• ASF: "Analizăm mai multe soluţii cu privire la modalităţile de plată a pensiilor private" • Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte CFA România: "Perioada de 12 ani este mai lungă decât speranţa de viaţă după pensionare; dacă se plăteşte o sumă minusculă, se pune însăşi credibilitatea sistemului în joc" • 59.000 de români au încasat peste 600 milioane lei, în 13 ani, din sistemul pensiilor Pilon II; majoritatea preferă să încaseze banii deodată
O pensie, indiferent dacă este publică sau privată, presupune prin definiţie o plată lunară, periodică, a afirmat, ieri, Radu Crăciun, preşedintele Asociaţiei Pensiilor Administrate Privat din România (APAPR) şi directorul general al BCR Pensii, într-o intervenţie la postul de televiziune Digi24. De asemenea, Crăciun a declarat că extinderea perioadei de încasare a pensiei private de la 5 ani la 12 ani nu aduce beneficii administratorilor fondurilor Pilon II, pentru că, la îndeplinirea condiţiilor de pensionare, un fond virează întreaga sumă adunată de participant către compania plătitoare care apoi face plata eşalonat pe perioada stabilită.
Afirmaţiile lui Crăciun vin în condiţiile în care, în spaţiul public, s-a aprins o dezbatere cu privire la modalitatea de plată a sumelor adunate în conturile de pensie privată obligatorie ale participanţilor, după ce hotnews.ro a scris că Ministerul Muncii şi ASF vor să elimine posibilitatea plăţii integrale a pensiei şi lungirea termenului de plată de la 5 ani la 12 ani. Potrivit proiectului de lege, dezvoltat în principal de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), plata integrală a sumei acumulate ar putea să se facă doar în situaţii excepţionale.
Radu Crăciun a declarat: "Legea pensiilor private este foarte mult întârziată, ea ar fi trebuit să existe de acum 5-6 ani. Deci faptul că acum se discută cred că este un lucru foarte bun. Trebuie să spunem că, până la urmă, o pensie, indiferent dacă este publică sau dacă este privată, presupune prin definiţie o plată lunară, periodică, pe perioada în care persoana respectivă a încetat activitatea, se află la pensionare. Deci aş spune că, în ceea ce priveşte Pilonul II, plăţile lunare - aşa cum şi Pilonul I până la urmă presupune plăţi lunare - ar trebui să fie o normalitate".
În ceea ce priveşte lungirea perioadei de încasare a pensiei private Pilon II de la 5 ani la 12 ani, Crăciun a afirmat: "Da, trebuie să fim conştienţi că până acum am avut o perioadă de tranziţie care a fost justificată de faptul că a existat o perioadă scurtă de timp în care sumele care au fost plătite până acum s-au acumulat, deci sumele erau destul de mici. Din acest punct de vedere, nu avea niciun sens să vorbim de eşalonări pe termene mai lungi, câtă vreme sumele erau mici. Acesta este motivul pentru care a fost permisă fie plata integrală a sumei, fie o eşalonare până la maximum cinci ani. Odată ce sumele vor creşte, odată ce va fi mai mult de distribuit, ar fi logic să ne întoarcem în acea normalitate prin care o pensie, indiferent dacă este publică sau privată, să presupună nişte plăţi lunare pe termene medii şi lungi".
• Adrian Codirlaşu: "Sunt bani proprietate privată şi deţinătorul lor trebuie să decidă cum îi primeşte. Dacă se plăteşte o sumă minusculă, se pune însăşi credibilitatea sistemului în joc"
Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte CFA România, este de părere că orice dezbatere despre banii participanţilor la sistemul Pilon II trebuie să pornească de la principiul că banii aceia sunt proprietatea personală a contributorului, care decide cum doreşte să îi primească.
Totodată, Codirlaşu a spus că perioada de 12 ani avută în vedere este mai lungă decât speranţa de viaţă după pensionare.
"Mi se pare cam mult să se mărească la 12 ani. Trebuie să pornim de la principiul că aceia sunt banii proprietate personală a contributorului, orice discuţie de la asta trebuie pornită: sunt banii lui şi ar trebui să poată dispune de ei. Acum, discuţia este dacă toţi odată sau în tranşe. Scopul este pensia şi are sens să fie plătită în tranşe, însă normal ar fi să îşi aleagă participantul un număr minim de ani şi un număr maxim, perioadă în care să tragă (din contul de pensie). De exemplu, 5 ani sau 6 ani mi se pare rezonabil, dar 12 mi se pare foarte mult, este mai mult decât speranţa de viaţă (după pensionare - n.r.), ceea ce nu este corect faţă de contributor", a explicat analistul.
Acesta a adăugat: "Aceia sunt bani proprietate privată şi deţinătorul ar trebui să decidă. Însă, da, are mai mult sens să-i primească într-un număr de rate, pe termen lung, la pensionare. Dar dacă vorbim de 12 ani, lunar, ajungem la o contribuţie foarte mică, este bătaie de joc. Dacă se plăteşte o sumă minusculă se pune însăşi credibilitatea sistemului în joc".
Codirlaşu a spus că este nevoie să existe şi posibilitatea ca suma adunată să fie primită integral, într-o singură plată.
"Ştim cu toţii că la pensie cheltuielile medicale cresc şi pot să crească substanţial. Vedem deja că sunt pe o tendinţă crescătoare, sistemul public de sănătate nu este printre cele mai performante, dimpotrivă. Prin urmare, ar fi normal să existe posibilitatea folosirii acestor bani pentru sănătate, dacă contributorul nu vrea să fie tratat într-un spital public", a mai spus Adrian Codirlaşu, vicepreşedintele CFA România.
• Radu Crăciun: "Nu suntem implicaţi în elaborarea acestei legi"
Radu Crăciun a mai spus, la Digi24, că extinderea perioadei de încasare a pensiei private de la 5 ani la 12 ani nu aduce beneficii administratorilor fondurilor Pilon II pentru că, la îndeplinirea condiţiilor de pensionare, un fond virează întreaga sumă adunată de participant către compania plătitoare, care apoi face plata eşalonat pe perioada stabilită.
"Nu suntem implicaţi în elaborarea acestei legi. (...) Plata integrală sau eşalonată nu are de-a face cu a ne ajuta pe noi, important este să ajute participanţii. Cred că ar trebui să fie luate în considerare anumite cazuri excepţionale (pentru plata integrală) când situaţii speciale de sănătate sau alte situaţii excepţionale ar permite retragerea integrală a banilor. Şi aici aş mai vrea să fac o clarificare: din punctul de vedere al administratorilor de pensii private, faptul că se face o singură plată sau dacă este o plată graduală nu reprezintă nicio diferenţă din punctul de vedere al profitabilităţii afacerii noastre. Noi nu pledăm pentru o plată eşalonată pentru că ar fi mai bine financiar pentru noi ca administrator. În momentul în care cineva se va pensiona noi oricum vom vira întreaga sumă către compania plătitoare, deci pentru noi nu reprezintă nicio diferenţă cum sunt plătiţi banii", a spus preşedintele APAPR.
"Cred că, din punct de vedere al siguranţei financiare a oamenilor, ar fi bine ca această plată să fie făcută pe termen mediu şi nu doar pe termen scurt", a adăugat Crăciun.
Acesta a mai declarat că 60% din activele fondurilor de pensii private reprezintă active lichide, astfel că nu vor exista probleme cu privire la plata pensiilor indiferent de numărul celor care solicită retragerea sumelor adunate.
"Nu este posibil ca toată lumea să-şi retragă toţi banii odată, pentru că vor fi oameni care ajung la pensie în ani diferiţi, deci oricum o să existe o retragere eşalonată pe măsură ce oamenii împlinesc condiţiile de pensionare şi nota bene în acest timp noi participanţi vor intra în sistem. Deci nu va fi un şoc şi oricum activele fondurilor de pensii private sunt active lichide, 60% sunt investite în titluri de stat, deci din punct de vedere operaţional, al «servisării» acestor cereri, în mod clar nu există nicio problemă", a afirmat Radu Crăciun.
• ASF: "Sunt în analiză mai multe soluţii legislative adoptate de diferite ţări europene cu privire la modalităţile de plată a pensiilor private"
ASF a reacţionat în stilul caracteristic, miercuri, şi a anunţat că, în prezent, se află în analiză mai multe soluţii legislative adoptate de diferite ţări europene cu privire la modalităţile de plată a pensiilor private în vederea elaborării proiectului de lege privind plata pensiilor private în România, fără a da, însă, mai multe detalii.
În dezbatere a intervenit şi Cristian Ghinea, fostul ministru al Fondurilor Europene din coaliţia PNL-USR- UDMR, care a afirmat că "restricţionarea retragerii sumelor de la Pilonul II nu este în PNRR" şi că "dacă ASF şi Ministerul Muncii vor să facă porcării în domeniu, să şi le asume, nu să invoce PNRR".
• 59.000 de români au încasat peste 600 milioane lei în 13 ani
59.000 de participanţi şi moştenitori la Pilonul II de pensii au încasat 605 milioane de lei de la introducerea acestui sistem (2008) şi până la finele lunii septembrie 2021, a anunţat, în noiembrie 2021 APAPR. Plata pensiilor din Pilonul II se face acum integral sau defalcat pe 5 ani, dar autorităţile pregătesc această lege prin care plăţile să fie în tranşe lunare pe durata vieţii, fără posibilitatea de a se mai încasa integral suma acumulată.
1. De acurd
(mesaj trimis de Anonim în data de 14.01.2022, 08:06)
"dacă ASF şi Ministerul Muncii vor să facă porcării în domeniu, să şi le asume, nu să invoce PNRR".
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.01.2022, 09:02)
Pentru P2, as fi de acord sa ii primesc in transe egale, ca asa am si platit. Dar pentru P3 , am un contract cu ei si cum este facut contractul , trebuie sa se respecte intelegerea! NU ESTE ACCEPTABIL SA SCHIMBI REGULILE IN TIMPUL JOCULUI!
2.1. Comentariu eliminat conform regulamentului (răspuns la opinia nr. )
(mesaj trimis de Redacţia în data de 14.01.2022, 09:46)
...
2.2. Comentariu eliminat conform regulamentului (răspuns la opinia nr. )
(mesaj trimis de Redacţia în data de 14.01.2022, 09:46)
...
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.01.2022, 12:14)
Ce repede se misca administratorii de fonduri pe mana cu ASF care face numai porcarii si nimeni nu mai are incredere in ei. Banii toti odata macar sa pot sa imi cumpar un pachet de biscuiti la pensie nu un biscuite lunar. Administratorii de fonduri nu au nicio obligatie fata de banii din Pilonul II, isi iau bine merci comisionul si pe mana cu ASF se prefac ca aduc randamente deponentilor, dar cand masa va ajunge la pensie adica peste 15 ani vor da toti faliment si noi vom ramane doar cu ce am cotizat. Intre timp devalorizarea va manca toti banii din Pilonul II.In 13 ani au aratat ca inmultirea banilor a fost cu mult sub inflatie, adica nu au avut niciun randament. Ca si ina acest an ei au facut 5% si inflatia este 8,5%, fondurile devalorizate cu 3,5%. An de an s-au situat sub inflatie. Ce pensie vei avea daca nu li se impun randamente mai mari? Acolo nu modifica legea ca de trebuie aparati administratori de fonduri. Nu vor sa ii dea pe toti pentru ca se joaca cu ei si daca ii pierd nu au nicio responsabilitate. Banii toti la pensionare asa este cel mai corect. Nu avem incredere in ASF si in propunerile lor au dovedit de atatea ori ca nu ne apara, vezi RCA, SIF-uri, si alte combinatii facute de ei. Polonia si Ungaria au renuntat la Pilonul II obligatoriu, Germania nu isi obliga cetatenii la Pilonul II, doar Romania face asta, iar legislatia este in favoarea administratorilor de fonduri.
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.01.2022, 16:03)
Pai fi atent.Eu voi iesi la pensie intr-un an jumate(daca supravietuiesc si nu inghet in casa iarna asta).Voi avea de luat din p2 cam 21.000 ron dupa calculele mele.Toti odata ar fi cam 4000 euro la vremea aia.Ca mai creste saracul.Daca-mi vor da banii in 12 ani rezulta cam 28 euro pe luna.Cu banii astia probabil vei cumpara doua kile de ceafa de porc.Realitatea este c-am fost un fraier ca am aderat la mizeria asta.Da'm-a futut la cap nashul meu ca avea target de la BRD.Mi-am ciuntit si pensia de stat.Buna afacere.Adevarul ca astia fac ce vor cu noi.Pe cine mama dreakului sa mai alegi ca sa ai incredere ca vor face ceea ce promit?
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.01.2022, 23:58)
Cine protesta in Piata Victoriei cand psd ul a vrut sa lase la optiune fiecaruia ,acum de ce plangeti,usr isti vor sa ne scoata la pensie ls 70 ani +12 ...
4. plata integrala, evident
(mesaj trimis de Marian în data de 14.01.2022, 12:49)
Plata in transe are rost numai in ipoteza in care diferenta ramasa la dispozitia fondului/companiei platitoare, este reinvestit pe baza unui profil de risc al pensionarului.
Eu sustin ca plata trebuie facuta integral si apoi fiecare decide cum va utiliza suma respectiva. Banii obtinuti pot fi reinvestiti iar cheltuielile curente se pot achita (chiar si partial) din profitul investitiei sau pot acoperi soldul creditelor contractate anterior, pentru a usura costul vietii de pensionar...
4.1. Comentariu eliminat conform regulamentului (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de Redacţia în data de 14.01.2022, 16:04)
...
4.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.01.2022, 18:00)
Da
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.01.2022, 17:58)
Singura varianta este plata integrala la pensionare.
Stiu si eu ce sa fac cu banii adunati in fond.
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.01.2022, 18:10)
sa ii restituie pe toi odata ca vad eu ce facu ei
7. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.01.2022, 20:18)
Dar ASF-ul nu ar putea să își aducă aminte că legea pensiilor private pilonul 2, prevedea că până la finalul anului 2016, contribuția trebuia să ajungă la 6% ?