Schimbări la vîrf în companiile din sectorul energetic

Daniel Bojin
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 29 iunie 2004

Silviu Boghiu, directorul general "Electrica", pare să fie primul pe lista Ministerului Economiei

Directorul "Electrica" a ieşit la rampă, recent, cu o declaraţie referitoare la presiunile internaţionale asupra privatizării societăţilor de distribuţie

Conducerile mai multor societăţi din domeniul energetic vor fi restructurate în perioada imediat următoare, susţin surse din Ministerul Economiei şi Comerţului (MEC), fără să precizeze motivele şi numele directorilor care ar urma să fie înlocuiţi.

Se pare că prima societate vizată este "Electrica" SA şi directorul ei general, Silviu Lucian Boghiu. Contactat telefonic, Silviu Boghiu nu a dorit să comenteze aceste afirmaţii. Sursele citate nu au infirmat categoric posibila înlocuire a conducerii "Electrica". Zvonul privind o eventuală demitere a directorului "Electrica" a apărut încă de la începutul săptămînii trecute, însă informaţia nu a fost confirmată oficial pînă în prezent.

Înlocuirile conducerilor companiilor energetice survin într-o perioadă tensionată pentru MEC şi societăţile din subordine, aflate în plin proces de privatizare. Tensiunile au explodat recent, chiar în curtea "Electrica", directorul Silviu Boghiu afirmînd răspicat: "În mod cert, nu vom mai negocia cu italienii şi nu vom mai accepta presiunea internaţională în privatizarea societăţilor de distribuţie. Negocierile cu un singur investitor timp de zece luni au fost crunte. Presiunile Fondului Monetar Internaţional, ale Uniunii Europene şi Băncii Mondiale asupra accelerării privatizării au fost foarte mari şi a trebuit să primim «Enel»-ul, societate cu capital majoritar de stat, cînd am fi putut să-l eliminăm, dacă respectam strict litera legii. Conform acesteia, «Enel» nu mai are voie să participe la privatizarea celorlalte societăţi de distribuţie a energiei electrice pentru că deţine deja capitalul majoritar la două dintre filialele «Electrica»".

Silviu Boghiu consideră că negocierile au fost un succes, iar "Enel" a fost interesat să investească în cele două societăţi, în limitele impuse de partea română, fără să beneficieze de nici o facilitate fiscală şi să vîndă energia electrică la un preţ reglementat pentru perioada imediat următoare. "Cel mai mare succes a fost obligarea Autorităţii de Reglementare în Domeniul Energiei să practice transparenţa în stabilirea metodologiei de calcul al tarifelor de care vor beneficia toate filialele «Electrica»", a adăugat domnia sa.

În urma negocierilor, "Enel" a obţinut o rată de recuperare a capitalului investit de 12% pentru prima perioadă de reglementare (trei ani) şi de 10% pentru a doua perioadă de reglementare, rate care vor fi resimţite în tariful energiei la consumatorul final. MEC va primi 112 milioane de euro pe cele două distribuţii de electricitate, din care 36 milioane de euro reprezintă preţul acţiunilor. Dan Ioan Popescu, ministrul economiei şi comerţului, declara, săptămîna trecută, că preţul de vînzare a pachetelor de acţiuni de la "Electrica Banat" şi "Electrica Dobrogea" a fost negociat în aşa fel încît să nu modifice substanţial tarifele la electricitate în următorii 15 ani.

Companiei italiene i-a fost aprobată o creştere cu 18% în tariful de distribuţie a energiei electrice pentru următorii trei ani, ceea ce înseamnă o scumpire cu 4% a preţului curentului electric la consumatorul final. În perioada 2007 - 2012, tariful de distribuţie va fi majorat cu 12%, procent care va creşte preţul la consumatorul final cu circa 2,5%.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb