Schimbări de directori cu scandal la Buzău

Ana Felea
Miscellanea / 15 ianuarie 2021

Schimbări de directori cu scandal la Buzău

Reluarea cursurilor după vacanţa de iarnă a adus veşti neaşteptate pentru aproape o mie de directori de unităţi de învăţământ din toată ţara, iar printre aceştia se numără şi zeci de manageri din şcolile din judeţul Buzău. Schimbările au generat discuţii în unele unităţi unde colectivul de profesori nu a acceptat noua conducere, iar în altele au generat nemulţumirea directorilor înlocuiţi care s-au simţit nedreptăţiţi de decizia luată. Mulţi spun că schimbarea are la bază o decizie politică şi nu sunt luate în calcul realizările din ultimii patru ani cât au fost la conducerea şcolilor.

Concret, în judeţul Buzău 28 de unităţi de învăţământ au de luna aceasta o nouă conducere. Este vorba despre directori ale căror mandate au expirat odată cu trecerea a 4 ani de la câştigarea concursurilor pentru aceste funcţii.

Ionel Meiroşu, inspectorul şcolar general al IŞJ Buzău, a declarat pentru şansanews.ro: "Din 147 de funcţii de conducere - directori şi directori adjuncţi, în această etapă s-au vacantat 92 de funcţii. În 2016, octombrie şi noiembrie, s-au desfăşurat probele concursului pentru ocuparea funcţiilor de directori şi directori adjuncţi. Aceştia au primit contract de management educaţional pe 4 ani, începând cu 9 ianuarie 2017. Pe 9 ianuarie 2021 aceste contracte au expirat ca urmare a trecerii timpului. Vor continua activitatea mulţi dintre ei, fiind înlocuiţi 18 directori şi 10 directori adjuncţi de la 13 şcoli gimnaziale, 13 licee şi o şcoală specială. Cei care au rămas au fost nou numiţi în funcţiile de conducere până pe 31 august 2021, sau până la organizarea unui concurs de ocupare a acestei funcţii, dacă se va desfăşura până în data de 31 august".

Unele schimbări au generat discuţii şi chiar proteste. Un exemplu este Şcoala nr. 14 din municipiul Buzău, unde cadrele didactice s-au revoltat după ce la vârful unităţii a fost adus un director din afara şcolii. Acolo a fost nevoie de intervenţia reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean. Oficialii au mers la faţa locului şi în urma discuţiilor, noul director numit în funcţie şi-a dat demisia, iar conducerea şcolii a fost preluată de directorul adjunct.

"A fost mai mult decât o problemă de comunicare între persoana nou numită şi colectivul din Şcoala 14. Persoana în cauză a renunţat formal, a prezentat demisia, Inspectoratul Şcolar numindu-l pe directorul adjunct în funcţia de director.", a adăugat Ionel Meiroşu, inspector şcolar general.

Pe partea cealaltă, restul care au rămas în funcţiile de conducere îşi vor continua activitatea de directori sau directori adjuncţi până la finele lunii august, sau până în momentul în care va fi organizat un concurs pentru ocuparea posturilor respective.

Schimbările au stârnit şi reacţii politice. De exemplu, Liliana Sbîrnea, senator PSD a scris pe Facebook despre deciziile de numire a unor noi directori deşi cei înlocuiţi au avut rezultate bune în mandatele lor.

"1 000 de directori de unităţi şcolare schimbaţi. Excepţie nu a făcut nici judeţul Buzau unde schimbările au fost făcute fără consultarea colectivului de cadre didactice a comitetelor de părinţi sau a autorităţilor locale. Trist este faptul că structurile de partid ale actualilor guvernanţi au schimbat manageri capabili, chiar şi cu orientare " de dreapta", pentru a-şi demonstra "puterea" de a face ce vor!

E dezamăgitor cănd un director e schimbat doar pentru că a manifestat o opţiune politică, sau mai mult, a preferat să stea deoparte în lupta dintre tabere! În unele cazuri au fost înlocuiţi cu rude ale aşa zişilor decidenţi! Dacă ani la rând viaţa şcolii a decurs normal, iată că prioritatea actualilor guvernanţi în plină criză sanitară, nu este deschiderea unităţilor şcolare sau accesul elevilor la învăţământul online, ci instalarea "oamenilor lor"! ", a scris pe Facebook , Liliana Sbîrnea, senator PSD din Râmnicu Sărat, judeţul Buzău.

La rândul său, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a explicat la PRO TV că schimbarea din funcţie a aproximativ 1000 de directori de şcoli este o măsură perfect legală, care nu a fost decisă la nivel politic, aşa cum au sugerat unii lideri politici.

"În România sunt exact 7203 unităţi şi entităţi în învăţământul preuniversitar cu personalitate juridică. Toate aceste şcoli au directori şi au directori adjuncţi. Sunt în număr de aproape 10.000, într-adevăr. Din cei 10.000, aproape 5.000 erau cu concurs şi nu au fost afectaţi, o altă parte erau numiţi cu detaşare, detaşare care a încetat pe data de 9 ianuarie. Conform legii educaţiei naţionale, articolul 258, inspectorii generali, inspectorii generali judeţeni, respctiv inspectorul general al municipiului Bucureşti, are în atribuţii numirea altor persoane până la organizarea concursului, dar nu mai târziu de începerea anului şcolar, cu avizul Consiliului de Administraţie." - a declarat ministrul Educaţiei pentru Ştirile Pro TV.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Schimbari pe ce criterii?Numai politic?Categoric e o prostie!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb