Schimburile comerciale dintre Regatul Unit şi UE au scăzut la niveluri record în prima lună a relaţiei post-Brexit

J.P.
Internaţional / 13 martie 2021

Schimburile comerciale dintre Regatul Unit şi UE au scăzut la niveluri record în prima lună a relaţiei post-Brexit

Comerţul între Regatul Unit şi Uniunea Europeană a fost lovit în prima lună a relaţiei post-Brexit, exporturile şi importurile scăzând la niveluri record, în contextul restricţiilor aplicate de fiecare parte în pandemie, potrivit Reuters, citat de Digi24.

Exporturile de bunuri britanice către UE, excluzând aurul care nu este bază monetară şi alte metale preţioase, au scăzut cu 40,7% în ianuarie faţă de decembrie, arată datele Biroului Naţional de Statistică de vineri. Importurile au scăzut cu 28,8% - un alt record.

Statistica britanică spune că pandemia, care a dus la măsurile de carantină din ianuarie, a făcut ca impactul Brexit să fie dificil de cuantificat după noile reglementări de la graniţă. De asemenea, s-a schimbat şi modalitatea de colectare a datelor.

Însă încă există semnele impactului Brexit.

În special comerţul cu chimicale a fost slăbit, arătând o încetinire a acumulării stocurilor de farmaceutice înaintea sfârşitului perioadei de tranziţie a Brexit, arată Biroul de Statistică.

Biroul subliniază o scădere de 64% în exporturile de hrană şi animale vii către UE - inclusiv crustacee şi peşte.

A mai arătat întârzierile provocate de birocraţia impusă de Asociaţia Scoţiană pentru Fructe de mare, perioada de semnare a contractelor de consignaţie fiind de şase ori mai lungă ca de obicei.

Citeşte şi: Uniunea Europeană ia în calcul lansarea a două proceduri împotriva Marii Britanii pentru nerespectarea acordului Brexit

"Indicii din exterior sugerează că parte din comerţul mai slab pentru bunuri de la începutul lunii ianuarie 2021 ar putea fi atribuit întreruperilor provocate de sfârşitul perioadei de tranziţie", a mai spus BNS.

Multe companii au adunat bunuri la sfârşitul anului trecut pentru a evita întreruperile, adâncind scăderile din schimburile comerciale din ianuarie.

BNS a precizat că un sondaj separat privind afacerile sugerează că schimburile şi-au mai revenit spre sfârşitul lunii.

Regatul Unit a amânat, joi, cu aproape 6 luni introducerea unei serii de controale post-Brexit pe importuri din UE, spunând că firmele au nevoie de mai mult timp să se pregătească din cauza impactului pandemiei.

Citeşte şi: UE denunţă "o încălcare" a acordului Brexit. Londra refuză să introducă controalele alimentare între Marea Britanie şi Irlanda de Nord

Premierul Boris Johnson spune că noile politici comerciale independente înseamnă că se pot concentra pe schimburi cu economiile globale în dezvoltare rapidă, deşi mulţi analişti sunt sceptici că aceasta va cântări mai mult decât schimburile pierdute cu UE.

Autorităţile de prognoză din Marea Britanie spun că noile reguli de comerţ ale ţării cu UE, cea mai mare piaţă unică din lume, vor eroda productivitatea sa pe termen lung cu 4%, în comparaţie cu rămânerea în blocul comunitar.

Schimburile de bunuri ale Marii Britanii, inclusiv cu state non-UE, au ajuns la 9,826 miliarde de lire sterline în ianuarie, de la 14,315 miliarde în decembrie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb