Schengen, o bombă şi la Viena, dar şi la Bucureşti

Sorin Rosca Stanescu
Politică / 6 decembrie 2022

Sorin Rosca Stanescu

Ne mai desparte o zi, ziua de mâine, până când, pe 8 decembrie, vom şti dacă avem sau nu unanimitatea indispensabilă pentru admiterea României în spaţiul Schengen. Miza uriaşei dispute, care se duce pe muchie de cuţit, nu mai este de mult de natură tehnică. Este de natură economică. Şi ameninţă să răbufnească politic. Atât în Austria, cât şi în România. În funcţie de decizia care va fi luată, se poate schimba algoritmul puterii în ambele state. De aici înverşunarea cu care şi unii şi alţii îşi apără poziţiile.

Ieri, la Viena, au avut loc două reuniuni importante legate de tema de mai sus. Întâlnirea experţilor şi reuniunea miniştrilor de Interne, la care a participat şi Lucian Bode, care, în ultima vreme, face naveta în capitala Austriei, întorcându-se mereu cu coada între picioare. Deşi prestaţia lui este corectă. Numai că, dată fiind miza uriaşă economică şi politică, Lucian Bode este fără vina lui depăşit. Nodul gordian ar trebui tăiat de o altă mână. Care tremură. Mâna care s-a angajat să edifice "România lucrului bine făcut". Miza politică este relativ simplu de dezvăluit şi de explicat. Coaliţia aflată la putere în Austria e pe muchie de cuţit. Atârnă de rezultatul alegerilor care au loc în ianuarie în Austria inferioară, unde Dreapta este ameninţată să piardă, aflându-se pe ultimul loc în sondaje. De aici, opoziţia vehementă a cancelarului, care este convins că ar putea inversa rezultatul, dacă le-ar pune talpă românilor şi bulgarilor la intrarea în Spaţiul Schengen. Cancelarul Karl Nehammer, membru ÖVP, instalat la putere acum un an, este convins şi de neclintit, în sensul că interesele şi respectiv succesul Dreptei nu pot fi asigurate decât prin bararea rutelor libere româneşti şi bulgăreşti pe teritoriul Uniunii Europene. De ce aşa? Vom vedea mai la vale. Dar ideea este că rămâne neînduplecat. Şi, în aceste condiţii, joi, ministrul de Interne al Austriei îşi va exercita dreptul de veto. Cel puţin aşa este stabilit până în acest moment.

De unde totuşi atâta încrâncenare? De ce ar fi interesată Austria într-un asemenea grad de nelărgirea spaţiului Schengen, încât aceasta să devină o condiţie electorală de maximă importanţă? Ne ajută să primim un răspuns la această întrebare analistul economic Petrişor Peiu. Acesta, în ultima sa analiză, demonstrează cu cifre de necontestat care este interesul României versus interesul partenerilor noştri europeni. Neprimirea în spaţiul Schengen înseamnă, de 11 ani, o zi în plus la fiecare transport de mărfuri, întârziere generată de cozile la vamă. Consecinţele sunt: costuri mai mari pentru păstrarea mărfii în bună stare, costuri de întârziere în lanţurile de aprovizionare, care devin mai lungi, costuri suplimentare cu plata şoferilor, costuri suplimentare cu consumul de combustibil. Comerţul României de bunuri depăşeşte 210 miliarde de euro doar în primele nouă luni ale acestui an. Dacă am face parte din spaţiul Schengen, volumul de mărfuri ar creşte cu o cincime. Am beneficia de 30 de miliarde de euro în plus anual din comerţul nostru exterior. Dată fiind ponderea acestui tip de comerţ şi a transporturilor, s-a calculat că Produsul Intern Brut ar putea să crească cu 45 de miliarde de euro anual. Economia României ar creşte cu o şesime şi, în acelaşi timp, balanţa dintre importuri şi exporturi s-ar mai echilibra puţin. Privind lucrurile din cealaltă direcţie şi aplicând principiul vaselor comunicante, asta nu o mai spune Peiu, o spun eu, ceea ce pierde România câştigă ceilalţi. Iar dintre ceilalţi, Austria poate ocupa un loc fruntaş. Interesată în acest sens, de fapt în acelaşi sens, a fost până de curând şi Olanda, dar în cele din urmă a cedat din punct de vedere politic. Şi a cedat şi Suedia, după ce a oscilat periculos. În schimb Austria se pare că nu va ceda.

Deci eforturile lui Lucian Bode sunt inutile. Pentru că ştiu şi austriecii, la fel de bine cum ştim şi noi şi cum ştiu şi alţii că, în conformitate cu toate rapoartele posibile şi imposibile, România îndeplineşte cu prisosinţă - şi încă de 11 ani - condiţiile tehnice. Şi, în plus, a fost demontată tot de către experţi şi gogoriţa conform căreia traficul de migranţi spre Austria ar avea drept rută România. Nimic din ceea ce, în mod corect, ar putea fi invocat, nu mai poate fi invocat. Cancelarul Austriei se cramponează de veto, pur şi simplu imaginându-şi că astfel dă satisfacţie unor cercuri de afaceri direct interesate în transporturi şi comerţ cu mărfuri, precum şi în protejarea forţei de muncă austriece, creându-i acesteia un statut privilegiat, şi ar putea obţine pe ultima sută de metri o inversare a opţiunilor de vot în Austria inferioară. Dacă pierde, se teme că partidul pe care-l reprezintă va fi măturat din coaliţia aflată la putere. Iar el nu va mai fi cancelar. Acelaşi tip de efect ar putea să se producă şi la Bucureşti.

Mai mulţi analişti politici fac o paralelă între situaţia de azi şi cea de acum 11 ani când, în urma primului eşec de proporţii prin care România a fost lăsată pe nedrept în afara spaţiului Schengen, Traian Băsescu a fost silit să-l sacrifice pe Emil Boc. Declanşând o stare de instabilitate politică şi generând în cele din urmă venirea la Palatul Victoria a coaliţiei USL. Făcând o extrapolare, aceşti analişti consideră că acum se poate întâmpla la fel.

Nu este deloc exclus ca preşedintele Klaus Iohannis, care şi-a legat cele două mandate şi de acest angajament al intrării României în spaţiul Schengen, pentru a evita să devină un paratrăsnet al dezamăgirii şi, respectiv, nemulţumirii generate de un nou refuz, să-l sacrifice pe generalul cu patru stele, premierul Nicolae Ciucă, şi să dinamiteze coaliţia aflată la guvernare, făcându-o responsabilă de cele întâmplate. În realitate însă, personajul cel mai legat, prin fire văzute şi nevăzute, de interesele Austriei şi care, în acelaşi timp, deţine încă şi cea mai mare putere în statul român şi dispune de cele mai multe mijloace de presiune externă este nimeni altul decât Klaus Iohannis. Degeaba l-a trimis la înaintare pe Lucian Bode. Sau pe Nicolae Ciucă. Sau pe parlamentarii populari conduşi de Rareş Bogdan. Numai el ar fi avut instrumentele necesare de a negocia cu cancelarul Austriei. Nu principial. Nu tehnic. Ci politic. Utilizând până la urmă pârghiile, inclusiv cele economice, de presiune de care România dispune în raport cu Austria. Pentru că şi Austria poate fi blocată de Bucureşti în fel şi chip.

Opinia Cititorului ( 37 )

  1. Suedia si Olanda sunt chipurile de acord cu intrarea Romaniei in Schengen fiindca se opune Austria deci nu mai trebuie sa-si bata cuie in talpa de pomana.Noi nu suntem obligati sa oprim toti migrantii care vor sa se duca in vest,din ce motiv trebuie sa cheltuim bani si sa folosim resurse umane pentru a-i proteja pe austrieci?Sunt cumva fratii nostri?In plus ,trebuie sa-i faultam si d.p.d.v economic prin firmele si bancile lor din tara noastra.Exista ac pentru cojocul lor,doar sa se vrea acest lucru.Sa se duca Klaus sa vorbeasca cu ei fiindca vorbesc aceiasi limba!!Asta este datoria sa de presedinte al Romaniei!

    1. Viata marunta are acela care accepta sa fie prostul si boul care trage la jugul oricarui parazit neispravit.

      Dupa 8 decembrie Romania trebuie sa renunte la pozitia feciorelnica in relatia cu "prietenii" din vestul apropiat si sa adopte pozitii mult mai ferme in relatiile cu acestia. Orice palma acceptata de Romania constituie premiza pentru palma urmatoare.  

      Pana cand asta? 

      Putem sa lovim si noi in interesele austriecilor, atat in tara noastra, cat si in Europa, iar daca tot ne acuza cancelarul austriac pentru migrantii care ajung in Austria, poate ca ar trebui sa facem in asa fel incat sa ii dam dreptate omului dupa 8 decembrie, ca sa stie ca nu suntem prostii lui. Ar mai trebui sa vedem ce face Raiffeisen cu despagubirile pe care le are de acordat clientilor inselati si sa blocam transferul de dividende catre actionarul majoritar pana la despagubirea tuturor clientilor pagubiti, ar trebui sa reluam in calcul supraimpozitarea companiilor din energie, sa vedem ce mai fac si cum o mai duc bancile si asiguratorii straini, sa impunem impozite mai mari pe masa lemnoasa recoltata pe teritoriul Romaniei, sa majoram la 90% impozitul pe veniturile si mai ales pe bonusurile uriase (pe care le iau toate gastile din fruntea multinationalelor) si sa adoptam si alte interventii profund tovarasesti similare cu cea a austriecilor.

      Trebuie sa invatam sa fim domni cu domnii si misei cu miseii (astia au fost miseii dintotdeauna pe taramul asta, iar moartea domnitorului Mihai este una dintre miseliile lor). Ceea ce face austriacul acum este identic cu ce au facut imperialii in 1601 - se folosesc de noi si apoi ne injunghie pe la spate cu halebardele. 

      Trebuie Ordonanta de urgenta de modificare a legii astfel incat nico persoana juridica sa nu poata plati dividendele pana cand nu despagubestetoti clientii pe care i-a inselat si pentru care au fost emise sentinte judecatoresti. Este imoral (si implicit ar trebui sa fie si ilegal) ca Raiffeisen sa plateasca dividende atat timp cat existenta sentinta judecatoreasca care ii impune sa acorde despagubiri tuturor clientilor inselati , iar banca nu s-a conformat. Pentru dividende are bani, dar pentru restituirea banilor luati in mod nejustificat si abuziv de la clienti, nu are bani.

      Foarte adevarate sunt cele spuse de tine.Asa trebuie procedat,noi nu suntem prostii sau milogii nimanui!

      TRADATORII ROMANIEI,sa nu se mai mire ca AUSTRIA,un STAT NAZIST nu ne doreste in SHENGHEN,intrucat,vina este impartita frateste intre NAZISTII AUSTRIECI si TRADATORII ROMANI,in speta,TRADATORII fiind intreaga CLASA POLITICA ROMANEASCA,SERVICIILE si JUSTITIA .! Ca AUSTRIECII sunt NAZISTI,o stie orcine intrucat HITLER a fost AUSTRIAC. Ca TRADATORII Romaniei si Romanilor sunt cei enumerati mai sus,o stiu toti Romanii,intrucat ei au fost cei care au VANDUT TARA cu Romani cu tot. Ce TARA din Europa si=a vandut degeaba bogatiile strainilor ,niciuna.De la caderea lui CEAUSESCU,in fruntea Romaniei,au fost alesi numai presedinti TRADATORI ai acestui neam. Despre clasa POLITICA ce sa mai discutam. Observam cum,toti politicienii romani,sunt mai bogati chiar decat politicienii din vest. Justitia,este parte a TRADARII,prin deciziile date in favoarea STRAINILOR care au codus la SPOLIEREA ROMANIEI de toate BOGATIILE. SERVICIILE,sunt ROMANESTI numai cu NUMELE,ele facand SLUJ in fata STRAINILOR care fac ce doresc prin ROMANIA. In acest caz ii intreb pe ROMANI,oare nu ar fi cazul sa se repete REVOLUTIA din 1989. Ba da. Insa acest lucru,trebuie facut de generatia TANARA care inca mai munceste si traieste in ROMANIA,daca nu vor sa ajunga SCLAVII OCCIDENTALILOR. Asa ca,DESTEAPTATE ROMANE.!

    Stiu foarte putini, la fel cum s a opus la Bruxelles pentru intentia Olandei de a Nu adera Romania la Schengen. Vetoul dat pentru a Nu vinde Petrom in 2011 cu cele 10 procente a evitat vanzarea cu o evaluare mai mica cu 13 miliarde RON, evaluare Care a fost corectata la sedinta AGOA din aprilie 2013.. Cati oameni de Stat ar fi luat o asemenea decizie riscanta, efectul fiind observat in vara anului 2012. Si acum Austria se opune aderarii la Schengen? E mai mult decat o gluma proasta.

    nu va mai agitati atat.

    ciclul de credit arata ca trebuie sa aduptam euro ca sa se mascheze urmatoarea hiperinflatie de pret 

    sa vezi carne la 100 lei kg respectiv 20 euro per kg in cv ani. 

    oricum ficatul a sarit in 20 ani de 300% -400% in pret..ne-au mancat ficatii astia. 

    in timp ce calitatea produselor scade adimetric cu exponentialitatea creditului in economie. 

    o sa facem ceva fomita in fata / unii. 

    s c cret 

    1. Aveti dreptate, era in legatura cu inflatia si data Inca DIN 2004, aici textul din nota 4 a AGOA:Aprobarea propunerii directoratului de acoperire a pierderii contabile reportata provenita DIN aplicarea pentru prima Data a IAS 29 " Raportarea in economiile hiperinflationiste"...prin transferul a unei sume de 13.318.955.276 RON din contul 'Ajustari ale capitalului social" in rezultatul reportat. Si uite asa baietii mosului dintr odata o pierdere de 13 miliarde s a transformat in Profit. E ad varat ca am primit doar o strangere de mana si o Fotografie la discursul celui care ar fi salvat Titanicul, insa m a convins ca merita sa fii Comandant, poti sa te joci cu doamne ca Gheorghe si domni precum Treichl asemenea pisicii cu soriceii...

    De cand tot face afaceri banoase in Romania.... Si de cand ne taie padurile ca in vestul salbatic si fac ce vor pe aici... Nu era normal sa ne mai arate o data cine este stapanul? Noua, slugilor? Eu cred ca chiar meritam. Toleram prea multe de la oricine si asta e ceea ce primim.

    Austriecii vor garantii reale ca Schweighoffer va putea rade in 20 de ani toate padurile Romaniei.

    Dupa accea ne da drumul in Schengen. 

    Pentru toate neîmplinirile Romăniei (sunt foarte multe) trebuie să răspundă clasa politică aflată la butoane și justiția nefuncțională ,din păcate. Aceste două puteri în stat sunt legate printr-un cordon ombilical . Acest cordon trebuie tăiat. Cum? Prin forță că altă soluție nu a mai rămas. Spun asta cu tristețe. Din păcate , astăzi, România este un copil orfan și desculț, nevoit să stea cu măna întinsă la bogății Europei.Asta se întâmplă din cauza și poate chiar cu ajutorul celor care gestionează politică externă și internă a țării.

    1. o solutie ar fi publicarea notei 4 de la AGOA din aprilie 2013 unde se vede negru pe alb cum Petrom a fost pacalita ani la rand din 2007 pana in 2013 cu 13 miliarde RON si astfel actiunile subevaluate. Interesant este ca atunci cand Presedintele a declarat la Berlin ca pe oameni ii deranjeaza unii concetateni ai nostri care le fura din buzunare si nu ii deranjeaza bancherii care fac acelasi lucru cu miliarde, in presa straina s-a tradus miliarde prin milioane....

    tactica noastra este sa intorci de o mie de ori obrazul , tactica milogului . daca-i arzi la polonic , la profit ,imediat se potolesc , pentru neamul prost asta merge garantat .

    1. Corect!Traiesti printre lupi,trebuie sa urli ca lupii!

    Dacian Ciolos - unul din putinii romani, ce a facut din nimic a treia forta politica in Parlamentul European, care a facut lobby pentru interesele Romaniei (ex. aprobarea de care UE a celei mai mari sume alocata unui PNRR.....fiindca stia ca au fost prierdute consistente fonduri in exervitiile financiare precedente) a fost dat la o parte de maretii politicieni si papusarii dîmboviteni (aka serviciile secrete si absolventii de CNAp, IDR, AP)!

    Ciolos a fost singurul politician roman ce s-a opus Ungariei si a lui Victor Orban, drept rasplata politicienii si papusarii din fratia UNDMRului l-au mazilit! 

    Hai miorlaiti acum ca nu avem pe nimeni onest, integru, cu consistenta expertiza profesionala care sa faca lobby pentru Romsnia!

    Ciolos nu e sfant, dar ar fi unul din putinii ce ar fi facut o diferenta! 

    1. Corect.

      lasa-te de beutura ca-ti distorsioneaza perceptia . nici nu-mi aduc aminte de cand am auzit o vb buna despre ciolos .

      Gigicule, deh....nu/ti aduci aminte ...ca doar nu te-au, sau mai corect ne-au, invatat in olimpicul sistem educational romanesc sa intrebarea .....Oare care imi sunt limitele de informare, de cunoastere si de INTELEGERE a ceea ce ma inconjoara???

      Normal ca nu ai auzit o vorba buna, daca te limitezi la informarea din Facebook, publicatiile PSDiste (mai toata presa locala si centrala) si PNListe (ex Newsweek) si AURiste (ex. Activenews)

      De vrei ceva mai multa independenta vezi Adevarul, Dilema veche, Libertatea, Bursa (vezi arhiva) ! 

      bai nene, asta a fodt gluma secolului. Mai ai sa-l lauzi pe ghinea ptr blestemul numit pnrr . Mai ales cand s-o interzice lemnul, carbunele, vaca si gazul. Adica la anu'....

      Eu vorbesc de Ciolos, dumneata de Ghinea. Adica eu vorbesc de fructe, dumneata de legume.

      Deh, sa schimbam subiectul ..... asta ne/a invatat... "olimpicul" sistem de invatamant romanesc....cand nu ai argumente sau nu stii raspunsul!! Ce blestem Dane? Fac pariu ca stii mult mai putin decat este ......adica mai bine spus doar ce vor sa prezinte oficialii pesede si penele!!!! Autostrazile din Moldova din ce bani se fac? Listarea Hidrolelectrica ar fi fost amnata la sfantul asteapta .... Din blestem asa cum spui dumneata? 

      nene, in Moldova nu se va face nio autostrada, nici in Muntenia. De altfel, in Vechiul Regat nu se face absolut nimic, doar este jefuit. 90% din bugetul Romaniei este spraiat prin Ardeal. Cand nu o mai fi nimic, il decupeaza frumos pe Carpati si scapa de mitici. Nasol sa fii sclav. A alatura un absolvent de liceu agricol cu invatamanatul, inseamna ca ai alte perceptii despre realitate. nrr inseaman interzicerea respiratiei pentru romani( dupa lemne, gaz, electric) si contor pe basina vacii

    Ungaria o tara cat jumate de Romania , daca o calci pe bombeu te ameninta la orice , cu vot contra si obtine ce vrea , noi cu adunatura de milog vindem tot de prin casa ca reusim un sfert ca ungurii . tare imi este frica ca pina la urma va fi tot o afacere tip romaneasca , adica ne vindem casa ca sa ne luam palton .

    1. Da, corect!

      Astea sunt rezultatele securicilor pensionati si retrasi la fereala in administratia locala si centrala! Peter Sjizarto e unul din cei mai buni ministri de externe din Europa! El are studii si doctorat fac pe bune, nu ca doctorii din guvernul roman! 

      Corect.Mai degraba o turma de oi condusa de un lup decat o haita de lupi condusa de o oaie!

      Nu palton. Tricou.

    Daca Austria blocheaza aderarea Romaniei , raspunsul trebuie sa fie pe masura : BOICOT economic total . Eu o sa-mi inchid imediat contul bancar pe care-l am la una dintre bancile cu capital austriac , nu mai intru in hipermarketul austriac , evit benzinariile etc etc etc

    1. Asta dureaza o saptamana. Apoi te grabesti si tot in benzinaria din drum te bagi.

      Boicot sustinut nu se face daca nu se vrea de mass media. Si nu se vrea. 

      OMV Petrom , Erste BCR , Raiffeisen Bank , Holzindustrie Schweighofer , Immofinanz , Porr Construct , dumneavoastra ce parere aveti despre intentia politicienilor dvs. de a bloca aderarea Romaniei la spatiul Schengen ?

      De acord . Dar eu tot i-mi inchid contul bancar si nu mai revin peste o saptamana . Daca 1 milion de romani fac lucrul acesta , o sa conteze .

      Bravo! Bine!

      Da lista mai departe pe Fb, telegram, orice ai tu si propune imbogatirea ei cu alte marci si firme austriece:

      OMV, Red Bull, Swarovski, Raiffeisen, BCR/Erste Bank, Spar, Strabag, Uniqua Asigurari, Fisher, Julius Meinl, Pfanner, Schwarzemüller, Steyr Tractor, Stroh, Vienna Insurance Group (VIG - cu toate companiile de asigurari parte din grup) și altele. 

    OMV, Red Bull, Swarovski, Raiffeisen, BCR/Erste Bank, Spar, Strabag, Uniqua Insurance, Fisher, Julius Meinl, Pfanner, Schwarzemüller, Steyr Tractor, Stroh, Vienna Insurance Group și altele.

    1. Da, sa boicoteze populatia, ca guv si parlam dorm.Aaa...nu...ei doar se bat cu pumnii in piept de patrioti ce sint.

      1)In Romania nu mai funcționează DNA ! 2)Inspectia Judiciară este o glumă sinistra. ! 3) PSD că nicăieri în lume administrează prin interpuși peste 150 ha teren pășune și încasează abuziv subvenții europene de pe ele -se aude Kovesi !.4) Oamenii simpli pot fi acuzați de fapte penale,dar când dovedesc contrariul în justitie,cei care induc in eroare organele judiciare sunt apărați cu înverșunare de polițiștii procurorii și judecătorii corupți ! 5) când poate spune Romania că funcționează justiția daca faptele enumerate chiar exista și eu pot dovedi asta chiar și ambasadei americane la București !.

      DNA a fost multa vreme instrument de asasinat economic la adresa capitalului romanesc pentru a face loc capitalului strain "necorupt" (ha,ha)

      lasa-ma cu Directia Nesimtirii Aparate ! ... numai tefelisti virgini mental hardcore mai vin cu texte de genul asta... am fost si eu asa la un moment dat in trecut (acum peste 5 ani), dar m-am trezit. Noroc ca am o minte flexibila si nu iau in brate un "adevar" si fug cu el pe deal ci sunt deschis oricaror viziuni bine argumentate si sustinute de fapte!  

      Lasa-ma cu DNA  

      ca o nota de subsol.... asta ca sa nu ii "invidiati" pe bancherii romani

      ca orice lucrator in banca am prieteni pe la alte banci (inclusiv raiffeisen si bcr) 

      STIATI CA LUCRATORII BANCARI DIN BCR SI RAIFFEISEN NU AU MAI VAZUT LA FATA MARIRI SALARIALE DIN 2017-2018-2019 ????? Si e aproape 2023 acum, ma!  

      Si asta pe fondul unei inflatii cumulate (multianuale pana in prezent) de aproximativ 30-35 % ! SI ASTA PE FONDUL UNEI IMENSE SARITURI A VENITURILOR BRUTE FORMATE LA NIVELUL BANCILOR DATORITA SALTULUI INREGISTRAT DE DOBANZI LA CREDITE!  

      nu-i mai invidiati pe bancheri (cu mitul bancherului bogat,etc) ... capitalul strain bancar prezent in Romania jumuleste pe toate partile posibile tara! Arde pe clienti la dobanzi inalte la credite - inclusiv cu dobanzi joase la depozite !!! - si isi mentine costurile salariale CAT MAI JOS ca niste jivine ce sunt ei !  

    Dacă stăm la coadă în vămi să intrăm in Shengen va trebui să îi punem pe austrieci să stea şi ei la nişte cozi când vin în România ????

    Romania NU are voie sa renunte la gaze contra acces in Schengen !

    Conducatorii romani vor fi aspru taxati daca apeleaza la astfel de manevre NENECESARE!  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb