Schengen şi Bîstroe, teme de actualitate dezbătute de deputaţi cu ministrul de Externe, Bogdan Aurescu

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 27 martie 2023

Bogdan Aurescu

Bogdan Aurescu

Eforturile făcute pentru aderarea ţării noastre la spaţiul Schengen şi situaţia privind canalul Bîstroe se află, astăzi, pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaţilor, la programul Ora Guvernului, unde parlamentarii vor purta un dialog cu ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu. Acesta ar fi trebuit să dea explicaţii în Parlament săptămâna trecută în urma solicitării reprezentanţilor AUR, dar s-a aflat la Bruxelles, la şedinţa miniştrilor de externe din statele membre ale Uniunii Europene, care a precedat Consiliul European ce a avut loc joi şi vineri.

Deputaţii AUR au cerut în urmă cu două săptămâni ca Bogdan Aurescu să ofere explicaţii pe următoarele teme:

"- eşecul aderării României la spaţiul Schengen şi măsurile avute în vedere în vedere pentru îndreptarea acestui obiectiv ratat;

- informare privitoare la lucrările efectuate de autorităţile ucrainiene la Canalul Bîstroe fără aprobarea părţii române, lucrări ce pot genera posibile prejudicii economice şi de mediu cauzate României şi cum vor fi recuperate aceste prejudicii;

- ce măsuri a întreprins Ministerul Afacerilor Externe la nivel diplomatic şi juridic, în speţa Canalul Bîstroe, în vederea stopării acestui dezastru de mediu cu repercursiuni economice grave la adresa României".

Amintim că, în privinţa situaţiei canalului Bîstroe, pe care Ucraina ar fi efectuat lucrări de adâncire a şenalului navigabil, autorităţile de la Bucureşti au solicitat celor de la Kiev permisiunea accesului experţilor din ţara noastră pentru efectuarea de măsurători privind adâncimea în zona respectivă. Iniţial Kievul a spus că va oferi un răspuns până în 15 martie, după care în 16 martie a anunţat că permite efectuarea de măsurători pe braţul Chilia şi pe canalul Bîstroe, cu prezenţa unui expert român la bordul navei de cercetare ucrainene.

Menţionăm că problema privind Canalul Bîstroe a reprezentat tema discuţiei pe care Sorin Grindeanu, mInistrul Transporturilor, a avut-o vineri cu ambasadorul Ucrainei la Bucureşti, Ihor Prokopchuk, căruia i-a solicitat informaţii cu privire la măsurătorile ce vor fi făcute pe canalul respectiv şi braţul Chilia şi cu privire la îmbarcarea experţilor români pe navele ucrainene care vor efectua măsurătorile.

"Ambasadorul ucrainean a precizat că va pune în cel mai scurt timp la dispoziţia părţii române aceste informaţii", a afirmat Sorin Grindeanu, într-o postare pe pagina oficială de Facebook.

Amintim că miercurea trecută, ministrul Transporturilor anunţa că experţii români au finalizat măsurătorile pe sectorul de Dunăre de pe Braţul Chilia, partea ucraineană, între kilometrul 22 şi kilometrul 116, unde autorităţile de la Kiev au permis accesul. Sorin Grindeanu preciza că, pe durata acestor măsurători experţii ucraineni au avut acces la bordul navelor româneşti, în calitate de observatori. De asemenea, potrivit ministrului Grindeanu, autorităţile ucrainene au transmis părţii române că sunt dispuse să facă măsurători pe sectoarele din Dunăre, între kilometrul 11 şi kilometrul 22 al Braţului Chilia şi pe Canalul Bâstroe, cu nave şi experţi ucraineni, iar pentru aceste măsurători, Ucraina s-a arătat dispusă să primească doar doi experţi români la bordul navelor ucrainene.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. grasunel si limitat.

    Trebuie data afara trabucel.  

    ZERO ca ministru

    El si ambasadorul Romaniei in Austria ... ZERO! 

    1. Si valea din functiile nemeritate fiindca e loc pentru altii mai prosti!

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb