UPDATE 17:53 Sancţiunile se discută vineri
ASF a amânat pentru vineri analiza rapoartelor finale în cazul fraudei de la Harinvest, pentru BCR, Depozitarul Central (DC) şi SSIF Broker, potrivit lui Mircea Ursache, vicepreşedintele ASF pentru piaţa de capital.
---
Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) va analiza astăzi rapoartele finale în cazul fraudei de la Harinvest, pentru BCR, Depozitarul Central (DC) şi SSIF Broker, care ar putea cuprinde propuneri de amenzi şi sesizare a organelor de cercetare. Mircea Ursache, vicepreşedintele ASF pentru piaţa de capital, ne-a spus luni că boardul instituţiei va discuta astăzi rapoartele menţionate. Domnia sa nu a dorit să ne precizeze care sunt propunerile sectorului pe care îl conduce.
BCR este singura entitate care a luat măsuri interne, în urma declanşării scandalului "Harinvest", concediind un angajat. Potrivit unor surse, banca i-ar fi făcut plângere penală angajatului, respectiv traderul Dan Deak.
BCR şi SSIF broker sunt intermediarii care ar fi răspuns vânzărilor forţate iniţiate de Harinvest.
La începutul lunii februarie, Mircea Ursache ne-a spus că sunt întrunite condiţiile pentru folosirea Fondului de Compensare a Investitorilor, în cazul Harinvest, însă a precizat că sumele de despăgubire trebuie stabilite de DIICOT, prin expertiza financiar-contabilă.
În cazul fraudei de la firma de brokeraj Harinvest din Râmnicu Vâlcea, brokerul Maria Voinea ar fi vândut acţiunile din portofoliile a 48 de clienţi ca să acoepere pierderile rezultate din tranzacţionarea de produse structurate. Totodată, există suspiciunea că în data de 22 august 2013 ea a sustras de la Depozitarul Central 1 milion de acţiuni Fondul Proprietatea deţinute de o persoană fizică, fără să aibă dreptul de a desfăşura servicii de investiţii financiare pentru persoana vătămată şi cauzând un prejudiciu de 840.000 lei, potrivit Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).
ASF a derulat un control în luna noiembrie la Harinvest în urma căruia a dispus pentru început suspendarea activităţii Harinvest pentru trei luni şi amendarea cu 6.770 de lei (0,1% din cifra de afaceri din 2012). Cuatumul amenzii a fost redus ulterior la 677 de lei, autoritatea invocând o eroare de redactare. La jumătatea lunii decembrie, ASF a retras autorizaţia de funcţionare a Harinvest, a aplicat amenzi de 618.500 de lei şi a interzis mai multor angajaţi să mai activeze pe piaţa de capital între trei şi cinci ani. Maria Voinea a fost amendată cu 100.000 de lei de ASF şi i s-a interzis să mai activeze timp de cinci ani pe piaţa de capital.
Din totalul amenzilor, firma de brokeraj a fost sancţionată cu 338.500 de lei, sumă redusă partea a doua a lunii ianuarie la 33.850 de lei, autoritatea invocând şi de această dată o eroare de redactare. Valoarea cumulată a amenzilor dictate de ASF a scăzut astfel de la 618.500 de lei la 313.850 de lei.
1. si gunoaielor
(mesaj trimis de boilor în data de 12.03.2014, 00:04)
daca nu era presiunea mediatica nu faceati nimic...erati cu capul in nisip si banii in buzunar....asefistilor..!!!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.03.2014, 00:08)
astia or sa-l premieze pe dan deak care nu mai e la bcr...dar depo, brk...nasol e pt clientii hari care ciuciu bani...oricum e nasol
3. Gogoasa financiara cu suportul ASF !
(mesaj trimis de Theraflu în data de 12.03.2014, 07:48)
O gogoasa financiara care a dospit timp de 2 ani sub nasul DC, BVB si ASF si a facut fas in luna octombrie cu banii si activele clientilor care au disparut in conturile BCR si Broker pentru a acoperi bulgarele rostogolit timp de 1 an de zile.
BVB si DC spuneau ca au sesizat ASF-ului operatiunile suspecte si nu sa intamplat nimic dar nici ei nu au facut nimic. ASF a sesizat nereguli grave la penultimul control, a primit informari de la BVB dar nu a monitorizat Harinvestul pana sa spart buboiul si prin vocea domnului Ursache ne-a transmis ca la supraveghere erau decat 3 persoane care nu puteau face prea mult adica sub 0,5 % din personalul ASF. In loc sa instituie admionistrare si supraveghere ASF la harinvest pana la clarificarea situatiei ASF a eliminat ssif din piata de capital i-a dat 677 lei amenda si la 5 luni de la "tragedie" se intruneste sa vada ce face cu cei trei actori ai piesei harinvest, broker si bcr dar de fapt in aceasta piesa joaca 8 actori DC, BVB si ASF la randul lor vinovati si masa clientilor pagubiti si FCI care urmeaza sa plateasca pentru greselile celor sase. Probabil pentru a se face dreptate clientii pagubiti si FCI ar trebui sa se indrepte impotriva celor sase care sunt stransi legati de lege si regulamente si ar trebui sa fie strans legati si de DNA si solidari la recuperarea prejudiciului !
3.1. Ancheta interna ASF (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de Theraflu în data de 12.03.2014, 08:06)
Conform comunicatului din 16 Decembrie 2013 "ASF a demarat, de asemenea, o analiză internă pentru evaluarea modului în care a funcționat supravegherea în cadrul sectorului de instrumente și investiții financiare în cazul Harinvest."
Sa finalizat aceasta ancheta ?
Care sunt rezultatele ?
Sau aceasta analiza continua ?
Din moment ce au fost premiati la sfarsit de an toti angajatii ASF inseamna ca si-au facut "facut treaba " cum ii place premierului sa spuna in fata camerelor de filmat ?
Probabil ca domnul Daianu sau purtatoru de cuvant ne va explica in conferinta de presa de azi si aceste aspecte pe langa multe altele reflectate in presa in ultimele 3 saptamani .
4. Una zice alta face
(mesaj trimis de Theraflu în data de 12.03.2014, 08:12)
ASF una zice alta face si constatam ca adevarul este altul !
ASF nu a plătit niciun salariu compensatoriu conducerii CNVM, CSSPP şi CSA
Autoritatea de Supraveghere Financiară - ASF nu a plătit niciun salariu compensatoriu membrilor conducerii CNVM, CSSPP, CSA. Compensarea acestora s-a făcut până la data înființării ASF, pe baza contractelor avute cu fostele autorități.
Autoritate a de Supraveghere Financiară funcționează începând cu data de 29 aprilie 2013 prin preluarea și reorganizarea tuturor atribuțiilor și prerogativelor fostei Comisii Naționale a Valorilor Mobiliare (CNVM), Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) și Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
Autoritatea de Supraveghere Financiară este o autoritate administrativă autonomă, independentă, autofinanțată și exercită atribuții de autorizare, reglementare, supraveghere și control asupra segmentului de piață non-bancară determinat prin lege (piață de capital, pensii private, asigurări).
Personalul ASF nu este plătit din diversele bugete ale statului, fiind o autoritate autofinanțată. Sursele de autofinanțare provin din veniturile proprii, obținute în principal din cote aplicate tranzacţiilor pe piața de capital, din taxele de autorizare și funcționare aplicate sau din amenzi aplicate societăților autorizate, supravegheate și reglementate.
Salariile compensatorii
Salariile compensatorii achitate foștilor conducători ai autorităților comasate în ASF (până la 9 salarii în cazul CNVM sau până la 19 salarii în cazul CSA) au fost plătite de către fostele entități conform contractelor încheiate la începutul mandatelor cu acestea.
Conducătorii fostelor autorități, aprobați de Parlamentul României pentru a face parte din conducerea executivă sau neexecutivă a ASF, nu vor primi salarii compensatorii în cazul în care mandatul lor va fi încheiat înainte de termenul contractual.
De la data funcționării ASF (29 aprilie 2013) și până în prezent, ASF nu a plătit niciun salariu compensatoriu, politica ASF fiind de a elimina orice compensație în cazul în care un membru (executiv sau neexecutiv al conducerii) își va întrerupe mandatul înainte de termen.
Politica salarială
ASF este în curs de implementare a unei noi politici salariale, în funcție de performanța personalului. Aprecierea performanței este bazată pe 3 criterii: aptitudini de specialitate și cunoștințe, aptitudini cheie, atingerea obiectivelor.
Chiar de la înființare, ASF a adoptat o politică de transparentizare în privința cheltuielilor salariale. Cel mai mare salariu din cadrul ASF este cel al Președintelui ASF, echivalentul a 14.000 de euro/lună. Salariul pentru poziția de Președinte al ASF a fost stabilit evaluând 3 criterii:
* nivelul salarizării din Banca Națională a României;
* nivelul de salarizare al managementului companiilor reglementate din piață (societăți de asigurări, organisme de plasament colectiv, fonduri de pensii private);
* nivelul de salarizare al autorităților similare din Uniunea Europeană.
Începând cu prima zi de funcționare a Autorității de Supraveghere Financiară și în conformitate cu politica de resurse umane pe termen lung, Consiliul ASF a decis:
* eliminarea tuturor sporurilor acordate membrilor conducerii de natură să distorsioneze politica salarială și care au contribuit la exagerările salariale în fostele autorități (spre exemplu indemnizația pentru fiecare ședință de Consiliu);
* Conducerea ASF este supusă la o serie de limitări, neavând dreptul la nicio altă activitate remunerată în afara celor didactice;
* plăți compensatorii zero în cazul întreruperii mandatului membrilor conducerii înainte de termen.
Structurare
Fost ele autorități de reglementare comasate în ASF (CNVM, CSSPP şi CSA) însumau, la data înființării ASF, aproximativ 540 de persoane. Prin noua viziune de funcționare, care are în vedere maximizarea eficientizării resurselor umane, în beneficiul actorilor de pe piața financiară, ASF intenţionează să reducă cu 15% numărul de personal (până la aproximativ 460 de persoane). Așezarea pe noua structură va avea ca efect o reducere a cheltuielilor de personal cu un procent cel puțin egal cu cel al reducerii nominale de personal.
Ca și până acum, personalul Autorității de Supraveghere Financiară va fi plătit din veniturile proprii ale Autorității, ASF funcționând fără aport bugetar, autofinanțată.
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.03.2014, 10:57)
asf-ule!!! pe chelu nu-l vezi? nu te mai preface ca-l amendezi, fa-ti treaba pt. care esti bine platit, nu fi neglijent in serviciu (cel putin spus). coruptule.
6. fără titlu
(mesaj trimis de N.B. în data de 12.03.2014, 11:01)
Masurile corecte ar fi :amendarea DC , amendarea SSIF Broker , amendarea si suspendarea BCR , sesizarea DNA cu privire la : fals , uz de fals ,furt , abuz in serviciu , constituire de grup infractional si favorizarea infractorului cu privire la BCR, DC , BVB si nu in ultimul rand ASF . Pentru ca tot ceea ce s-a intamplat dupa accesarea fondului de garantare s-a facut cu stirea tuturor si in defavoarea investitorilor . Practic toti actorii mentionati mai sus si-au dat mana si au contribuit la devalizarea conturilor Harinvest si a conturilor clientilor pentru a se acoperi fondul de garantare .Ca sa nu mai vorbim de ceea ce s-a intamplat inainte si dupa .
7. Complicitate?
(mesaj trimis de Toma Necredinciosu' în data de 12.03.2014, 12:14)
Dupa toate cele intamplate in trecut, numarul ssif-urilor implicate in brokeraj vizavi de angajatii CNVM este foarte mic. Este imposibil ca supravegherea de la CNVM sa fie facuta doar cu 3 angajati, pentru ca monitorizarea si supravegherea a fost menirea principala a CNVM, mai ales ca numarul investitorilor activi in piata noastra de capital este mai mic de 5000. Persoanele cu drept de semnatura pt.retrageri si depuneri de instrumente financiare la Depozitarul Central cred ca sunt maxim 100, la nivel national. Toti pot fi supravegheati de specialistii Dep.Central. Orice vanzare fortata e un semnal de alarma si trebuie anchetat prin contactarea investitorilor privind justetea si acceptul vanzarii fortate. Asa pot stopate spirala pierderii necontrolate, a faradelegii si abuzului, utilizarii de falsuri, etc. Nu inteleg si pace cum asemenea lucruri s-au putut perpetua dupa controalele din trecut ale CNVM. Pur si simplu nu pricep cum pot exista la BVB, la Dep.Central, la FGI, la CNVM, atatia specialisti platiti, dar nici unul sa nu stie ce se intampla la una din cele 40 de ssif-uri participante pe piata, participante care este binecunoscuta dealtfel. Adica de ce trebuia ca paguba sa fie a investitorilor si nu a actionarilor societatii respective? Cine si de ce accepta aceste lucruri, in asa fel incat permanent sa planeze aceasta indoiala asupra pietei de capital din Romania? De ce nu mai exista Comisie de Etica si Conduita la BVB? Membrii acesteia ar fi putut sa se agite putin la orice nivel pentru a opri abuzurile angajatilor si actionarilor Harinvest.
8. Suprasaturatie de "specialisti"...
(mesaj trimis de Toma Necredinciosu' în data de 12.03.2014, 12:40)
La valoarea actuala de tranzactionare de la BVB, la numarul mare de specialisti ai pietei de capital, la numarul mare de antreprenori sau oameni de afaceri care se invart pe langa BVB, romani si straini, nu inteleg ce se intampla de nu s-a putut uni pana acum aceasta comunitate pentru a face un partid, care sa-si sustina politic cauza, in asa fel incat sa poata modifica strategia de dezvoltare a tarii in directia pe care a avut-o si Polonia in ultimii 10 ani. Adica ce, nu se gaseau 10-20 milioane euro pentru a sustine 10 politicieni in guvernele trecute si prezente, pentru a bate la cap pe ceilalti privind potentialul de dezvoltare romaneasca prin intermediul pietei de capital? Sunt cativa mari administratori de active romanesti si internationale care daca si-ar da mana ar putea misca Carpatii: Siminel Andrei, Dragos Neacsu, Daniel Daianu, Sobolewski, Sergiu Oprescu, Stere Farmache, Theodor Stolojan, multi alti oameni de afaceri care au participat si au castigat si au pierdut bani multi pe piata de capital, toti pot fi motivati pentru a forma un grup de actiune care sa miste lucrurile in directia avuta la un moment dat. Chiar nu se poate asta? De ce ne impiedicam mereu cu papusi de genul politicienilor actuali care se prevaleaza mereu de lipsa de educatie financiara, pentru a-si motiva pasivitatea in ideea dezvoltarii economice?