SCENARIU PENTRU 2024 Marile economii ale lumii vor fi asiatice

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 24 iulie 2020

Marile economii ale lumii vor fi asiatice

China va fi prima economie mondială în viitor, urmată de SUA şi India

Potrivit Forumului Economic Mondial, unul dintre motoarele acestei schimbări îl reprezintă clasa mijlocie din Asia, care prosperă tot mai mult

Clasamentul celor mai mari economii ale lumii va arăta diferit în 2024, faţă de situaţia prezentă, poziţiile de top urmând să fie deţinute majoritar de ţări asiatice, conform prognozelor organismelor internaţionale.

Forumul Economic Mondial (WEF) susţine, citând date ale Băncii Mondiale şi Forumului Monetar Internaţional (FMI), că ţările din Asia vor deţine patru din primele cinci poziţii ale topului marilor economii ale lumii, după mărimea Produsului Intern Brut (PIB) în 2024, ceea ce va duce mai jos în acest clasament statele europene care încă sunt puteri economice.

Creşterea economică a Chinei a fost solidă încă din anii 1990, în timp ce India şi Indonezia au intrat mai recent în top 10 al celor mai mari economii din lume, iar aşteptările arată că aceste două ţări asiatice (India şi Indonezia) vor ajunge pe poziţiile trei şi cinci în 2024, când Japonia este preconizată să se claseze pe locul al patrulea, în timp ce Rusia va urca pe locul al şaselea.

Potrivit acestui top, în 2024, China va fi cea mai mare economie a lumii, detronând SUA, care vor ajunge pe locul al doilea. Urmează, conform scenariului mai sus menţionat, India, Japonia şi Indonezia. Pe următoarele locuri în Top 10 vor fi Rusia, Germania, Brazilia, Marea Britanie şi Franţa.

Conform WEF, unul dintre motoarele creşterii solide a PIB-ului Asiei îl reprezintă clasa mijlocie de pe continent, care prosperă tot mai mult. Dacă în China, populaţia este îmbătrânită, ceea ce pune în pericol consumul, în Indonezia, Filipine şi Malaysia, este preconizată creşterea semnificativă a forţei de muncă în anii următori, fapt care va contribui la un avans important al veniturilor medii disponibile, potrivit Forumului Economic Mondial.

Sursa subliniază că multinaţionalele asiatice, precum Huawei din China şi Tata Group din India, au apărut în acest secol şi sunt aşteptate să se extindă tot mai mult pe scena globală.

Dar, creşterea rapidă din Asia vine, de asemenea, cu propriul set de probleme, precum o divizare tot mai accentuată între veniturile rurale şi cele urbane, degradarea mediului şi noi provocări pentru guverne şi instituţii, potrivit Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite (FAO).

Cele mai recente date ale Statista arată că PIB-ul mondial a însumat circa 75 de trilioane de dolari în 2019, pe primul loc în rândul marilor economii din lume situându-se Statele Unite, cu un PIB de peste 21,4 trilioane de dolari. Urmează China, cu 14,14 trilioane de dolari, Japonia - cu 5,15 trilioane de dolari, şi Germania, cu 3,86 trilioane de dolari. În acest clasament, India ocupă poziţia a cincea, cu aproape 2,94 trilioane de dolari, urmată fiind de Marea Britanie, cu 2,74 trilioane de dolari. Pe locul al şaptelea este plasată Franţa, cu un PIB de 2,70 trilioane de dolari, iar pe poziţia a opta observăm Italia, cu 1,98 trilioane de dolari. Locurile nouă şi zece sunt ocupate de Brazilia (1,84 trilioane de dolari) şi Canda (1,73 trilioane de dolari), conform Statista. Urmează Rusia, cu un PIB de 1,63 trilioane de dolari, şi Coreea de Sud, cu aproape 1,63 trilioane de dolari. Indonezia era, anul trecut, abia pe locul 16, cu un PIB de 1,11 trilioane de dolari.

Creşterea economiei globale a fost de circa 3% în 2019, faţă de anul anterior, însă pentru anul curent, în contextul pandemiei de coronavirus, FMI preconizează un declin de 4,9%, comparativ cu o scădere de 3% pe care o anticipa în aprilie. În schimb, în 2021, PIB-ul mondial este aşteptat să crească cu 5,4%, conform scenariului FMI.

Statista aminteşte că, în 2008, clasamentul economiilor mondiale plasa pe primul loc Statele Unite, urmate fiind de Japonia, China, Germania, Marea Britanie, Franţa, Italia, Brazilia, Rusia şi Spania.

Conform estimărilor Statista pentru anul 2030, clasamentul va fi puternic modificat, iar ţările emergente precum China, India, Rusia şi Brazilia, vor creşte mai rapid decât statele industrializate. Statista anticipează că, în 2030, China va continua să fie cea mai mare economie a lumii, cu un PIB de 31,7 trilioane de dolari, urmată de SUA, cu 22,9 trilioane de dolari. Pe poziţia a treia va figura India, cu un PIB de 7,97 trilioane de dolari, urmată de Brazilia, cu 5,86 trilioane de dolari, şi Japonia, cu 5,85 trilioane de dolari. Pe locul al şaselea apare Rusia, cu 4,73 trilioane de dolari, urmată de Germania, cu 4,44 trilioane de dolari, Franţa, cu 4,20 trilioane de dolari, Marea Britanie, cu 3,64 trilioane de dolari, şi Mexic, cu 2,99 trilioane de dolari. Scenariul pentru 2030 plasează Indonezia doar pe poziţia a 12-a, cu un PIB de 2,44 trilioane de dolari, înaintea sa aflându-se Italia, cu 2,86 trilioane de dolari.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Ne prezentati un fel de loz în plic. Adică nimic.

    MARILE economii???

    BRIC suprematie? 

    Estimari? 

    TREZIT I_VA ! 

    Orice estimare in domeniu a fost ERONATA in ultimele decenii si acum veniti IAR cu platitudini statistice??? 

    Ca asa rezulta din estimari ? Sunteti normali sau "inocenti"?

    Buna dimineata ! 

    Adică sclavii sa depășească stăpânii de sclavi? E o glumă, domle, cum sunt multe fantezii în cifre aruncate pe piață. Pai cele 3 tari mari din Asia ca populație, China, India și Indonezia înseamnă mana de lucru, aia niciodată nu vor putea sa fie mai mult de atât. Ori asta e de fapt o săracie, adevărata bogăție e in Occident și o să rămână acolo. Uitati-va la elveția, Suedia, Irlanda, norvegia, israel, Belgia, olanfa, Austria, Australia, Sua, Canada, franta, germania, Japonia, acolo sunt adevăratele bogății ale lumii. Ăștia de care scrieri voi și Rusia nu ii vor depăși secole ca sa nu zic niciodată. Noi adunam cifre de genul cat produc trei țări cu 3 mod de oameni și nu vedem că nu bogăția lumii e la miliardul ăla de oameni din Occident.

    Exista o confuzie in articol! Este prezentat un clasament al tarilor la pib-ul nominal,care este corect! Dupa aceea este prezentata o prognoza a pib-ului tarilor in putere de cumparare pentru anul 2024,adica peste cinci ani! Trebuie sa intelegem ca exista o diferenta intre pib-ul nominal si paritatea puterii de cumparare! China este deja pe primul loc in ceea ce priveste pib-ul in putere de cumparare! Indonezia nu are cum sa depaseasca Germania la pib nominal in doar cinci ani de zile! Este imposibil sa faca saltul de la 1 trilion de dolari la 4 trilioane cat are Germani acum,si asta in doar cinci ani! Daca ne referim la pib-ul in putere de cumparare atunci este posibil! Sa nu le amestecam,pentru ca iese un ghiveci!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb