Sclavagismul din fotbal dispare în toamnă

Dan Nicolaie
Ziarul BURSA #Sport / 26 iulie 2010

Transferul lui Adrian Mutu de la FC Argeş la Dinamo este un exemplu de implicare a unei persoane din exterior într-o astfel de tranzacţie.

Transferul lui Adrian Mutu de la FC Argeş la Dinamo este un exemplu de implicare a unei persoane din exterior într-o astfel de tranzacţie.

"Stăpânii de sclavi" din fotbal sunt obligaţi să-şi restrângă activitatea, jucătorii ale căror drepturi federative sunt deţinute de firme, impresari sau bănci nu se vor mai putea transfera pe plan internaţional.

Regulamentul Federaţiei Române de Fotbal nu permite unei persoane fizice să deţină drepturile federative asupra unui jucător, dar această prevedere a tot fost driblată constant. Firme oarecare sau de impresariat sportiv au deţinut în coproprietatea cu anumite cluburi de fotbal drepturile asupra unor jucători, fără să existe nici un fel de probleme. Din această toamnă, fotbaliştii aflaţi într-o astfel de situaţie nu vor mai putea fi transferaţi peste hotare. Sistemul introdus de FIFA, TMS (Transfer Matching System), nu acceptă ca într-o astfel de tranzacţie să apară şi o a treia parte. Din 5 octombrie, toate transferurile internaţionale trebuie să fie făcute prin TMS, astfel fiind evitată şi evaziunea fiscală în fotbal. FIFA este tranşantă: drep-turile federative ale jucătorilor pot fi deţinute numai de cluburi, nu de firme, impresari sau bănci.

Sunt deja celebre cazurile, unele din ele anchetate şi în dosarul "transferurilor", în care jucători consacraţi au ajuns la echipe din afara ţării printr-un "off-shore", ca să se piardă urma.

În urma unor astfel de tranzacţii cluburile încasau sub 50% din suma oferită de cumpărător. Nici tinerii jucători de la academiile de fotbal nu se vor mai putea transfera direct în străinătate, ei trebuie să fie legitimaţi mai întâi la o echipă din ţară.

În acest moment, există peste 30 de fotbalişti sub 20 de ani, de mare perspectivă, care au contracte cu echipe din Portugalia, Spania, Italia, Scoţia, Franţa şi care nu au jucat niciun minut în una din primele două divizii din ţara noastră.

Transferul lui Adrian Mutu de la FC Argeş la Dinamo este un exemplu de implicare a unei persoane din exterior într-o astfel de tranzacţie. Fotbalistul a fost cumpărat cu 750.000 de dolari de către Gigi Neţoiu, pe atunci investitor la Rocar Bucureşti, şi oferit celor de la Dinamo. Acesta şi-a recuperat investiţia ulterior, când jucătorul a plecat la Inter Milano. Ulterior schema s-a repetat de nenumărate ori, în sfera influentă a lui Neţoiu se aflau, la un moment dat, aproape 50 de fotbalişti, care erau mutaţi de la un club la altul, în funcţie de interesele acestuia. Costescu, Vrăjitoarea, Murgan, Negoiţă, Baldovin, Rohat, Alexa, Grigorie, Bălace, C. Dobre, M. Oprea, D. Tudor sunt câţiva dintre jucătorii "impresariaţi" de Neţoiu. Universitatea Craiova, Rocar, Dinamo, Astra Ploieşti, Gloria Bistriţa, FC Bihor, FC Argeş, Politehnica Iaşi, Unirea Urziceni, Jiul, Ceahlăul, Dacia Mioveni sunt cluburile la care au evoluat fotbaliştii omului de afaceri. Din această cauză s-au făcut numeroase speculaţii legate de meciuri necurate, dar niciodată nu a putut fi dovedit ceva în acest sens, fie că instituţiile nu au dorit-o, fie că nu au putut-o dovedi.

Firma de impresariat a fraţilor Becali a deţinut în coproprietate cu clubul Dinamo mai mulţi jucători - Nicolae Mitea, Ciprian Marica, Florin Cernat fiind cei mai cunoscuţi dintre ei. Procentele în ceea ce priveşte drepturile federative variau de la 50 la 80% , astfel că impresarii dictau cum să se facă un transfer sau altul. În situaţii similare s-au aflat şi preşedinţi de club şi antrenori. Un scandal enorm s-a stârnit în jurul trecerii internaţionalului Tiberiu Ghioane de la Rapid la Dinamo Kiev. Tehnicianul de la Tractorul Braşov, Paul Enache, care deţinea toate drepturile asupra jucătorului, l-a transferat pe acesta fără să mai aibă nevoie de acceptul clubului unde evolua.

Ca pe maidan. Un mediu în care fotbalul nostru se simte tot mai bine.

Transfer Matching System este un sistem de conformizare a contractelor, care se aplică numai la fotbaliştii profesionişti.

Dacă un jucător se transferă de la un club profesionist la unul de amatori, atunci transferul nu e făcut prin TMS.

Invers este obligatoriu. Practic, clubul care vinde şi clubul care cumpără se loghează la şi fiecare introduce toate datele din contractul de transfer.

Dacă cifrele diferă la o singură rubrică, atunci transferul este respins.

Dacă toate datele introduse sunt identice, FIFA aprobă transferul.

Clubul care cumpără virează banii la FIFA, care a deschis o bancă special pentru TMS, iar FIFA îi virează, mai departe, spre clubul care vinde.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Sunt oameni care se nasc sclavi si toata viata nu fac altceva decat sa-si caute un stapan. La fel este si in fotbal.

    1. si eu care credeam ca oamenii se nasc liberi si doar ei aleg sa ajunga sclavi. ma insel oare?

    O MASURA FOARTE BUNA CARE AR TREBUI APLICATA SI IN FOTBALUL INTERN.

    DATORITA ,, BAIETILOR SMECHERI" ( IMPRESARII SI UNII OAMENU DIN CONDUCEREA CLUBURILOR ) FOTBALISTII ROMANI ERAU VANDUTI LA PRETURI MULT MAI MICI DECAT VALOAREA LOR, IATA CATEVA EX. 

    -DUPA EVOLUTIA STRALUCITOARE A LUI HAGI LA CM DIN 1994 EL A AJUNS LA FC BARCELONA PENTRU 4,5 MILIOANE DE EURO, IN TIMP CE IN ACEEASI PERIOADA, FOTBALISTUL MAGHIAR DETARI ( JUCATOR BUN, DAR CARE NU SE RIDICA LA VALOAREA LUI HAGI SI CARE NU A JUCAT LA CM) A FOST VANDUT CU 10 MILIOANE DE EORO ! 

    -PRIMII 20 DE JUCATORI SARBI S-AU VANDUT IN ULTIMII 20 DE ANI LA PRETURI DE APROX. 10 ORI MAI MARI DECAT PRIMII 20 DE JUCATORI ROMANI !

    ( LA FEL CA LA AUTOSTRAZI, UNDE 1 KM DE AUTOSTRADA CONSTRUIT DE ACEEASI FIRMA, COSTA LA ROMANI DE 10 ORI MAI SCUMP CA LA CROATI, DE EX.) 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb