SCHIMBARE LA AVAS "Pionul disciplinat" a părăsit şefia AVAS

Cătălin Bălan
Ziarul BURSA #Politică / 27 octombrie 2006

Răzvan Orăşanu

Răzvan Orăşanu

Va veni o zi a tehnocraţilor - au fost ultimele cuvinte spuse ieri de Răzvan Orăşanu la conferinţa de presă în care a anunţat destituirea sa din funcţia de preşedinte al AVAS. Tonul profetic al acestei declaraţii nu ascunde însă niciun resentiment din partea lui Răzvan Orăşanu împotriva celor care l-au destituit. Foarte tânărul ex-preşedinte a înţeles cel mai bine cum se fac jocurile politice, deşi se declară tehnocrat şi vrea să pozeze în chiriaşul unui turn de fildeş neîntinat de politicianisme. De fapt, el sărută mâna care îl loveşte şi respectă în mod "disciplinat", aşa cum a recunos­cut, decizia premierului.

Tabloul destituirii sale, aşa cum îl descrie Orăşanu, este unul grotesc: domnia sa este chemat de dimineaţă la Palatul Victoria, i se spune cât de minunat a fost el în funcţia de preşedinte AVAS şi ce privatizări de succes a încheiat dar, la fel de politicos, este invitat să părăsească funcţia.

După cum recunoaşte, Răzvan Orăşanu nu a întrebat nici un moment de ce este destituit deoarece a fost asigurat că "nu există vreo nemulţumire privind activitatea sa".

Mai mult, după zece luni de şefie în fruntea Autorităţii, lui Orăşanu i se pare "logic" să fie schimbat, "dacă urmărim logica politică" după cum consideră domnia sa.

"Aşa cum am venit disciplinat la AVAS, tot disciplinat plec de la AVAS pentru că am înţeles să mă supun unei decizii luate, în modul cel mai ordonat posibil", declară tehnocratul Orăşanu.

Fostul preşedinte AVAS nu are ce să-i reproşeze premierului ci doar să-i mulţumească pentru perioada când a avut încredere să-i ofere mandatul la AVAS, spune Orăşanu. Ofertele pentru funcţii publice au început să apară pentru ex-preşedintele AVAS cu toate că acesta nu ştie dacă le va onora. În schimb el crede că va lăsa Autoritatea pe mâini bune. "Atanasiu va fi un bun preşedinte pentru AVAS pentru că va avea în plus faţă de mine anvergura politică şi va beneficia de susţinere politică", crede Orăşanu.

Tot presiunile politice au stat la baza destituirii tânărului preşedinte. "Am fost incomod pentru zonele sindicale, pentru politica locală în special din Braşov, iar asupra mea s-au făcut presiuni atât din partea unui consilier prezidenţial (n.n. Theodor Stolojan) în cazul RAFO, şi de mai mulţi senatori şi deputaţi", a afirmat Răzvan Orăşanu.

Orăşanu loveşte şi fuge

Publicarea listei datornicilor "Bancorex" este ultimul gest al lui Răzvan Orăşanu în calitate de preşedinte AVAS. O parte dintre aceşti datornici au fost preluaţi de AVAS iar alţii de BCR, iar suma totală datorată Autorităţii este de aproximativ 1,104 miliarde dolari.

Datornici AVAS sunt în număr de 690 societăţi, iar primele trei în ordinea sumelor datorate sunt "Sanca Impex" Bucureşti, "Ulco" Bucureşti, "Azochim" Săvineşti, cu sume de 57,946 milioane dolari, 57,940 şi 31,622 milioane dolari. 165 dintre societăţi datorează sume mai mari de 1 milion de dolari, iar cea mai mică datorie este de 17.000 de dolari.

Realizările AVAS se pierd pe tabla de şah a politicii

Interesele politicianiste fac uitate realizările AVAS, pe care fostul preşedinte le menţionează: "Am dat 5.000 de miliarde Ministerului Finanţelor din sumele încasate, adică de trei ori mai mult decât era bugetul AVAS la începutul anului". Orăşanu aminteşte că, din cele 120 de societăţi propuse la privatizare în 2006, aproximativ 100 şi-au atins obiectivul.

Monitorizarea postprivatizare a fost încheiată pentru 2.500 din 7.100 de societăţi, iar recuperarea datoriilor a determinat executarea silită a altor 30.000.

În privinţa privatizărilor "mari" precum "Tractorul", Orăşanu spune că va fi organizată o licitaţie la sfârşitul anului. Pentru "Electroputere" există deja raportul de evaluare iar privatizarea se poate lansa în maxim două săptămâni. Cât despre "Nitramonia", aceasta va fi împărţită şi vândută ca activ şi ca pachet de acţiuni.

"Pila lui Tăriceanu" face pe plac contestatarilor

Plecarea lui Răzvan Orăşanu de la AVAS i-a bucurat pe contestatarii acestuia care consideră că singurele motive pentru care a fost destituit sunt cele profesionale şi nu încap decizii politice în această decizie a Premierului.

Dumitru Puchianu, deputatul PD care cerea în august demisia lui Orăşanu prin intermediul ziarului BURSA, ne-a declarat că "Orăşanu a fost pila lui Tăriceanu şi consilierul Premierului înainte să ajungă la AVAS, iar destituirea lui tot de Tăriceanu are motive pur profesionale şi nu de natură politică". Domnia sa consideră că este inadmisibilă "lâncezeala" şi "lipsa de decizie" a fostului preşedinte AVAS, motiv pentru care "a trecut un an şi două luni de când trebuia semnat contractul de privatizare la Tractorul Braşov". Deşi "Tractorul" este considerată o societate care poate atrage investiţii foarte mari şi care se bucură de o piaţă foarte puternică, potrivit lui Puchianu, întârzierea privatizării acesteia este exclusiv din vina lui Orăşanu, consideră deputatul democrat.

"Aveam o oarecare senzaţie că Premierul îl va înlocui pe Orăşanu pentru că sesizările parlamentarilor şi cele venite din presă la adresa lui Răzvan Orăşanu arătau lipsa de profesionalism şi aroganţa acestuia", ne-a spus Dumitru Puchianu. Domnia sa crede că "prin retragerea forţată a lui Atanasiu din funcţia de ministru al Apărării, acesta trebuia plasat undeva", iar deputatul democrat speră ca venirea fostului ministru la AVAS să impună o abordare "mai dinamică" restructurării industriei autohtone.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb