SCENARIUL UNUI SCANDAL Familiile Geoană şi Bazac, ţintele scandalului "Băneasa Investment"?

Darius Porumboiu
Ziarul BURSA #Politică / 27 martie 2009

Numele actualului ministru al Sănătăţii, Ion Bazac, este vehiculat tot mai intens în scandalul de la Ministerul de Interne, alături de fostul socru al fotbalistului Adrian Mutu

Afaceristul Gabriel Popoviciu care controlează afacerea "Băneasa Investment" este naşul de cununie al lui Ionuţ Costea, cumnatul lui Mircea Geoană

Liderul PSD şi-ar construi o vilă în cartierul din Băneasa, prin una din firmele actualului ministru al sănătăţii

Miza mandatului de ministru al Sănătăţii al lui Ion Bazac: Compania Naţională Farmaceutică, formată din Antibiotice şi Sanevit, fosta companie unde tatăl lui Bazac a fost acţionar şi administrator, preluată apoi de omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu, al cărui proaspăt asociat, Cozmin Guşă, este noul consultant politic al lui Mircea Geoană

Firele scandalului "Băneasa Investment", soldat cu cele mai spectaculoase reţineri de după 1989, se întind până la vîrful PSD, iar ţinta pare să fie actualul lider al social-democraţilor, Mircea Geoană.

Gabriel Popoviciu, influentul om de afaceri, reţinut de DNA marţi seara împreună cu şefii serviciului de informaţii din Ministerul de Interne, este naşul de cununie al lui Ionuţ Costea, cumnatul lui Mircea Geoană. Mai mult, potrivit unor surse din PSD, una din firmele actualului ministru al Sănătăţii, Ion Bazac, ar construi mai multe vile în cartierul Băneasa al lui Gabriel Popoviciu, iar una din vile ar reveni chiar lui Mircea Geoană. Informaţia nu a putut fi confirmată oficial, dar tot mai multe zvonuri din ultimele zile vehiculează că ţintele acestui scandal instrumentat de DNA ar fi, de fapt, familiile Geoană şi Bazac.

DNA a confirmat ieri informaţiile din presă potrivit cărora Cornel Şerban, fostul şef al Serviciului de Informaţii, învinuit în dosarul Băneasa Investment, ar fi pus la dispoziţia unei persoane oficiale a statului român listingul cu apelurile telefonice ale unui politician, iar în schimbul acestui serviciu, ar fi fost promovat ca director adjunct al serviciului de informaţii din Ministerul de Interne.

DNA a confirmat informaţia fără să nominalizeze cine este persoana oficială, dar în presă au apărut deja informaţii că ar fi vorba de consulul României de la Milano, Tiberiu Dinu (cumnatul ministrului Ion Bazac).

Familia Bazac este asociată în firma Forza Rossa Store cu Alexandra Dinu, fiica consulului României de la Milano, şi fosta soţie a fotbalistului Adrian Mutu.

De altfel şi relaţia de afaceri dintre familia Bazac şi grupul italian pentru comercializarea puternicelor automobile Ferrari în România, prin grupul Forza Rossa, este pusă tot pe seama relaţiilor din Italia ale consulului Tiberiu Dinu.

Potrivit unor surse, Cornel Şerban ar fi încercat să blocheze anumite informaţii în presă legate de afacerile familiei Bazac, iar convorbiri care atestă aceste acţiuni ar fi consemnate la dosarul penal instrumentat de DNA. Din datele noastre, informaţiile despre afacerile familiei Bazac se refereau la afacerea Sanevit, cea mai mare fabrică de seringi din ţară.

Una din primele măsuri anunţate de actualul ministru al Sănătăţii a fost crearea Companiei Naţionale Farmaceutice, prin fuziunea Antibiotice şi Sanevit, plus alte structuri din portofoliul Sănătăţii. Ce nu se ştie însă este că familia Bazac s-a intersectat după 1990 cu istoria afacerii Sanevit.

Ion Bazac, tatăl actualului ministru, a fost acţionar semnificativ şi administrator al afacerii Sanevit, companie care a beneficiat de un credit de 60 de milioane de dolari cu garanţia statului, preluat apoi de AVAB. În 2002, când Ion Bazac junior era secretar de stat la Ministerul Sănătăţii, acţiunile statului de la Sanevit au fost transferate de la AVAB la Ministerul Sănătăţii.

Ion Bazac senior a rămas administrator la această companie şi după ce ea a fost preluată de omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu, cel care a promovat-o pe piaţa de capital, în prima operaţiune de listare a unei companii private pe piaţa de capital.

Coincidenţa face ca Sorin Ovidiu Vîntu să fie cel care acum, prin intermediul lui Cozmin Guşă, îi asigură consultanţă politică liderului PSD, Mircea Geoană.

Tot acest scenariu pare să confirme speculaţiile că dosarul penal "Băneasa Investment", instrumentat de procurori de mai bine de şapte ani, ar fi izbucnit acum din considerente politice.

Citiţi articolul: Fostul şef al DGIPI: "La Popoviciu fac coadă să intre şi Băsescu şi Tăriceanu"

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Asa se intampla numai intr-un sat fara caini se poate fura cum s-a furat in Romania ultimilor 20 de ani; Daca toate structurile statului dupa revolutie au fost ca si desfintate de cine sa le fie frica la hotii si afaceristii din politica ?! , Si-au facut de cap dupa cum au vrut, au furat si au vandut din tara tot ce se putea vinde repede si pe bani chas acum alergam dupa iluzii ca tot ei sunt cei care vor face legea in Romania pana la schimbarea regimului acesta capitalist!! Numai comunistii mai pot indrepta aceasta situatie, la fel era si in perioada de dupa razboi din cauza asta au luat la putere comunistii oare asta se vrea acum?, va dati seama ca daca la alegerile generale dupa aceasta criza apare un partid cu tenta comunista si promisiuni sociale v-a castiga alegerile in mod sigur?,;si atunci sa vezi constructii de autostrazi si canale de irigatii cu maharii de azi care vor trebuii sa dea socoteala pentru dezastrul in care s-adus tara?, Nu vi s-ar parea normal?.

    Economie capitalista de nasi si cumnati care platesc si ei saracii ,dobanzile de aici incolo la imprumuturile Tarii...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb