Stenogramele discuţiilor din şedinţa de Guvern de săptămâna trecută referitoare la avizarea iniţiativei legislative ce prevede pedepsirea cu închisoarea a persoanelor care dezvăluie informaţii din dosarele penale sunt nesatisfăcătoare şi alimentează suspiciunile, consideră Răzvan Martin, reprezentantul ActiveWatch.
Agenţia de Monitorizare Media a solicitat Executivului să desecretizeze respectivele stenograme după ce, în urmă cu o săptămână, Guvernul a anunţat, iniţial, că proiectul în cauză a fost avizat pozitiv, comunicând, ulterior (după ce o parte dintre jurnalişti s-au sesizat, afirmând că autorităţile vor să pună "botniţă" presei şi că vor ieşi în stradă) că, de fapt, iniţiativa nu ar fi fost aprobată, la mijloc existând o "eroare tehnică".
Stenogramele au fost făcute publice ieri, sub următoarea formă:
".................................
Dl. Victor-Viorel Ponta
Puncte de vedere.
Domnule ministru Nicolicea?
Dl. Eugen Nicolicea
.................................
Poziţiile 10-18 sunt nefavorabile în forma prezentată.
.................................
Dl. Victor-Viorel Ponta
Bine, ......, dacă nu sunt observaţii, aprobate.
................................."
Pe marginea celor câteva rânduri, Răzvan Martin a comentat: "Se poate înţelege absolut orice, pentru că sunt foarte multe puncte, puncte. Este o bătaie de joc, şi citatul din Ponta este întrerupt de puncte, puncte. Aceste stenograme alimentează suspiciunile. Executivul nu a reuşit să lămurească o neînţelegere, după ce a avut o problemă gravă de comunicare cu o săptămână în urmă. În şedinţa de Guvern, sunt aprobate avize favorabile şi nefavorabile, dar între cele două rânduri Nicolicea putea spune orice, poate s-a răzgândit".
Amintim că miercuri, 29 octombrie, Executivul a anunţat că proiectul de lege prin care senatorul PSD Şerban Nicolae cere ca dezvăluirea informaţiilor din dosarele penale, în curs de cercetare, să fie pedepsită cu închisoarea a fost avizat favorabil.
Seara, după ora 22.00 şi după ce o parte din reprezentanţii mass-media au protestat împotriva acestei decizii, Guvernul a revenit cu un alt comunicat, în care arată că respectiva iniţiativă a fost avizată nefavorabil.
La miezul nopţii, Executivul a revenit cu un al treilea comunicat, în care preciza: "Dintr-o eroare tehnică, în comunicatul de presă de după şedinţa de guvern s-a transmis informaţia că toate proiectele prezentate în şedinţa de guvern au primit aviz favorabil. Pentru corecta informare a opiniei publice, menţionăm că, printre cele 37 de puncte de vedere ale Guvernului cu privire la unele proiecte legislative iniţiate în prezent, există câteva care nu au primit aviz favorabil. Printre acestea se enumeră şi proiectul de Lege pentru modificarea Legii nr. 286/2009 privind Codul Penal, referitor la noi pedepse pentru cetăţenii care dezvăluie informaţii din dosarele penale, care nu a fost avizat pozitiv de către Guvernul României".
Ziua următoare, Guvernul a transmis presei punctele de vedere referitoare la proiectul în cauză ale Departamentului pentru Relaţia cu Parlamentul, Ministerului Justiţiei şi Guvernului, toate nefavorabile, cel din urmă fiind datat în 22 octombrie. Corneliu Calotă, purtătorul de cuvânt al Guvernului, ne-a explicat, la data respectivă, că documentul a fost "formulat" în 22 octombrie şi a intrat în şedinţa de guvern miercuri, 29 octombrie.
Menţionăm că miercuri seara, înaintea celui de al doilea comunicat, premierul Victor Ponta, întrebat ce părere are despre faptul că iniţiativa senatorului PSD Şerban Nicolae a fost avizată pozitiv de Guvern, a declarat, citat de agenţiile de presă: "Într-o societate normală, cei care dau informaţii din dosare sunt Birourile de presă ale Parchetelor şi pentru cei care cumva dezvăluie informaţii nepublice, în toată Europa, există sancţiuni".
Cristi Godinac, preşedintele MediaSind, consideră că "povestea cu uite avizul nu e avizul pare cusută cu aţă albă".
Săptămâna trecută, domnia sa ne-a declarat: "Marea bătălie pentru respingerea acestui atac la libertatea de exprimare se va da în Camera Deputaţilor (n.r. propunerea de modificare a Codului Penal a fost adoptată tacit de Senat, în prezent aflându-se în dezbatere la Camera Deputaţilor) sau, în final, dacă rezultatul este nefavorabil democraţiei, în Parlamentul European pentru declanşarea procedurii de infringement, în urma petiţiei pe care FRJ MediaSind va fi obligată să o depună, la fel ca în cazul vulnerabilităţii presei la adresa siguranţei naţionale".
Printre altele, propunerea legislativă prevede: "Dezvăluirea, fără drept, de mijloace de probă sau de înscrisuri oficiale dintr-o cauză penală, înainte de a dispune o soluţie de netrimitere în judecată ori de soluţionare definitivă a cauzei, de către o persoană care a luat cunoştinţă de acestea în virtutea unei calităţi stabilite de lege sau a atribuţiilor de serviciu, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la doi ani sau cu amendă".
Dacă fapta este săvârşită de un judecător sau de un reprezentant al organului de urmărire penală, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 5 ani.
Senatorul PSD Şerban Nicolae, iniţiatorul proiectului, a fost, în trecut, avocatul ex-senatorului PSD Cătălin Voicu, condamnat la şapte ani de închisoare pentru corupţie.