Schimbările climatice cresc riscul de inundaţii devastatoare

O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea #Mediu / 27 septembrie

Schimbările climatice cresc riscul de inundaţii devastatoare

English Version

Schimbările climatice au crescut de două ori riscul apariţiei ploilor torenţiale, precum cele care au provocat recent inundaţii devastatoare în Europa Centrală, potrivit unui raport publicat miercuri de grupul World Weather Attribution (WWA). Raportul subliniază necesitatea unor măsuri urgente din partea factorilor de decizie politică pentru a stopa încălzirea globală, avertizând că astfel de fenomene vor deveni din ce în ce mai frecvente dacă nu se iau măsuri rapide. Inundaţiile din această lună au fost cele mai grave din ultimele două decenii în Europa Centrală şi de Est, soldându-se cu 24 de decese şi pagube semnificative. Oraşele au fost acoperite de noroi şi moloz, clădirile au fost avariate, iar podurile prăbuşite au dus la costuri de reparaţii care se ridică la miliarde de dolari. Potrivit raportului WWA, ciclonul Boris, care a adus precipitaţiile devastatoare, a provocat cele mai abundente ploi înregistrate vreodată în Europa Centrală. Oamenii de ştiinţă din cadrul grupului au concluzionat că schimbările climatice au dublat probabilitatea apariţiei unor astfel de ploi torenţiale, care sunt acum şi cu 7% mai intense. "Aceste inundaţii sunt o dovadă clară a efectelor devastatoare pe care încălzirea globală, cauzată de combustibilii fosili, le are asupra planetei noastre," a declarat Joyce Kimutai, cercetătoare la Institutul Grantham din cadrul Imperial College din Londra şi coautoare a studiului. Ea a subliniat că, până când sursele de energie precum petrolul, gazul şi cărbunele vor fi înlocuite cu energie regenerabilă, furtuni precum ciclonul Boris vor declanşa ploi tot mai abundente, amplificând riscul de inundaţii devastatoare. Cercetătorii au explicat că, deşi combinaţia de fenomene meteorologice care a provocat furtuna a fost neobişnuită - cu aer rece deplasându-se deasupra Alpilor şi aer cald provenind din Marea Mediterană şi Marea Neagră - schimbările climatice au intensificat astfel de evenimente, făcându-le mai frecvente şi mai periculoase. Raportul preconizează că, în condiţiile climei actuale, cu o încălzire de 1,3 grade Celsius faţă de nivelurile preindustriale, o furtună similară se poate forma o dată la 100 până la 300 de ani. Cu toate acestea, dacă încălzirea globală va atinge pragul de 2 grade Celsius, care ar putea fi atins până în 2050, astfel de furtuni vor aduce cu cel puţin 5% mai multe precipitaţii şi vor fi cu 50% mai frecvente.

Concluziile raportului pun o presiune suplimentară asupra liderilor politici de a implementa măsuri concrete şi rapide pentru a limita emisiile de gaze cu efect de seră, prevenind agravarea schimbărilor climatice şi minimizând impactul fenomenelor meteorologice extreme asupra comunităţilor din întreaga lume.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Nu schimbarile climatice cresc (determina) inundatii devastatoare.

    Aceasta afirmatie falsa este vehiculata de cei care afecteaza direct normalitatea temperaturiilor si a precipitatiilor pe glob si ascund adevarata cauza.  

    Aceasta afirmatie este un neadevar, o manipulare a opiniei populatiei spre a o indeparta de la constatarea adevaratelor cauze ale catastrofelor, secete, incendii, grindina, inundatii din anii trecuti si mai ales din acest an.  

    Toate catastrofele "climatice" pe care omenirea le traieste in ultimii ani nu se datoreaza incalzirii globale. Incalzirea in sine este un fenomen artificial, care se datoreaza dereglarii circulatiei normale, "istorice" a norilor pe pamant, a producerii si raspandirii precipitatiilor pe Tera.  

    Acel mecanism care regla si ar putea regla caldura la sol si atmosferica, umiditatea, a fost distrus de unele activitati oamenilor, si nu sobele centralele si de flatulenta rumegatoarelor cum se sustine la Comisia UE.

     

    Noi, oanenii, ne cam alintam ca putem face si putem drege cu planeta asta! Da, putem, la nivelul puricelui pe elefant. Eram si eu adeptul teoriei privind impactul activitatii umane asupra naturii doar ca, istoric vorbind, am ajuns sa inteleg ca noi nu suntem nimic! In ultimii 18.000 de ani nivelul marii a crescut cu 120 de metri! Din care peste 100 de metri in primii 10.000 de ani, cand omul aproaoe ca nu exista! In ultimii 2000 de ani nivelul marii a ramas aproape constant.

    As putea continua cu Sahara, Kalahari, Peninsula Arabia.... N-are rost... oamenii sunt doar un nimic la scara planetara. 

    Referitor la prezent, ni se tot vantura minciuna cu CO2-ul datorat activitatii umane, in acelasi timp in care se trece cu vederea faptul ca anual se produce, natural, echivalentul CO2 uman prin procese naturale cum ar fi incendii masive de vegetative sau desertificare, procese care au existat (la fel ca si inversul lor) mult inainte ca omul sa realizeze ca nu-i maimuta!

    1. Genul de habarnist semidoct care are impresia ca stie ceva:-)… CO2 care era inmagazinat in arbori, vegetatie, etc din care provin hidrocarburile, este eliminat in atmosfera acum in ultima suta de ani de cand sunt utilizate…deci petrolul si gaz folosit acum e CO2 care a fost inmagazinat milioane de ani in urma si acum este eliberat in atmosfera. Asa se intampla cand la scoala bei cerneala:-)

      Plus carbune…ca pe ala il ardem de 200 de ani:-)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb