SCHIMBARE DE ATITUDINE LA FEDERAL RESERVE Powell vrea să renunţe la cuvântul "tranzitorie" pentru descrierea inflaţiei

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Internaţional / 2 decembrie 2021

Powell vrea să renunţe la cuvântul "tranzitorie" pentru descrierea inflaţiei

Schimbarea de atitudine a Fed-ului vine după explozia preţurilor de consum şi presupune o întărire mai rapidă a politicii monetare

Riscul unei inflaţii ridicate care să persiste pentru mai mult timp a crescut, iar Consiliul de Politică Monetară (FOMC) al Federal Reserve (Fed) este angajat în a-şi folosi uneltele pentru a reduce inflaţia, a declarat în Congresul american Jerome Powell, preşedintele Fed. Powell a spus că a venit momentul să fie retras cuvântul "tranzitoriu", folosit până acum pentru a descrie puseul inflaţionist din acest an, în condiţiile în care el a fost intenţionat a fi folosit pentru a descrie "termenul scurt".

Totodată, preşedintele Fed a spus că factorii de decizie de la nivelul băncii centrale vor lua în considerare la şedinţa regulată din decembrie o decizie care să accelereze ritmul de reducere a injecţiilor de lichiditate (aşa-numitul "taper"), ceea ce ar oferi flexibilitate Fed-ului pentru a majora dobânzile mai devreme dacă va fi necesar. Finalizarea "taper"-ului era programată pentru iunie 2022, iar Powell a spus că acest final "ar putea fi mutat cu câteva luni". El a adăugat că vor fi câteva rapoarte economice importante şi date noi despre cea mai nouă tulpină de Covid-19 care vor trebui luate în considerare la şedinţa din decembrie a băncii centrale.

Per total, declaraţiile lui Powell semnalează o schimbare de atitudine a Federal Reserve către o întărire mai rapidă a politicii monetare, Fed-ul părând să treacă în tabăra "hawkish", chiar dacă preşedintele băncii centrale a spus că se estimează o scădere a inflaţiei în a doua jumătate a lui 2022, o prognoză general valabilă la nivelul întregii economii mondiale.

Fed-ul e practic obligat să abordeze prudent dar ceva mai decisiv problema inflaţionistă în condiţiile în care s-a ajuns la o rată anuală nemaiatinsă de peste 30 de ani, iar analiştii consideră în general că Fed-ul este "behind the curve", adică în urmă cu deciziile de politică având în vedere că inflaţia dă semne de accelerare şi lărgire. Unii analişti arată chiar că pe formula de calcul a inflaţiei din anii 1970 ritmul creşterilor de preţuri de astăzi l-a depăşit pe cel din perioada Fed-ului lui Paul Volcker.

După cum a mai relatat BURSA, ultimele săptămâni au tot adus semnale privind un "taper" mai rapid şi o accelerare a procesului de restrângere a condiţiilor financiare ultra-laxe din ultimele luni. În ciuda inflaţiei anuale de 6,2% din octombrie, Federal Reserve continuă să opereze cu cea mai acomodativă politică monetară din istorie: dobânzile sunt la intervalul 0,00%-0,25%, iar injecţiile lunare de lichiditate ar trebui să fi început a fi reduse cu 15 miliarde de dolari de luna aceasta de la nivelul de 120 de miliarde de dolari.

Cu privire la majorarea ratelor de dobândă, Powell a mai spus că există un "test în trei părţi" pentru o decizie de majorare. Potrivit preşedintelui Fed, două din părţile acestui "test" vor fi îndeplinite în "următoarele şedinţe" ale Fed-ului, iar singurul care va rămâne supus dezbaterii va fi ocuparea integral a forţei de muncă (eng. "full employment"): dacă se va fi ajuns la "full employment" sau dacă vor fi majoreate ratele de dobândă înainte ca nivelul de dinainte de pandemie al şomajului să fie atins. De notat că circa 70% din economia americană este consum, de aici importanţa pieţei muncii pentru dinamica economică.

Analiştii: "Powell şi Fed-ul renunţă la cuvântul «tranzitorie» exact când preţurile materiilor prime, partea tranzitorie a inflaţiei, încep să corecteze puternic"

Analiştii nu au pierdut "ocazia" oferită de cele spuse de Powell pentru a-l ataca pe preşedintele Fed. Amintim că, în luna martie, când piaţa muncii din SUA era încă pe tendinţă de revenire iar puseul inflaţionist la început, Powell a minimalizat riscurile inflaţioniste, iar apoi, în luna iunie, a minimalizat inflaţia care dădea semne de accelerare. Analistul financiar Sven Henrich îl compară de altfel pe Powell cu Ben Bernanke, preşedintele Fed în perioada 2006-2014, care spunea în 2007, înainte de debutul crizei financiare globale, că segmentul pieţei de creditare subprime "este sub control şi nu reprezintă o ameninţare la adresa economiei".

"Declaraţiile lui Powell cu privire la retragerea cuvântului «tranzitoriu» reprezintă o recunoaştere a faptului că Fed-ul a operat cel puţin din primăvară cu o politică monetară greşită care a continuat să umfle avuţia netă a celor mai bogaţi 1%. Cum se face că această agenţie (guvernamentală) continuă să primească credibilitate în ciuda faptului că continuă să comită erori pe chestiunile importante - de exemplu Bernanke spunând că «subprime este sub control» mă depăşeşte . Fed-ul este mereu ultimul să înţeleagă realitatea. Ce gafă colosală!", a scris Henrich pe contul său de Twitter.

Totodată, David Rosenberg, economist şef la Rosenberg Research & Associates Inc, scrie pe Twitter că Powell şi Fed-ul renunţă la cuvântul "tranzitoriu" exact când preţurile materiilor prime, partea tranzitorie a inflaţiei, încep să corecteze puternic.

"Minereul de fier a scăzut cu 60%, preţul lemnului cu 50%, preţul oţelului a scăzut cu 25%, boabele de soya cu 25%, porumbul cu 20%, ţiţeiul cu 20%, metalele de bază cu 12%, iar Powell decide fix astăzi să se alăture vagonului inflaţionist. O sincronizare perfectă!", arată Rosenberg.

Comentariile lui Powell au contribuit la amplificarea corecţiei pieţelor bursiere din ultimele zile, însă în piaţa americană investitorii au intrat la cumpărare pe scădere. Vineri, pe fondul deprecierilor de după sărbătoarea de Ziua Recunoştinţei, investitorii de retail au intrat masiv la cumpărare şi a fost înregistrată a doua cea mai ridicată valoare zilnică netă de achiziţie de acţiuni US din istorie, 2,04 miliarde de dolari. Totodată, aşa-numitele "dark pool"-uri active în piaţa americană au intrat şi ele la cumpărare pe cele două zile de scăderi mari (vineri şi marţi), potrivit datelor furnizate de squeezemetrics.com.

Cem Karsan, Kai Volatility Advisors: "Mişcările mari din pieţe sunt realizate în afara orelor standard de tranzacţionare"

La rândul său, Cem Karsan, fost market-maker şi fondator al fondului Kai Volatility Advisors specializat în opţiuni, consideră că actuala corecţie este parţial una tehnică, provocată inclusiv de faptul că preţul hedge-urilor pe volatilitate a scăzut extrem de mult după trecerea vacanţei de Ziua Recunoştinţei (joia trecută).

"Pe parcursul lui noiembrie şi până la Ziua Recunoştinţei am avut o ofertă masivă de volatilitate care a ţintuit pieţele. Deci în ciuda tuturor riscurilor macro cu care ne confruntăm (inflaţie în accelerare, încetinire a dinamicii economice, reapariţia Covid - n.r.) există o tonă de stres sub pieţe, dacă te uiţi la pieţele monetare (...), de asemenea am avut 30-35% din componentele indicilor sub media mobilă simplă de 200 de zile chiar dacă eram la maxime istorice. Deci structura internă a pieţei a fost extrem de urâtă dar oferta de volatilitate a fost atât de mare încât a ţintuit piaţa. Acum avem câteva zile cu ştiri foarte proaste care creează riscul şi piaţa se eliberează şi avem această bătaie la categoria grea între pieţele de volatilitate şi pieţele fundamentale", precizează într-un interviu pentru TD Ameritrade Network Cem Karsan.

Acesta adaugă că mişcările mari din pieţe sunt realizate în afara orelor standard de tranzacţionare (afterhours), când pieţele de volatilitate nu sunt atât de lichide, în timp ce în şedinţa standard există mult mai mult suport pentru pieţe.

Karsan mai spune că distribuţia din piaţa futures pentru S&P 500 este "foarte leptokurtică" - unde "ai distribuţii foarte strânse şi apoi dintr-odată ai cozi mari pe oricare parte a distribuţiei în funcţie de leverage".

"Sunt ca doi luptători de sumo care se împing. Dacă amândoi sunt foarte mari nu te duci nicăieri pentru o perioadă, dar în mod ultim dintre ei (va câştiga) (...) şi va avea mai multă energie pentru a produce cozi mai groase. Este important să fii atent la cozi în aceste momente, nu spun că vom avea un crah, dar avem această situaţie kurtotică extrem de tensionată", arată Cem Karsan.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb