intrb, CUM SE POATE DA O HOTARARE IN 2019, CARE SA ANULEZE NISTE REGLEMENTARI PREVAZUT INTRUN CONTRACT INCHEIAT IN 2014 , CONTRACT CARE A FOST RESPECTAT DE CLIENT ??? VOR SA ARATE CHIAR CEI DIN JUSTITIE CA EA ( JUSTITIA) ESTE CEA CARE NU RESPECTA LEGILE ??? SAU SA CONFIRME CA IN RO , TOTUL ESTE POSIBIL ????

      Adevarat. Curtea de Conturi s-a apucat sa schimbe regulile in timpul jocului.

      HOT I I! !!

    ...ajungi la finalul contractului si brusc constati ca jegosii astia de la BCR in intelegere cu giocattori di mano din Justitie si guvern te lasa fara 1250 euro...care erau prevazuti in contract-( esti nebun?..contract cu o banca de valoare care garanteaza depunerile prin stat?...nu te joci cu asa ceva..nu exista sa nu isi indeplineasca obligatiile...)-.....tu te gandeai multumit cate lucruri minunate o sa faci cu acesti bani-medicamente,excursii,inve stititii in casa, materiala ,scoala pentru copii..si dintr-o data....printr-o manareala de cocalari handicapati te trezesti fara bani...si nu se numeste jaf la drumul mare...statul spune ca banca e de vina...banca spune ca e statul de vina...justitia ca de obicei da dreptate tuturor-( si asta pe bani multi)..e clar..suntem in Romania.In alte parti pentru asa ceva erau toti spanzurati de bilute si cine scapa era uns cu smoala si impodobit cu fulgi de gaina....dupa care le dadeau foc .....sa vada si ei ce inseamna sa-ti arda tie economiile.Hotie la drum mare..... si nu facuta de haiduci ci de stapani.....de cei care teoretic ar trebui sa ne protejeze.....ca de asta traiesc din impozitele mele.Pe mine nu ma intereseaza ce contracte are banca cu statul...contractul meu e cu banca ...nu cu statul...mie sa-mi dea banca banii car mi i-a promis prin contract...eu mi-am respectat obligatiile....cuchiu cu vai am gasit 1000 de euro pe an sa-i depun la termen.Ca fapt divers...ganditi-va ca voi ati fi datori bancii cu 1000 de euro si nu i-ati plati...ce credeti ca s-ar intampla?...ati fi vizitati si terorizati de toate institutiile de forta din Romania..cu putin noroc si de Omon sau Mossad..asa ca fiti fraieri in continuare si dati-va banii la BCR...eu unul ma retrag din combinatia cu acesti cocalari nespalati.Dixit.

    1. Am ramas fara cuvinte alataieri cand am fost sa desfiintez depozitul de la BPL, dupa 5 ani de la constituire.

      Eu depusesem suma minima obligatorie pe 2014 si 2015, dupa care n-am mai depus, din diverse motive. 

      Am aflat ca nu mai primesc prima de la stat pe 2015, dar ca voi restitui si prima pe 2014. 

      Nu va mai spun ce a fost la gura mea, desi eram constienta ca nu functionara bancii era de vina. Ghinionul ei - mi-am varsat nervii pentru toate minciunile debitate de colegii ei si pentru remarca ei ca nici eu nu mi-am respectat integral angajamentele (adica n-am mai facut depuneri dupa 2015, ca sa fie teapa mai mare) si ca nu banca este de vina ci statul! 

      Dar stati putin, eu am semnat contractul cu banca, nu cu statul! 

      Si, colac peste pupaza, banii nu-i vezi imediat ci in max 15 zile!

      Vreau sa stiu daca s-a gandit cineva sa infiintam o asociatie a pagubitilor acestei banci! 

      Buna seara.

      Si eu am ramas fara cuvinte cand am fost sunata la inceputul lunii sept. 2019 de un reprezentant al BCR sa-mi comunice ca, daca vreau sa reziliez contractul, nu o sa-mi pot primi banii depusi spre economisire (atentie, nu vorbesc de prima de la stat, nici macar de dobanda pe care mi-o datoreaza banca!) decat cu documente justificative (facturi, chitante pentru amenajare spatiu locativ etc) pana la data la care expira cei 5 ani de contract, lucru care urma sa se intample in doar 2 saptamani (16.09.2019). Va rog sa-mi spuneti daca si dvs. vi s-a comunicat acest lucru. Multumesc anticipat 

      Am fost sfatuit sa-mi aleg un avocat specializar pe comercial .Alta varianta nu exista!!!!!!!!!!

      NE FURA PANA SI STATUL ............. CE MAI URMEAZAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!

      Am făcut contract in 2014 si in 2019 cînd la termen m-am dus să-mi ridic banii depuși plus prima de 1250euro am constatat că aveam doar o tranșă din 2015 .La solicitarea mea să lichidez depozitul, mi sa spus că nu voi primi nici această tranșă din cauză că am peste 65ani.Acest lucru nu este prins în contract. Mă alătur celor care vor să dea statul și banca in judecată.

      Trebuie să facem ceva, am fost păcăliți de banca, nu poate veni acum sa spuna ca nu ne mai dă dreptul. Petiții, reclamații ceva

      Ar trebui sa ne asociem si sa ii dam in judecata pt recuperarea dobanzii, daca era sa ne ia ei banii ajungea sa ne execute cu suma asta de 3 ori

      Dupa 5 ani,in care am depus anual 4500lei,am fost la banca si mi s-a spus că,dacă vreau sa primesc prima de la stat din urmă,trebuie să aduc chitante si facturi fiscale,care să cumuleze 31000lei,bani folositi pentru amenajare,renovare sau achizitie a locuintei,aceste facturi trebuie aduse in urmatorii 2 ani de la rezilierea contractului.

      si nu ti au spus cand o sa ti dea banii?

      Eu am depus 4500 in data de 29.12.2015 am decis sa merg in cursul zilei de astăzi ca sa pot discuta despre rezilierea contractului ( din punctul meu de vedere au trecut cei 5 ani) răspunsul primit a fost ca pot rezilia contractul in 2021 după 5 ani calendaristici . Eu nu mai înțeleg nimic din explicatiile agentului anul 2015 se considera an întreg. Despre prima de la stat nu se știe nimic chiar dacă in acești 5 ani am achiziționat o casa și am și facturile strânse au spus ca nu contează, contează doar facturile după rezilierea contractului și am 2 ani la dispoziție sa strâng aceste facturi . Va rog dacă ma poate lămuri cineva despre cei 5 ani când se poate rezilia contractul mai exact și contează facturile strânse in acești 5 ani sau nu. Mulțumesc

      Şi eu am pățit aproximativ aceleași lucru. În decembrie s-au împlinit 5 ani ,dar de la bancă mi s-a spus inițial că pot închide contul Şi pot avea acces la banii mei abia din iulie 2020. Zilele acestea mi s-a spus că abia în decembrie. Practic sunt obligată să mai las banii mei blocați un an cu o dobândă de mizerie. Despre primă,nici nu am înțeles dacă a fost virată în cont. Îşi bat joc şi de noi clienții dar şi de angajații lor cărora le crapă obrazul de rușine când dau ochii cu noi și nu mai știu ce scuze să inventeze şi cum să îşi mai ceară iertare. Ştie cineva totuși care este soluția să ne recuperăm banii strânși cu atâtea sacrificii?

      Poți verifica dacă in cei 5 ani ti-a fost virată prima dacă ceri un extras de cont. Am fost la o alta sucursala BCR și doamna de acolo mi-a spus ca din 2014 nu a mai fost virată prima in conturi( înainte cum trecea un an din cei 5 ani se vira prima plus dobânda). Trebuie sa aștept cei 5 ani calendaristi cu toate ca in contract se specifica 5 ani de economisire și abia după rezilierea contractului se poate discuta despre prima . Faptul ca in timpul acesta ți-ai achiziționat un apartament și poți face o rambursare nu reprezintă interes pentru ei trebuie sa aduci facturi de îmbunătățire a locuinței (facturi dacă ai achiziționat , parchet, gresie, faianța , mobila nu intra ).

      Si eu am facut un contract pentru 3 depozite cu gandul sa achizitionez un apartament. Am respectat contractul pana la ultima virgula, acesta a expirat in aprilie 2017 data la care am facut cererea de a-mi vira bani in alt cont unde aveam diferenta de bani pentru apartament si ce credeti surpriza din prima care trebuia achitata, adica 3750 euro nu au fost decat 2000, mi-au zis ca nu a virato statul, sa nu inchid contul in care am transferat bani ca atunci can o sa-i vireze statul o sa-i transfere si ei . mentionez ca am achizitionat apartamentul dar prima nu am mai incasat-o nici pana azi. Am mai incercat sa discut cu ei dar nu se poate dialoga, asa ca asta este sigur nu o sa mai vedem nici un ban de la ei

      Doresc sa respecte ca atare punctele din contract

      Ma alatur si eu

    Am luat aceasta teapa pe 4 contracte: eu, sotia si parintii. Mai sunt ceva noutati?

    1. In aceasi situația sunt si eu cu 4 contracte sa mi se spuna căci copii erau minori in perioada cand am semnat contractul dar ei nu au vazut acest lucru ...nu mai știu ce sa zic am recuperat bani depusi mi sa spus ca trebuie sa duc justificare am cumparat un apartament si am depus sa mi se spuna caci acuma dureaza 4 luni verificarea dosarului pentru pentru a obtine prima pe anul 2014 si pe urmatori ani mai vedem...

    Buna ziua,si eu am incheiat un contract pe 5 ani,pe 18.01.2018 l am incheiat,atunci am achizitionat un apartament cu banii economisiti....primisem doar o transa din prima de stat,acum la 2 ani de la terminarea contractului am primit o hartie de la ei,cum ca trebuie sa duc facturi sau bonuri ptr a justifica o parte din prima de la stat,in valoare de 3700 lei,pentru a nu pierde banii!Azi am fost si am depus documentele doveditoare,stiti cumva in cat timp ar trebuii sa vireze banii?Multumesc!

    Am trei contracte cu BCR BPL. Am ridicat banii la finele contractelor, in 2018, mai putin primele de stat pe ultimii doi ani. Am folosit banii pentru construirea unei locuinte. Am prezentat dosarele cu toate documentele justificative, de la achizitia terenului si autorizatia de construire, pana la punerea in functiune a imobilului, cu chitante, contracte, facturi etc, in luna iulie 2019. In septembrie am sunat sa vad ce se intampla cu dosarele mele, mi s-a spus ca sunt foarte multe si dureaza analiza. Dupa multe insistente si apeluri la un call center unde toti sunt cazuti din luna reusesc sa obtin un raspuns scris, numai pentru unul din dosare, cel pe numele meu, celelalte, al sotiei si al fiicei sunt inca invaluite in ceata. In raspuns mi se spune, dupa o introducere foarte frumoasa, ca voi primi prima de stat pe ultimii doi ani dupa ce banca va recupera banii de la stat. Nimic nou, acelasi raspuns il primisem in iulie cand cu greu am reusit sa depun dosarele. Asta este doar lipsa crasa de profesionalism din partea bancii. Parerea mea este ca nu vom mai vedea banii niciodata inapoi. Cand am depus dosarele, functionara mi-a spus ca sunt un fericit ca am incasat primele pe trei ani, altii nu au incasat nimic. Cam astfel functioneaza lucrurile in aceasta tara, unde toate institutiile statului, bancile firmele etc sunt compromise total. Incepand cu ultimul pseudo zidar de pe OLX si terminand cu marile banci si companii, toti nu incearca decat sa-ti ia banii si sa nu-ti ofere nimic in schimb. Multi spun ca in alte tari situatia este diferita. Tarile alea sunt foarte putine, peste tot este la fel, clientul este cel pagubit. Daca indraznesti sa-i dai in judecata, te vei trezi intr-un hatis de legi si hotarari, cu participarea statului, bancilor avocatilor etc, din care iti vei dori sa iesi cat mai repede posibil. In aceasta tara, numai client sa nu fii.

    18 decembrie 2019 azi am fost la banca sa reziliez contractul după cinci ani și mi s-a spus ca nu pot beneficia de prima de la stat deoarece am "depășit vârsta" ( acum am 69 de ani,iar când am semnat contractul în 2014 aveam 64)

    Deci nebunia cu vârsta nu are nici o relevanta

    Sunt de acord cu înscrierea mea intr- un grup care sa dea banca în judecata pt nerespectarea condițiilor contractuale. Va multumesc ca sunteți alături de mine 

    Bine ca se folosesc de banii nostri, si la final isi bat joc de noi

    Daca se constituie un grup pentru ai actiona in judecata, ma alatur grupului 0722311738

    1. Daca se va constitui un grup al pagubitilor, poate vor fi si specialisti in drept comercial, ma alatur acestuia cu 3 dosare. Multumesc! Telefon 0721636988

      Daca se constitue un grup ma alatur si eu pagubit 0741497316

      Bună ziua mă alătur și eu dacă se formează un grup 0773648673

    nu stiu ce sa zic dar cineva , in aceasta schema, este un mare escroc. ma alatur si eu unui grup ca sa-i dam in judecata

    1. Ma alatur unui grup pt ai da in judecata dar sa fiu sigura ca nu va fi o alta teapa. Banii platiti pentru actiune dar dupa ce se castiga procesul. Azi am reziliat contractul. Mi s-a spus ca sunt pensionara si nu mi se restituie prima . Asa se face ca voi incasa mai putin decat am depus datorita comisioanelor.

      Incep sa regret timpurile cand exista seriozitate. Acum, pretutideni este hotie. 

      Azi am reziliat contractul . Mi sa spus ca am peste 65 ani si nu pot primi prima de 1250 euro

      Vin si eu cu 3 contracte daca infiinteaza cineva grupul colectiv. Sunt interesat sa mergem mai departe, sa ii dam in judecata. 0740558687

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb