Schimbările climatice cresc frecvenţa episoadelor de secetă extremă

O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 7 octombrie 2022

Schimbările climatice cresc frecvenţa episoadelor de secetă extremă

Seceta va deveni o obişnuinţă pentru anumite părţi ale globului în care astfel de fenomene erau foarte rare. Schimbările climatice provocate de om au făcut ca seceta în emisfera nordică din această vară să se poată repeat mult mai des, iar încălzirea continuă ar face ca astfel de episoade să fie mai intense şi mai chiar mai frecvente, avertizează oamenii de ştiinţă. O astfel de secetă, care a afectat Europa, China sau Statele Unite, este probabil să apară aproximativ la fiecare 20 de ani cu clima actuală, faţă de aproximativ la fiecare 400 de ani sau chiar mai rar fără încălzire, potrivit cercetătorilor de la World Weather Attribution (WWA). Secetadin această vară a afectat multe ţări europene, dar şi din America, Asia şi Australia. Consecinţele s-au simţit în sectorul agricol, cu recolte în scădere şi posibile efecte asupra inflaţiei deja ridicate. Această situaţie a favorizat şi incendiile forestiere şi a perturbat producţia de energie electrică, în special hidraulică şi nucleară. Experţii de la Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene estimaseră în această vară că seceta a fost "cea mai gravă din ultimii 500 de ani".În emisfera nordică (în afara tropicelor), schimbările climatice induse de om au făcut ca seceta să fie "mult mai probabilă", potrivit cercetătorilor din reţeaua WWA, care lucrează la instituţii prestigioase din Europa, Statele Unite ale Americii şi Noua Zeelandă.

Această probabilitate a fost crescută cu un factor de "cel puţin 20" din cauza lipsei de umiditate a solului în zona rădăcinii, partea de sol care se află la 1 metru sub pământ şi din care plantele extrag apă pentru a se hrăni. Când această zonă foarte importantă este afectată, vorbim de secetă "agricolă" sau "ecologică". Potrivit news.ro, probabilitatea evenimentului a fost crescută cu un factor de "cel puţin 5" pentru umiditatea de suprafaţă a solului, care corespunde cu primii şapte centimetri. Încălzirea de la începutul erei industriale, care a fost alimentată de combustibili fosili, a ajuns deja la aproape 1,2 grade Celsius, ducând la o serie de dezastre. Acordul de la Paris urmăreşte să menţină această încălzire sub două grade şi, dacă este posibil, aproape de 1,5. "Vara 2022 a arătat cum schimbările climatice cauzate de om cresc riscul de secete agricole şi ecologice în regiunile agricole şi dens populate din emisfera nordică", a declarat Sonia Seneviratne, profesor la Zurich, care a fost co-autor al studiului. "Trebuie să încetăm să ardem combustibili fosili dacă vrem să stabilizăm condiţiile climatice şi să prevenim agravarea acestor secete. Vor deveni mai frecvente şi mai intense cu orice creştere a încălzirii", a avertizat ea. Cercetătorii au analizat, de asemenea, regiunea Europei Centrale şi de Vest. Rezultatele sunt mai puţin spectaculoase: încălzirea globală indusă de om a făcut ca seceta la suprafaţă să fie de aproximativ 5 până la 6 ori mai probabilă acolo şi seceta agricolă de aproximativ 3 până la 4 ori mai probabilă, conform calculelor lor. Această diferenţă nu înseamnă că schimbările climatice au avut un impact mai mic asupra Europei în comparaţie cu restul emisferei nordice, ci reflectă mai degrabă uşurinţa metodologică de a înţelege mai bine evenimentele într-o regiune mai mare.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Redeschiderea minelor de carbune din

    Germania,polonia ...etc. cu centralele 

    aferente sí tancherele "ECHO"americane 

    care aduc gazul "ieftin",face inutile toate

    incercarile de salvare a climei 

    1. Singurul care ajuta la salvarea climei e gazul metan, rusii fac tot ce pot in directia asta, chiar se depasesc pe ei insisi, fiecare zi e un nou record.

      Ai dreptate gazul metan este mult mai

      putin poluant decat carbunele.petrolul

      sau chiar lemnu' 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb