Columbia este unul dintre cei mai mari producători de cafea din lume, cu vânzări anuale de 2,64 miliarde de dolari de cafea Arabica cultivată pe pantele abrupte din munţii Anzi, care împiedică mecanizarea. Exporturile Columbiei sunt depăşite doar de cele ale Braziliei şi Vietnamului, dar producţia este pusă în pericol de schimbările climatice, care provoacă eroziune şi alunecări de teren.
În pofida exporturilor globale, fermele de cafea din Columbia au în general dimensiuni modeste, de 4.000-48.000 de metri pătraţi, iar în prezent sunt tot mai vulnerabile la dezastre provocate de schimbările climatice, cum ar fi inundaţii, secetă şi invazii ale dăunătorilor, potrivit unei cercetări efectuate de Jessica Eise, membră Ross în programul doctoral Brian Lamb School of Communication la Purdue University şi Natalie White, profesor asistent pentru comunicare la Purdue, citate de MarketWatch, potrivit News.ro.
Pentru cei 300.000 de producători de cafea din Columbia, aceste riscuri de vreme extremă, cuplate cu anotimpurile tot mai impredictibile, bolile culturilor şi invaziile insectelor, asociate schimbărilor climatice, le pun în pericol existenţa.
Cercetarea a avut loc la începutul anului 2018, în rândul cultivatorilor de cafea din Risaralda, pentru a afla cum se adaptează aceştia la schimbările climatice.
Un număr de 45 de fermieri au fost întrebaţi, între altele, ce sunt schimbările climatice şi cum îi afectează acestea.
Peste 90% dintre cultivatorii de cafea au raportat modificări ale temperaturilor medii, aproximativ 74% au spus că perioadele de secetă au devenit mai lungi şi mai grave, iar 61% au spus că are loc în înrăutăţire a eroziunii şi a alunecărilor de teren din cauza ploilor.
Fermierii au mai observat un impact al modificărilor mediului asupra culturilor. Circa 91% au declarat modificări ale ciclurilor de înflorire şi de rodire ale plantelor de cafea, 75% au observat o dezvoltare a dăunătorilor, iar 59% o creştere a bolilor culturilor.
Fermierii consideră că schimbările climatice le pun în pericol existenţa, iar aceste schimbări au creat incertitudini legate de rutina activităţilor.
Deoarece sezoanele de plantare şi recoltare nu mai sunt regulate sau predictibile, de exemplu, mulţi fermieri nu se mai pot baza pe indicatorii tradiţionali sezonieri, care să îi ghideze în privinţa momentului potrivit pentru plantare, recoltare sau îngrijire a culturilor de cafea.
Organizarea activităţilor de culegere a boabelor de cafea a adevenit şi ea o problemă pentru că arborii nu mai înfloresc în acelaşi timp, din cauza sezonului instabil. O altă problemă este noua legislaţie a muncii din Columbia menită să descurajeze folosirea muncii copiilor, ceea ce face găsirea lucrătorilor mai dificilă.
În perioada 2008-2013, producţia de cafea a Columbiei a scăzut cu aproximativ 33% din cauza fenomenelor El NiZo şi La NiZa, care au amplificat ploile, perioadele înnorate şi valurile de căldură.
Columbia a făcut eforturi să crească producţia, iar în acest an fermierii anticipează că vor recolta 13,3 milioane de saci cu boabe de cafea, în creştere cu 23% faţă de nivelul anului 2013, dar sub obiectivul oficial de 14,7 milioane de saci. Federaţia Naţională a Cafelei din Columbia atribuie acest fapt ploilor excesive şi vremii înnorate.
Cafeaua este cel mai importat export agricol al Columbiei, cu o pondere de 31% în comerţul cu produse agricole. Industria columbiană a cafelei valorează anual 1,97 de miliarde de dolari, iar în acest sector lucrează aproximativ 800.000 de persoane.
Alte state aflate în dezvoltare, în care industria cafelei este afectată grav de schimbările climatice, cum sunt Brazilia şi Tanzania, au încercat unele strategii de adaptare care au avut succes. Acestea includ introducerea unor noi varietăţi de boabe de cafea, îmbunătăţirea managementului solului şi apei şi accesul sporit la împrumuturi şi alte servicii financiare, pentru a ajuta fermierii să depăşească perioadele cu recolte proaste sau să investească în tehnologii noi.