Preşedintele Traian Băsescu i-a transmis, ieri, o scrisoare preşedintelui Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, referitoare la votul acordat, marţi, de deputaţi, în privinţa dosarelor lui Adrian Năstase şi Miron Mitrea. Surse politice au declarat, ieri, citate de Rompres, că şeful statului a atras atenţia că Parlamentul nu trebuie să se substituie Justiţiei şi a solicitat Legislativului să găsească cele mai rapide căi pentru a permite autorităţilor judecătoreşti să-şi desfăşoare activitatea. Traian Băsescu este de părere că forul legislativ (Camera Deputaţilor - n.r.) întârzie ""nepermis de mult"" procedura de avizare a urmăririi penale, exprimându-şi nemulţumirea pentru faptul că dosarele celor doi foşti demnitari nu pot face obiectul urmăririi penale, aşa cum se solicita de către procurorii Ministerului Public. Preşedintele apreciază că prin votul de marţi ""parlamentarii foşti şi actuali miniştri au privilegii şi sunt mai presus de lege"". Votul acordat marţi de deputaţi în cazurile Adrian Năstase şi Miron Mitrea este nul, având în vedere că nu a existat cvorumul necesar. La şedinţă au fost prezenţi 208 de deputaţi, iar pentru a lua o decizie trebuiau să participe 220. Deputaţii urmau să decidă marţi dacă acordă sau nu avizul de începere a urmăririi penale în cazurile fostului prim-ministru Adrian Năstase şi al fostului ministru al Transporturilor Miron Mitrea. Deputaţii au votat simultan pentru cele două cazuri, secret cu bile.
Olteanu îşi exprimă şi el nemulţumirea privind întârzierea soluţionării dosarelor de mare corupţie
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, i-a transmis ieri preşedintelui Traian Băsescu o scrisoare prin care îl asigură, la rândul său, de nemulţumirea sa faţă de tergiversările succesive în soluţionarea dosarelor de mare corupţie din România. "Încă din toamna trecută mi-am exprimat regretul că aţi refuzat să colaboraţi cu Comisia prezidenţială înfiinţată prin Ordonanţă de Urgenţă şi desemnată de Consiliul Superior al Magistraturii, tergiversând astfel soluţionarea dosarelor de corupţie vreme de câteva luni, în aşteptarea unei decizii a Curţii Constituţionale care să fie în interesul dumneavoastră. Ulterior, şi în ciuda semnalelor repetate pe care vi le-am transmis, aţi refuzat să respectaţi Legea nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, elaborată, de altfel, de apropiatul dumneavoastră Valeriu Stoica şi care preciza cât se poate de clar că instituţiile competente cer începerea urmăririi penale" - afirmă Olteanu în scrisoarea adresată şefului statului. În aceeaşi scrisoare, Bogdan Olteanu "îşi exprimă regretul că şeful statului se manifestă ca preşedinte jucător şi ca lider PD-L doar atunci când interesul i-o cere".
Bogdan Olteanu: Preşedintele Băsescu nu se pricepe la legi
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, a reacţionat pe un ton vehement la cea de-a doua scrisoare care i-a fost adresată în cursul zilei de ieri de către preşedintele Traian Băsescu. Olteanu spune, într-o scrisoare de răspuns, că şeful statului "nu se pricepe la legi" şi îi solicită acestuia "să nu mai dea lecţii despre ceea ce nu cunoaşte".
Olteanu afirmă că dacă preşedintelui Traian Băsescu i se pare o minciună faptul că parlamentarii PD-L "au chiulit" marţi de la vot să verifice înregistrările de la procesul de votare. De asemenea, Olteanu îi recomandă, în acest sens, lui Băsescu să citească şi relatările din mass-media de miercuri. "În general mi-aş dori ca atunci când este vinovat şi când tovarăşii săi sunt vinovaţi să înceteze să arunce cu noroi în ceilalţi. În ceea ce priveşte legile, chiar şi când nu-i convin îi reamintesc că este obligat să aplice atât legile, cât şi deciziile CCR şi, dacă este nemulţumit de conţinutul actului normativ privind răspunderea ministerială, să-l dea pe Valeriu Stoica afară din PD-L", mai spune Bogdan Olteanu.
În cea de-a doua scrisoare trimisă de Băsescu către Olteanu, şeful statului îl acuză pe preşedintele Camerei Deputaţilor că face afirmaţii false şi că are lipsuri în cunoaşterea legilor, solicitându-i acestuia să facă "efortul elementar" de a citi actele normative în vigoare.