Refuzul angajaţilor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor de a mai presta ore suplimentare, atât timp cât acestea nu sunt plătite, a speriat conducerea ministerului de resort. Ministerul Justiţiei a pus în dezbatere publică un proiect de ordin al ministrului privind condiţiile de acordare a majorării de 75% din salariul de funcţie pentru munca suplimentară prestată în perioada 2019 - 2021 peste programul normal de lucru de către funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare.
Proiectul prevede, în principal, că munca suplimentară prestată în perioada 2019 - 2021, peste programul normal de lucru, de către funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, care nu se poate compensa prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile după prestarea muncii suplimentare, se plăteşte cu drepturile salariale corespunzătoare pentru orele prestate peste programul normal de lucru. La acestea se adaugă o majorare de 75% din salariul de funcţie, proporţional cu timpul efectiv lucrat în aceste condiţii, respectiv cu orele lucrate peste programul normal de lucru. Plata majorării se va efectua astfel încât să se încadreze în limita de 3% din suma salariilor de funcţie, salariilor gradului profesional deţinut, gradaţiilor şi a salariilor de comandă, stabilită la nivelul bugetului centralizat al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor. De asemenea, proiectul de ordin stabileşte modalitatea tehnică de încadrare în limita de 3% pe total buget centralizat al ANP. Angajaţii sunt nemulţumiţi de acest proiect de ordin, atât timp cât nu s-a schimbat niciuna dintre condiţiile stabilite iniţial şi cât nu există prevedere în bugetul de venituri şi cheltuieli al ANP pe anul în curs pentru plata orelor suplimentare.
Sorin Dumitraşcu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor(FSANP) a declarat pentru Ziarul BURSA: "Ministrul vine abia acum, după un an de proteste, cu un proiect de ordin care nu a luat în considerare solicitările noastre şi care nu schimbă niciuna dintre condiţiile existente şi în prezent. Mai mult, în bugetul ANP din 2019 nu este prevăzut niciun leu pentru plata orelor suplimentare efectuate de către angajaţii instituţiei. Nu mai vorbim despre faptul că încă nu au fost plătite restanţele de peste un milion de ore suplimentare efectuate în anii trecuţi".
Prin proiect se stabileşte că, în limita fondurilor disponibile, se pot repartiza sume pentru plata orelor suplimentare neachitate în situaţii de excepţie apreciate ca atare de conducerea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, în temeiul notei justificative prezentate de către unităţile care se confruntă cu astfel de împrejurări. Potrivit viitorului ordin al ministrului de resort, munca suplimentară prestată peste programul normal de lucru se poate plăti numai dacă efectuarea orelor suplimentare a fost dispusă de şeful ierarhic, în scris, cu aprobarea ordonatorului de credite, fără a se depăşi 180 de ore anual. În cazuri cu totul deosebite, munca suplimentară se poate efectua şi peste acest plafon, dar nu mai mult de 360 de ore anual, cu aprobarea ordonatorului de credite şi cu acordul sindicatelor reprezentative sau, după caz, al reprezentanţilor salariaţilor, potrivit legii, precum şi cu încadrarea în fondurile bugetare aprobate.Amintim că FSANP şi Sindicatul Naţional al Lucrătorilor din Penitenciare au decis ca membrii lor să nu mai efectueze nicio o oră suplimentară până când Ministerul Justiţiei va stabili plata orelor efectuate în plus. Sindicaliştii arată că neefectuarea orelor suplimentare va duce, în maximum două săptămâni, la o blocare a activităţii din penitenciare, din cauza lipsei acute de personal cu care se confruntă întregul sistem.