• Senatorii UDMR nu participă la plen până la rezolvarea situaţiei
Liderul senatorilor UDMR, Fekete Andras Levente, a declarat, ieri, că parlamentarii Uniunii nu vor participa la şedinţele de plen ale acestei Camere până când Guvernul nu va adopta o Hotărâre privind rezolvarea situaţiei de la UMF Târgu Mureş. Fekete Anras Levente a spus că motivul este legat de ezitarea manifestată de Guvern în legătură cu adoptarea unei Hotărâri privind învăţământul în limba maghiară la UMF Târgu Mureş, în pofida înţelegerii avute în şedinţa de ieri dimineaţă a coaliţiei. Parlamentarul a spus: "Am înţeles că, totuşi, Guvernul mai stă pe gânduri legat de înţelegerea de azi-dimineaţă (n.r. ieri), când toţi cei care am stat la masă şi care facem parte din coaliţie am fost de acord, inclusiv PDL şi toată lumea, că va trebui rezolvată situaţia de la UMF din partea Guvernului prin emiterea unei hotărâri de Guvern (...) Am înţeles că mai sunt nişte ezitări şi până când nu vedem hotărârea de guvern, până atunci nu participăm la lucrări".
Deputaţii UDMR au primit, ieri, mandat de la preşedintele formaţiunii, Kelemen Hunor, să nu participe la şedinţa Camerei Deputaţilor, aşteptând adoptarea HG privind UMF Târgu Mureş.
Preşedintele UDMR Kelemen Hunor a declarat că în coaliţie s-a decis elaborarea unei hotărâri de Guvern pentru înfiinţarea unei linii maghiare de învăţământ la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş, aceasta urmând să intre în şedinţa de Guvern de astăzi.
Kelemen Hunor a declarat, ieri, citat de Mediafax, că liderul PDL Emil Boc a venit în coaliţie cu un mandat care arată că PDL susţine aplicarea Legii educaţiei "în spiritul şi litera ei, iar acest lucru se poate face prin adoptarea unei hotărâri de Guvern pentru înfiinţarea unei linii maghiare la UMF Târgu Mureş".
Liderul UDMR a precizat: "Am discutat, luni, în coaliţie despre situaţia UMF Târgu Mureş, iar preşedintele PDL, Emil Boc, a venit cu un mandat care suna în felul următor: PDL susţine aplicarea Legii educaţiei în spiritul şi litera ei, iar acest lucru se poate face prin adoptarea unei hotărâri de Guvern pentru înfiinţarea unei linii maghiare la UMF Târgu Mureş. În acest moment, discutăm despre textul propriu-zis, despre conţinutul HG, astfel încât marţi să intre în şedinţa de Guvern. Problema UMF Târgu Mureş sperăm să fie rezolvată".
Hotărârea de înfiinţare a unei noi facultăţi în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş va fi adoptată astăzi de Guvern şi va asigura predarea în limbile maghiară şi engleză în cadrul acestei structuri, a declarat vicepremierul Marko Bela (UDMR). "Am reuşit să ajungem la o înţelegere şi mâine (n.r. astăzi) Guvernul va adopta o hotărâ-re privind înfiinţarea unei noi facultăţi în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie. Va fi o nouă facultate care va funcţiona în limbile maghiară şi engleză şi va cuprinde medicina şi farmacia în limba maghiară, dar şi medicina în limba engleză şi alte câteva specialităţi, deci va fi o facultate mai amplă".
Întrebat dacă Guvernul nu se teme de faptul că Senatul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş ar putea avea o opinie contrară, Marko Bela a precizat că înfiinţarea noii facultăţi reprezintă atribuţia Executivului. "Era obligaţia Guvernului să rezolve această problemă şi, conform legii, înfiinţarea de facultăţi intră în atribuţiile Guvernului", a spus Marko.
Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş, Constantin Copotoiu, a declarat că nu crede că va fi emisă o hotărâre de Guvern privind înfiinţarea unei linii maghiare de învăţământ, însă, dacă va fi cazul, HG respectivă poate fi atacată în justiţie.
• Voinescu: Mă întreb ce se va întâmpla cu UDMR dacă PDL ar decide să nu mai participe la şedinţe
Purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, a declarat, ieri, că este surprins de atitudinea UDMR de a nu participa la lucrările Camerei şi se întreabă ce s-ar întâmpla cu Uniunea dacă într-o bună zi ar decide şi PDL să nu mai participe la şedinţe. "Atitudinea UDMR mă surprinde şi mă întreb, glumind pe jumătate, ce se va întâmpla cu UDMR dacă într-o bună zi vom decide noi să nu mai participăm la şedinţe, iar ei ar vrea să participe", a spus Voinescu, citat de Mediafax.
• Ponta nuanţează poziţia USL privind depunerea unei moţiuni de cenzură în cazul UMF
Preşedintele PSD Victor Ponta a declarat, ieri, că USL va ataca în contencios administrativ eventuala HG privind UMF Târgu Mureş, el precizând că moţiunea de cenzură va fi depusă de către opoziţie în cazul în care decizia referitoare la UMF va fi luată de Executiv prin OUG.
Întrebat dacă USL va depune moţiune de cenzură în ceea ce priveşte situaţia de la UMF Târgu Mureş, Ponta a răspuns: "Staţi un pic. Problema e următoarea: nici ei nu ştiu la ce soluţie au ajuns din punct de vedere juridic. (...) În general, pentru PDL nu prea există o problemă cu legile şi cu Constituţia. Dar, totuşi, dacă adoptă Hotărâre de Guvern, o atacăm în contencios, avem dreptul. Dacă e vorba de Ordonanţă de Urgenţă, discutăm de moţiune de cenzură".
Liderul PSD a spus că situaţia actuală, în care ministrul Educaţiei Cătălin Baba face presiuni asupra Senatului UMF Târgu Mureş, reprezintă "o glumă a istoriei". Ponta a spus: "În februarie 2002, Guvernul PSD de atunci a primit un protest public virulent al rectorilor din Cluj împotriva ideii de segregare în Babeş Bolyai şi celelalte universităţi pe criterii etnice. Cel care a prezentat acest protest era un tânăr conferenţiar, Cătălin Baba. Istoia e ciudată, uneori râde de oameni. Cătălin Baba e într-o situaţie mai mult decât penibilă. Poate învăţăm să fim mai consecvenţi, serioşi, pentru că, iată, vremurile se schimbă. E o glumă a istoriei că ministrul Baba e cel care face presiuni celor de la Târgu Mureş că le taie banii dacă nu sunt de acord cu o soluţie politică neadecvată acestui moment".
Fostul ministru al Educaţiei Cris-tian Adomniţei a declarat, ieri, că USL va depune moţiune de cenzură dacă Guvernul Ungureanu adoptă HG privind înfiinţarea liniei în limba maghiară la UMF Târgu Mureş.
• Aproximativ 300 de studenţi au protestat la Târgu Mureş, scandând "Nu distrugeţi UMF"
Aproximativ 300 de studenţi ai Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş şi alte persoane au protestat ieri după-amiază, în Piaţa Teatrului din municipiu, unde au scandat "Nu distrugeţi UMF", urmând să pornească într-un marş către sediul universităţii.
Manifestanţii au avut pancarte pe care scria "Nu separării etnice", "Respectaţi legea", "Nu suntem troc politic", "Nu ne vindeţi", "Vrem autonomie universitară", "Şantajul e ilegal" şi "Baba, nu strica treaba".
Studenţii aveau banderole albastre pe braţ, simbolizând unitatea în UMF Târgu Mureş. Vicepreşedintele Ligii Studenţilor din Târgu Mureş, Nucu Marica, le-a spus celor prezenţi, în discursul ţinut, că UMF este oferită ca troc politic "pentru zece voturi în Guvern". "Vrem să fim împreună, să învăţăm împreună, suntem mai buni împreună", a spus Marica.
• Antonescu: Ministrul Baba se face unealta UDMR
Preşedintele PNL Crin Antonescu a declarat, ieri, că ministrul Educaţiei Cătălin Baba se face "unealta" UDMR în a exercita "presiune şi şantaj" asupra Senatului UMF Târgu Mureş, în loc să apere autonomia universitară, el exprimându-şi speranţa ca premierul să nu asume o decizie în acest caz. Antonescu a spus: "Exprim speranţa că premierul nu va asuma o decizie, o Hotărâre de Guvern care să fie expresia imixtiunii inacceptabile a intereselor electorale ale unei formaţiuni politice în destinele unei instituţii de învăţământ superior. Se cunoaşte poziţia UDMR, am constatat poziţia ehivocă - nu e prima dată - a PDL, am constatat şi că, în fond, ministrul Educaţiei Cătălin Baba care ar trebui să fie primul apărător al autonomiei şi al unei instituţii foarte importante, practic se face unealta UDMR în a exercita presiuni, şantaj asupra Senatului Universităţii".
Preşedintele PNL a precizat că poziţia USL este de sprijinire totală a conducerii Senatului UMF Târgu Mureş şi de respingereea totală a oricărei tentative de încălcare a autonomiei universitare: "Credem că e o responsabilitate foarte mare, ar fi o decizie de foarte mare gravitate ca prin HG aceste lucruri să fie schimbate fără a se ţine cont de opţiunea conducerii Universităţii, a studenţilor, de toate acele instituţii ale societăţii civile care s-au pronunţat. Cred că prima obligaţie a oricărui Guvern, a oricărui premier, e aceea de a apăra instituţiile, Constituţia, pentru că autonomia universitară e prevăzută expres în Constituţie, nu doar în legile Educaţiei", a spus Antonescu.
El a precizat că UMF din Târgu Mureş a funcţionat de la înfiinţare în regim bilingv, multicultural, şi nu s-a pus problema că minoritarii maghiari nu s-ar fi bucurat de dreptul firesc de a învăţa în limba lor maternă.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.03.2012, 17:12)
Baba strica treaba!.
Facultate cu predare in maghiara si engleza !??. Hmm; le vor lua toti studentii care vor sa invete/ sa se perfectioneze in engleza, ca apoi sa plece din tara. Nu va mai ramane nimeni( sau doar cei slabi) la sectia romana!!.